Kodin Kuvalehden 15-vuotias tet-harjoittelija Eetu suosittelee konsolipelejä, jotka sopivat joululahjaksi 3–12-vuotiaille. Näissä peleissä rakennetaan, urheillaan ja ratkotaan ongelmia.

Joulu on jo ovella, lahjat eivät! Siksi on aika mennä kauppaan ja ostaa niitä. Tässä viisi vinkkiä peleistä, jotka ovat hyviä joululahjoiksi.

1. Minecraft

"Minecraftissa voit rakentaa lähes mitä tahansa palikoista. Vain mielikuvitus on rajana. Minecraftin parissa viihtyy kauan. Peliä voi jatkaa seuraavalla pelikerralla siitä, mihin jäi. Minecraftia on hauska pelata yksin, mutta se on tuplasti hauskempaa kavereiden kanssa."

Pelin hinta on 20–30 euroa ja ikäraja 7+.

2. Lego Batman 3: Beyond Gotham

"Lego Batman 3 on lego-pelisarjan uutuus. Siinä pelataan Batmanilla ja muilla Batman-elokuvasarjasta tutuilla hahmoilla, jotka ovat pelissä lego-hahmoja. Siinä seikkaillaan ja ratkotaan pulmia, joka on tässä pelissä kaikkein parasta. Kavereita on kiva kutsua pelaamaan tätä peliä. Sopii hyvin legoista pitävälle tai niillä joskus leikkineelle."

Pelin hinta on 20–60 euroa ja ikäraja 7+.

3. LittleBigPlanet 3

"LittleBigPlanet 3 on hauska ja koukuttava konsolipeli. Siinä kuuluu läpäistä monenlaisia tasoja ja pelata monenlaisia minipelejä. Niitä pelaamalla avautuu uusia tasoja, joissa on lisää pelattavaa. LittleBigPlanetin parissa viihtyy pitkään. Erilaisissa peleissä pitää osata edetä, ratkoa pulmia, olla nopea ja tarkka. LittleBigPlanetissa on paljon erilaisia ääniä. Sitä voi pelata neljä henkilöä samaan aikaan."

Hinta 60 euroa ja ikäraja 7+.

4. Fifa 15

"Fifa 15 on suositun jalkapallopelisarjan uusin peli. Siinä pelataan oikeilla jalkapallojoukkueilla ja oikeilla pelaajilla, jotka näyttävät todellisilta ja pelaavat samaan tapaan kuin todelliset pelaajat. Fifaa voi pelata kaksi pelaajaa kerrallaan, mutta sitä voi pelata myös yksin. Pelissä on hienoa grafiikkaa ja musiikkia. Fifassa tarvitsee nopeutta ja pitää osata taktikoida. Valitse tämä lahjaksi sille, joka tykkää jalkapallosta ja pelaamisesta."

Pelin hinta on 40–70 euroa ja ikäraja 3+.

5. Rayman legends

"Rayman on hauska, suosittu ja koukuttava tasohyppelypeli, jossa pelataan erilaisia tasoja ja läpäistään haasteita. Pelin parissa voi kulua montakin tuntia, ja sitä voi jatkaa seuraavalla kerralla, kun pelaamisen lopettaa. Peliä on kivempaa pelata kavereiden kanssa. Raymanissa on hauskinta tutkia sen maailmaa ja pelata erilaisia tasoja. Peli on hienon näköinen ja siinä on hyviä äänitehosteita."

Pelin hinta on 30–50 euroa ja ikäraja 7+.

Kaikkia mainittuja pelejä myydään GameStopissa, Gigantissa ja Prismassa.

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.