Onnea Harry! Meghanin lisäksi myös me muut olemme olleet kanssasi hyvinä ja pahoina päivinä.
Onnea Harry! Meghanin lisäksi myös me muut olemme olleet kanssasi hyvinä ja pahoina päivinä.

Englannin prinssi Harryn häät ovat lauantaina, ja meillä kaikilla on syytä iloon! Harryn häät nimittäin kertovat, että maailma muuttuu myös parempaan, mokailukin kuuluu elämään ja iloon kannattaa tarttua, kun sitä on tarjolla.

Sydämessä läikähtää tätimäisesti. Siltä kirjailija Kaisa Haatasesta, 52, tuntuu, kun hän katsoo Englannin prinssi Harrya, 33.

Kaisa Haatanen on seurannut kuninkaallisia vuosikymmeniä, kirjoittanut Monarkian muruset -kirjankin yhdessä Sanna-Mari Hovin kanssa. Kaikkien kuningashuoneiden kaikista kuninkaallisista yksi on hänen ykkössuosikkinsa. Se yksi on juuri prinssi Harry, joka menee lauantaina naimisiin Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa.

”Harryn häät tuntuvat erityisen ihanalta asialta. Nyt kaikilla on syytä olla vilpittömän iloisia”, Haatanen sanoo.

5 hyvää syytä iloita prinssi Harryn häistä:

1. Dianan kuoleman aloittama tarina saa kauniin päätöksen

Jotkut television kautta nähdyt asiat jäävät mieleen eivätkä sieltä lähde. Sellaiset kuin Lasse Virénin kaatuminen ja nousu voittoon 10 000 metrin olympiafinaalissa, sortuvat World Trade Centerin tornit – ja prinssit William ja Harry kävelemässä hautajaiskulkueessa äitinsä, prinsessa Dianan arkun perässä, tuhansien ihmisten ympäröimänä ja miljoonien tv-katsojien katsoessa.

”Sen kävelyn katsominen oli valtavan surullista. Harry oli silloin 12-vuotias, yritti selvitä äidin kuolemasta ja olisi varmasti halunnut tehdä sen rauhassa. Hän on itse aikuisena sanonut, että ei olisi koskaan halunnut kävellä siinä. Hänen mielestään yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua tekemään niin, ja hän on siinä oikeassa”, Kaisa Haatanen sanoo.

”Ei tarvitse olla monarkkifani, voi vain olla onnellinen jonkun puolesta, jolla on ollut vaikeaa.”

Haatasen mielestä tuleva lauantai on traagisen tarinan kaunis päätös. Kun Harry lauantaina on taas kameroiden ja papin edessä mutta nyt onnellisena rakastamansa naisen kanssa, Dianan hautajaisista alkanut kaari tulee päätökseen.

”Minusta on perusteltua olla vilpittömän iloinen. Ei tarvitse olla monarkkifani, voi vain olla onnellinen jonkun puolesta, jolla on ollut vaikeaa.”

2. Mikä lohdullinen viesti: muutkin mokaavat ja nousevat silti

Prinssi Harry ei aina ole käyttäytynyt ollenkaan hyvin. Hänestä on oltu huolissaan, ja ihan syystä.

”Harry on dokannut ja mokannut eikä se ole hauskalta näyttänyt”, Kaisa Haatanen sanoo.

Mutta Harry on muuttunut mies. Hääpäivä kruunaa muutoksen, ja se muutos antaa toivoa ja tulevaisuudenuskoa myös meille muille, joiden lapset, lapsenlapsenlapset, kummilapset tai ketkä hyvänsä mokailevat.

Voimme ajatella, että sattuu sitä paremmissakin perheissä ja asiat voivat vielä kääntyä hyvään suuntaan myös meillä.

Voimme ajatella, että sattuu sitä paremmissakin perheissä ja asiat voivat vielä kääntyä hyvään suuntaan myös meillä.

”Harry on näyttänyt maailmalle, että tasapainon voi löytää kovienkin vaikeuksien jälkeen. Harry oli rakastettu lapsi, joka eli vaikeissa olosuhteissa, jonka vanhemmilla oli surkea avioliitto ja joka menetti äitinsä hirveällä tavalla ollessaan itse vaikeassa iässä teini-iän kynnyksellä. Raikulipojasta tuli kuitenkin aikuiseksi kasvanut, hyvin käyttäytyvä mies.”

Prinssi Harry on runsas vuosi sitten kertonut myös siitä, että taipui lopulta noin kolmekymppisenä hakemaan ammattiapua ja että se auttoi. Kaisa Haatasen mielestä tunnustus on kuninkaallisen sanomaksi poikkeuksellinen ja samalla poikkeuksellisen arvokas.

3. Maailma muuttuu myös parempaan

Ennen oli miehet rautaa, kesät kauniimpia ja kaikki paremmin. Höpö höpö!

Maailma muuttuu koko ajan myös parempaan. Jos jossakin niin kuninkaallisissa häissä vaalitaan vanhaa ja perinteistä, mutta silti Harryn häät nostavat upeasti esiin sen, kuinka monessa asiassa maailma on mennyt eteenpäin.

Moni hyvään suuntaan muuttunut asenne ja asia kiteytyy Harryn tulevassa puolisossa, Meghan Marklessa.

Englannin kuningashuoneen uusi jäsen on amerikkalainen, tummaihoinen, omaa uraa luonut, aiemmin naimisissa ollut ja eronnut nainen. Mitä harppauksia maailma onkaan ottanut!

”Prinssi Harry menee naimisiin Los Angelesissa syntyneen näyttelijän kanssa. Englannin kuningashuoneen uusi ja näkyvä jäsen on amerikkalainen, tummaihoinen, omaa uraa luonut, aiemmin naimisissa ollut ja eronnut nainen”, Kaisa Haatanen luettelee eikä malta ihan vielä lopettaa:

”Meghan on sanonut olevansa feministi. Ennen kuninkaalliseen perheeseen liittymistä hän vastusti julkisesti Donald Trumpia. Mitä harppauksia maailma ja monarkia sen mukana onkaan ottanut!”

4. Häät levittävät iloa ja irrottavat arjesta

Loistava syy prinssi Harryn häistä iloitsemiseen on silkka ilo. Häät ovat iloinen juhla ja rakkaus on ihana asia! Omasta elämästä tulee paljon mukavampaa, jos osaa iloita muiden mukana ja tarttuu hyviin hetkiin silloin, kun siihen on mahdollisuus.

”Ihmettelen tiukimpia monarkian vastustajia ja ihmisiä, jotka haluavat nähdä häätkin vain hintalappuina. Ei kaikkeen tarvitse suhtautua niin hirveän vakavasti. Häät ovat aina iloinen asia, ja kuninkaalliset häät hieno tilaisuus jakaa sitä iloa”, Kaisa Haatanen sanoo.

”Ikävien uutisten vastapainoksi tekee jokaiselle hyvää heittäytyä välillä eskapismihöttöön eli paeta todellisuudesta tarinaan, joka on kuin satua.”

”Nyt eletään poliittisesti aika kurjia ja hurjiakin aikoja sekä Isossa-Britanniassa, Suomessa että maailmassa ylipäätään. Ikävien uutisten vastapainoksi tekee jokaiselle hyvää heittäytyä välillä eskapismihöttöön eli paeta todellisuudesta tarinaan, joka on kuin satua. Sitä nämä häät tarjoavat.”

5. Lisää uskoa onnellisiin loppuihin

Ihan lopullista varmuutta asiaan ei toivottavasti saada ainakaan puoleen vuosisataan.

Muuten Kaisa Haatanen voisi lyödä nipun puntia vetoa sen puolesta, että Meghan Markle saa lauantaina prinssinsä ja titteliinsä palan valtakuntaa, ja sen jälkeen Harry ja Meghan elävät onnellisina elämänsä loppuun  asti.

”Heidän välisestään liikehdinnästä ja muusta kehon kielestä olen selvästi näkevinäni aitoa tunnetta.”

”Luoja paratkoon, millaisen pimpulan Harry olisi aiemmin saattanut ottaa vaimokseen. Sen sijaan hän menee nyt naimisiin aikuisen, älykkäältä vaikuttavan naisen kanssa. Heidän välisestään liikehdinnästä ja muusta kehon kielestä olen selvästi näkevinäni aitoa tunnetta. Prinssi Harryn häät saavat uskomaan onnellisiin loppuihin ja ikuiseen rakkauteen.”

Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto

Happosateet, kuukautiset, Pelle Hermanni... Vuoden alussa muistelimme asioita, jotka valvottivat 1980-luvun lapsia. Nyt kysyimme lukijoilta lapsuuden karmivimpia pelkoja. KK:n lukijat pelkäsivät esimerkiksi näitä!

1. Elvistä.

Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto
Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto

”Pelkäsin pienenä Elvistä. Silloin puhuttiin paljon, että Elvis onkin elossa ja nähty missä vaan. Pelkäsin, että hän tulee meille.”

2. Lottokonetta.

Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto
Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto

”Kun arvontamusiikki alkoi, juoksin keittiöön piiloon.”

3. Poliisia.

Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto
Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto

”Olin varma, että poliisi ampuu, jos näkee lapsen itkevän kylällä.”

4. Oksennustautia.

Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

”Ukkonen, hämähäkit ja oksennustauti olivat pelkojani. Ihan samat pelot minulla on edelleen.”

5. Tappajahaita.

Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto
Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto

”Kukapa ei olisi tullut uimasta kiljuen, että siellä oli tappajahai!”

6. Hessu Hopoa.

Kuva: Sanoma arkisto
Kuva: Sanoma arkisto

”Pelkäsin Hessu Hopoa, jonka luulin asuvan ullakolla.”

7. Pihapiirin fasaaneja.

Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto
Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto

”Niitä asusti meidän kuusiaidassa. Nimikin kuulosti kauhistuttavalta.”

8. Salaisia kansioita.

Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Kuva: Handout / Sanoma arkisto

”X-filesin ansiosta olin varma, että ufot tulevat hakemaan minut. Niin, ja olihan siinä se maksansyöjäihminenkin (Eugene Victor Tooms), joka pystyi kulkemaan ilmastointiputkissa ja viemäreissä. Arvatkaa vaan, pelottivatko esimerkiksi vessakäynnit!”

8. Nukkumatin unihiekkaa.

Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto
Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto

”Nukkumatti heitti sen Pikku Kakkosessa niin aikaisin, ettei siihen aikaan voinut kuvitellakaan ottavansa sitä vastaan. Oli laitettava kädet silmille, ettei hiekka tavoittanut silmiä.”

Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.
Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.

Elämme harhassa: kutsumme mansikkaa marjaksi, maapähkinää pähkinäksi ja valkosuklaata suklaaksi. Eivät ne ole! Lue tästä asioiden todellisesta luonteesta.

1. Jukkapalmu ei oikeasti ole palmu.

Mitä! No ei ole, koska se ei kuulu palmukasvien vaan yucca-kasvien sukuun. Sikäli loogisemmalta tuntuisi, että sen nimenkin pitäisi olla palmujukka. Toiselta kutsumanimeltään se onkin kiiltojukka, jossa ”jukkaisuus” tulee selvemmin esiin kuin jukkapalmussa. Sekavaa!

2. Tervapääsky ei ole pääsky.

Tervapääsky on kiitäjä. Se kyllä näyttää pääskyltä ja on nimeltäänkin pääsky, joten erehtymisen vaara on ilmeinen. Tervapääsky on muuten Suomessa ainoana vakituisena lajina esiintyvä kiitäjälintu eli kirskulintu. Muita kiitäjiä ovat esimerkiksi kolibrit.

3. Valkosuklaa ei ole suklaata.

Suklaaseen tarvitaan kaakaomassaa, jota valkosuklaassa ei ole. Valkosuklaa on ihana sokerinen maitoherkku.

4. Mansikka ei ole marja.

Arkikielessä mansikka on marja, mutta jos kasvitieteilijältä kysytään, kyseessä on pohjushedelmä. Punainen osa on hedelmöittymisen jälkeen paisunut pohjushedelmä.

5. Piirretty tsekkiläinen animaatiohahmo ei ole myyrä.

Se on kontiainen ja on ollut sitä myös alkuperäiseltä tsekkiläiseltä nimeltään. Kyseessä lienee kääntäjän virhe: kontiaista kun kutsuttiin ennen myös maamyyräksi. Myyrät ja kontiaiset eivät kuitenkaan ole läheistä sukua, sillä myyrä on jyrsijä, kontiainen taas hyönteissyöjä. Piirretyn Myyrä taas syö myös vesimelonia.

6. Maapähkinä ei oikeasti ole pähkinä.

Ei ole, koska se kuuluu hernekasveihin. Nimi ilmenee englannin kielessä paljon paremmin: Peanut sisältää molemmat sanat, pavun ja pähkinän. Samaan tapaan kuin muutkin hernekasvit, maapähkinä kasvattaa palkoja.

7. Herne ei ole vihannes.

Herne on hedelmä. Palon sisällä olevat herneet ovat sen siemeniä.

8. Lauri Tähkä ei ole Lauri Tähkä.

Lauri Tähkä on Jarkko Suo.