Onnea Harry! Meghanin lisäksi myös me muut olemme olleet kanssasi hyvinä ja pahoina päivinä.
Onnea Harry! Meghanin lisäksi myös me muut olemme olleet kanssasi hyvinä ja pahoina päivinä.

Englannin prinssi Harryn häät ovat lauantaina, ja meillä kaikilla on syytä iloon! Harryn häät nimittäin kertovat, että maailma muuttuu myös parempaan, mokailukin kuuluu elämään ja iloon kannattaa tarttua, kun sitä on tarjolla.

Sydämessä läikähtää tätimäisesti. Siltä kirjailija Kaisa Haatasesta, 52, tuntuu, kun hän katsoo Englannin prinssi Harrya, 33.

Kaisa Haatanen on seurannut kuninkaallisia vuosikymmeniä, kirjoittanut Monarkian muruset -kirjankin yhdessä Sanna-Mari Hovin kanssa. Kaikkien kuningashuoneiden kaikista kuninkaallisista yksi on hänen ykkössuosikkinsa. Se yksi on juuri prinssi Harry, joka menee lauantaina naimisiin Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa.

”Harryn häät tuntuvat erityisen ihanalta asialta. Nyt kaikilla on syytä olla vilpittömän iloisia”, Haatanen sanoo.

5 hyvää syytä iloita prinssi Harryn häistä:

1. Dianan kuoleman aloittama tarina saa kauniin päätöksen

Jotkut television kautta nähdyt asiat jäävät mieleen eivätkä sieltä lähde. Sellaiset kuin Lasse Virénin kaatuminen ja nousu voittoon 10 000 metrin olympiafinaalissa, sortuvat World Trade Centerin tornit – ja prinssit William ja Harry kävelemässä hautajaiskulkueessa äitinsä, prinsessa Dianan arkun perässä, tuhansien ihmisten ympäröimänä ja miljoonien tv-katsojien katsoessa.

”Sen kävelyn katsominen oli valtavan surullista. Harry oli silloin 12-vuotias, yritti selvitä äidin kuolemasta ja olisi varmasti halunnut tehdä sen rauhassa. Hän on itse aikuisena sanonut, että ei olisi koskaan halunnut kävellä siinä. Hänen mielestään yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua tekemään niin, ja hän on siinä oikeassa”, Kaisa Haatanen sanoo.

”Ei tarvitse olla monarkkifani, voi vain olla onnellinen jonkun puolesta, jolla on ollut vaikeaa.”

Haatasen mielestä tuleva lauantai on traagisen tarinan kaunis päätös. Kun Harry lauantaina on taas kameroiden ja papin edessä mutta nyt onnellisena rakastamansa naisen kanssa, Dianan hautajaisista alkanut kaari tulee päätökseen.

”Minusta on perusteltua olla vilpittömän iloinen. Ei tarvitse olla monarkkifani, voi vain olla onnellinen jonkun puolesta, jolla on ollut vaikeaa.”

2. Mikä lohdullinen viesti: muutkin mokaavat ja nousevat silti

Prinssi Harry ei aina ole käyttäytynyt ollenkaan hyvin. Hänestä on oltu huolissaan, ja ihan syystä.

”Harry on dokannut ja mokannut eikä se ole hauskalta näyttänyt”, Kaisa Haatanen sanoo.

Mutta Harry on muuttunut mies. Hääpäivä kruunaa muutoksen, ja se muutos antaa toivoa ja tulevaisuudenuskoa myös meille muille, joiden lapset, lapsenlapsenlapset, kummilapset tai ketkä hyvänsä mokailevat.

Voimme ajatella, että sattuu sitä paremmissakin perheissä ja asiat voivat vielä kääntyä hyvään suuntaan myös meillä.

Voimme ajatella, että sattuu sitä paremmissakin perheissä ja asiat voivat vielä kääntyä hyvään suuntaan myös meillä.

”Harry on näyttänyt maailmalle, että tasapainon voi löytää kovienkin vaikeuksien jälkeen. Harry oli rakastettu lapsi, joka eli vaikeissa olosuhteissa, jonka vanhemmilla oli surkea avioliitto ja joka menetti äitinsä hirveällä tavalla ollessaan itse vaikeassa iässä teini-iän kynnyksellä. Raikulipojasta tuli kuitenkin aikuiseksi kasvanut, hyvin käyttäytyvä mies.”

Prinssi Harry on runsas vuosi sitten kertonut myös siitä, että taipui lopulta noin kolmekymppisenä hakemaan ammattiapua ja että se auttoi. Kaisa Haatasen mielestä tunnustus on kuninkaallisen sanomaksi poikkeuksellinen ja samalla poikkeuksellisen arvokas.

3. Maailma muuttuu myös parempaan

Ennen oli miehet rautaa, kesät kauniimpia ja kaikki paremmin. Höpö höpö!

Maailma muuttuu koko ajan myös parempaan. Jos jossakin niin kuninkaallisissa häissä vaalitaan vanhaa ja perinteistä, mutta silti Harryn häät nostavat upeasti esiin sen, kuinka monessa asiassa maailma on mennyt eteenpäin.

Moni hyvään suuntaan muuttunut asenne ja asia kiteytyy Harryn tulevassa puolisossa, Meghan Marklessa.

Englannin kuningashuoneen uusi jäsen on amerikkalainen, tummaihoinen, omaa uraa luonut, aiemmin naimisissa ollut ja eronnut nainen. Mitä harppauksia maailma onkaan ottanut!

”Prinssi Harry menee naimisiin Los Angelesissa syntyneen näyttelijän kanssa. Englannin kuningashuoneen uusi ja näkyvä jäsen on amerikkalainen, tummaihoinen, omaa uraa luonut, aiemmin naimisissa ollut ja eronnut nainen”, Kaisa Haatanen luettelee eikä malta ihan vielä lopettaa:

”Meghan on sanonut olevansa feministi. Ennen kuninkaalliseen perheeseen liittymistä hän vastusti julkisesti Donald Trumpia. Mitä harppauksia maailma ja monarkia sen mukana onkaan ottanut!”

4. Häät levittävät iloa ja irrottavat arjesta

Loistava syy prinssi Harryn häistä iloitsemiseen on silkka ilo. Häät ovat iloinen juhla ja rakkaus on ihana asia! Omasta elämästä tulee paljon mukavampaa, jos osaa iloita muiden mukana ja tarttuu hyviin hetkiin silloin, kun siihen on mahdollisuus.

”Ihmettelen tiukimpia monarkian vastustajia ja ihmisiä, jotka haluavat nähdä häätkin vain hintalappuina. Ei kaikkeen tarvitse suhtautua niin hirveän vakavasti. Häät ovat aina iloinen asia, ja kuninkaalliset häät hieno tilaisuus jakaa sitä iloa”, Kaisa Haatanen sanoo.

”Ikävien uutisten vastapainoksi tekee jokaiselle hyvää heittäytyä välillä eskapismihöttöön eli paeta todellisuudesta tarinaan, joka on kuin satua.”

”Nyt eletään poliittisesti aika kurjia ja hurjiakin aikoja sekä Isossa-Britanniassa, Suomessa että maailmassa ylipäätään. Ikävien uutisten vastapainoksi tekee jokaiselle hyvää heittäytyä välillä eskapismihöttöön eli paeta todellisuudesta tarinaan, joka on kuin satua. Sitä nämä häät tarjoavat.”

5. Lisää uskoa onnellisiin loppuihin

Ihan lopullista varmuutta asiaan ei toivottavasti saada ainakaan puoleen vuosisataan.

Muuten Kaisa Haatanen voisi lyödä nipun puntia vetoa sen puolesta, että Meghan Markle saa lauantaina prinssinsä ja titteliinsä palan valtakuntaa, ja sen jälkeen Harry ja Meghan elävät onnellisina elämänsä loppuun  asti.

”Heidän välisestään liikehdinnästä ja muusta kehon kielestä olen selvästi näkevinäni aitoa tunnetta.”

”Luoja paratkoon, millaisen pimpulan Harry olisi aiemmin saattanut ottaa vaimokseen. Sen sijaan hän menee nyt naimisiin aikuisen, älykkäältä vaikuttavan naisen kanssa. Heidän välisestään liikehdinnästä ja muusta kehon kielestä olen selvästi näkevinäni aitoa tunnetta. Prinssi Harryn häät saavat uskomaan onnellisiin loppuihin ja ikuiseen rakkauteen.”

Mökillä on virallinen lupa laiskotella.
Mökillä on virallinen lupa laiskotella.

Kesämökillä on ahdasta, ja voi miten hyvää se perhesuhteille tekeekään. Listasimme 7 syytä rakastaa mökkeilyä.

1. Vapaus. Mökillä olet jumissa. Kuinka ollakaan, siitä seuraa ihana vapauden tunne. Et joudu miettimään, lähtisitkö illalla konserttiin, pilatekseen tai terassille, sillä kaikki riennot ovat tavoittamattomissasi. Vaihtoehtoja on rentouttavan vähän. Joudut valitsemaan vain näiden välillä: Söisinkö taas? Keittäisinkö kahvit? Saunoisinko? Lukisinko? Ottaisinko päiväunet? Ottaisinko ne sisällä vai riippukeinussa?  Korjaisinko viimein laiturin? Tappaisinko hyttysen? Olisinko tekemättä mitään? Olet vapaa työpaineista, sähköposteista, kellonajoista, kodin siivoamisesta, järkevästi pukeutumisesta ja laittautumisesta, sillä mökillä kukaan ei näe sinua etkä muista katsoa peiliin. 

2. Rauha. Mökillä vallitsee eri äänimaailma kuin kotona. Kuulet hiljaisuuden, linnut, tuulen, järven liplatuksen, kiukaan sihinän, silkkiuikun, tulen ritinän, uivien lasten kiljahdukset, moottoriveneen, kaiun vastarannalta. 

3. Läheisyys. Mökillä on ahdasta. Se tarkoittaa, että jos mukanasi on perheenjäseniä tai ystäviä, saatte elää todella lähekkäin, kylki kyljessä. Ette pysty piiloutumaan toisiltanne kuten arkena. Se on yllättävän kivaa, vaikka saattaakin aiheuttaa muutaman yhteenoton. 

4. Sauna. Onko kukaan koskaan kuullut ihmisestä, joka olisi saunan jälkeen vihaisempi kuin sitä ennen? Niinpä. Sauna tekee onnelliseksi. Aina. Mökillä olet onnellinen seitsemänä päivänä viikossa. 

5. Grillaus. Loppukesästä kyllästyt siihen, mutta se ei haittaa, sillä sitä ennen se on juhlaa. Grillaus on kesä, kesä on grillaus, eikä mikään maailmassa tuoksu paremmalta kuin grilliruoka.

6. Happi. Mökillä sinun ei tarvitse olla reipas ja ulkoilla, vaan olet huomaamattasi ulkona koko ajan. Vaikka lojuisit koko päivän laiturilla, olosi on raikkaampi ja punaposkisempi kuin kotona.

7. Rutiinit. Mökillä mikään ei muutu. Sinun ei tarvitse uudistua, vaan voit olla jämähtänyt oma itsesi. Pukeudut samoihin kulahtaneisiin mökkiverkkareihin, joihin pukeuduit 1980-luvulla, ja pelaat samoilla pelikorteilla, joilla pelasit lapsena. Sauna lämmitetään aina samaan aikaan ja iltaruoka kokataan aina vähän liian myöhään, jolloin kaikilla on jo kamala nälkä. Ja juuri niin sen pitää mennä.

Ylioppilaaksi ja ammatteihin valmistuville mietitään näinä päivinä kuumeisesti lahjoja. Kaupoissa tiedetään jo, mitä nuoret tulevat tänä keväänä paketeistaan aukomaan.

Arvonsa säilyttäviä klassikkoja, uusimpia malleja elektroniikkalaitteista ja moderneja käyttöesineitä. Kaikkea tätä kääritään parhaillaan paketteihin heille, jotka pian painavat valkolakin päähänsä tai pokkaavat valmistujaistodistuksen.

Maljakot ja astiat ovat olleet perinteinen lahja heille, joiden edessä on omaan kotiin muuttaminen. Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalon johtaja Jenni Pöllänen kertoo, että astialahjoissa painottuvat merkkituotteet.

”Lahjojen valinnassa mennään brändi edellä. Voidaan viedä esimerkiksi Marimekon uutuuksia, Iittalan vaasi tai muuta kotimaista designia. Marimekosta selvästi tykätään ja heidän uutuuksiaan kysytään.”

Aalto-vaasit ja Mariskoolit ovat suosittuja ostoksia.

Myös Prismoissa myydään toukokuussa tavallista enemmän astioita ja keittiötekstiilejä, mutta varmuutta niiden päätymisestä lahjapaketteihin ei ole: osa hankintaan juhlien tarjoilua silmällä pitäen.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo, että toukokuussa kasvaa etenkin klassikoiden, kuten Aalto-maljakoiden ja Mariskoolien, kysyntä. Myös Iittalan metallinen tarjoiluastia ja muut kalliimmat vaasit tuntuvat löytävän ostajia.

Tänä vuonna Prismoissa on tarjolla on design-uutuus.

”Myyntiin tuli juuri uusi ruusuveden värinen Mariskooli, jota on valmistettu vain yksi tuotantoerä. Siitä tulee siis keräilykappale.”

Tarpeellista omaan kotiin

Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan laadun arvostaminen pätee myös tekstiileissä: jos lahjaksi annetaan pyyhkeitä tai lakanoita, valitaan tunnettuja brändejä.

”Siten tiedetään, että ne ovat myös laadukkaita ja tulevat varmasti käyttöön.”

Ville Vahla kertoo, että Prismoissakin myydään valmistujaisviikolla tavallista enemmän pussilakanoita.

”En tiedä, ovatko ne niin haluttuja ja riemuittuja, mutta kun ostaa vaikkapa pari Finlaysonin lakanasettiä, se on jo arvokaskin lahja. Ja onhan moni valmistunut tai ylioppilas pian muuttamassa omaan kotiin. Siksi hän osaa varmasti arvostaa myös tällaisiakin lahjoja.”

”Värikkäät kodinkoneet tuovat persoonallisuutta sisustukseen.”

Omaan kotiin sankari tarvitsee myös kodinkoneita. Stockmannin tavaratalon kodinkoneosastolta myydään lahjaksi nyt etenkin KitchenAidin paahtimia ja yleiskoneita, samoin Smegin sarjoja.

”Smegillä varsinkin on herkullisia värejä ja tyylikkäitä muotoja, joilla saa persoonallisuutta sisustukseen”, kertoo Jenni Pöllänen.

Pölläsen mukaan nuoret arvostavat laatua ja tyylikästä muotoilua. Yhdeksi tämän kevään suosikiksi hän mainitsee Dysonin Super Sonic -hiustenkuivaajan, jota käytetään myös kampaamoissa.

Uusin tabletti on haluttu lahja

Suosittuja lahjoja vuodesta toiseen ovat erilaiset viihde-elektroniikkalaitteet: toukokuun lopulla kännyköiden myynti kasvaa, ja myös tabletteja haetaan valmistujaislahjoiksi. Suosikeiksi näyttävät nyt nousevan uusi Apple iPad sekä älypuhelimet.

”Nuoret aikuiset ovat hyvin tietoisia siitä, jos markkinoille tulee uutta valikoimaa. Siksi voisin kuvitella, että ne ovat valmistujaislahjanakin ilolla vastaanotettuja. Laitteiden kanssa vietetään paljon aikaa”, Ville Vahla sanoo.

”Nuoret mittaroivat itseään paljon.”

Vahlan mukaan muutaman vuoden ajan on valmistujaisten alla kasvanut myös kuulokkeiden ja mobiilikaiuttimien menekki.

”Samoin aktiivisuusrannekkeet ja nyt etenkin älykellot ovat suosiossa. Nuoret tiedostavat asioita ja mittaroivat itseään paljon.”

Tämän kevään suosikkeja ovat Prismoissa olleet JBL:n mobiilikaiuttimet ja vastamelukuulokkeet sekä Garmin Forerunner -urheilukello.

Hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, liikunnallisille juhlijoille ostetaan myös jonkin verran polkupyöriä ja erilaisia kehonhuoltolaitteita kuten foam rollereita.

”Korukin on käyttötuote”

Sekä tytöille että pojille ostetaan myös korulahjoja. Vaikka koru on lahjana perinteinen, Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan se on uusien mallien myötä myös tätä aikaa.

”Koruthan ovat käyttötuotteita. Esimerkiksi Efva Attlingillä on kivoja malleja, kuten Peur-sarja ja Catch a falling star -sarja. Kalevala-koruista taas myydään lahjaksi Haave- ja Kukoistus-sarjaa.”

”Lahjakortteja ostetaan toukokuussa hieman isommille summille.”

Sankarin makua on monesti vaikea arvata. Siksi hankitaankin usein lahjaksi lahjakortteja. Vahlan mukaan niiden menekki kasvaa toukokuussa Prismoissa jopa viidenneksellä.

”Ja varsinkin hieman isommalle summalle ostettujen lahjakorttien. Se on helppo ja turvallinen lahja.”

Stockmannin Jenni Pöllänen vinkkaa lahjakortin sopivan myös tavaksi, jolla sankarin harrastuksen tai muun intohimon voi huomioida.

”Kaupan lahjakortin oheen voi kirjoittaa korttiin vaikkapa, että haluaa tällä lahjakortilla lahjoittaa jumppavaatteita. Niitä on vaikea ostaa toiselle.”

Yhteistä aikaa ja elämyksiä

Jenni Pöllänen arvelee, että lahjakortti saatetaan myös ostaa jonkin esinelahjan kaveriksi.

”Esimerkiksi lahjakortti, jolla voi päästä viettämään hemmottelupäivää, on suosittu. Nyt myös halutaan antaa yhteistä aikaa ja yhteisiä elämyksiä.”

Kauppoihin lähdetään vasta viime tingassa: lahjojen menekki kasvaa lakkiaisviikolla.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo vielä mielenkiintoisen yksityiskohdan siitä, koska me kauppoihin lopulta lähdemme. Vanhemmat ilmeisesti lähtevät jo muita aiemmin.

”Sen sijaan me muut tutut, ystävät ja sukulaiset, menemme aika viime tingassa. Lahjaostosten lisääntyminen näkyy eniten vasta lakkiaisviikolla.”