Eron jälkeen pettymys pitää purkaa vaikka halkopinoon, sanoo parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Deitti-ilmolla ei ole kiire.

Avioliittoni päättyi vuonna 1995. Silloin en ajatellut, että eroista tulisi minulle ammatti. Aloitin, kun Lastensuojelun Keskusliitto yksitoista vuotta myöhemmin haki vapaaehtoisia eroperheiden auttamishankkeeseen. Nyt toimin parisuhde-

Olen oppinut, että eron jälkeen pitää ottaa aikaa itselleen. Tarvitset aikaa ja rauhaa, jotta voit tehdä omia päätöksiä. Selvitä, mitä haluat. Itsekseen pärjääminen kasvattaa itsetuntoa.

Nettideittailu on ensimmäinen, mitä ihmiselle eron jälkeen ehdotetaan. Ei deitti-ilmoituksella oikeasti ole kiire: huonoimmat suhteet solmitaan yksinolon pelossa. Säälin uusia kumppaneita, jotka joutuvat paijaamaan repaleisia ihmisiä. Kukaan ei halua riippaa ja toisesta voimaa ammentavaa puolisoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vihaa vain.

Voit tuntea pettymystä siitä, että asiat eivät menneet kuten halusit, että kumppani ei vastannut odotuksiasi tai että et pystynyt pitämään liittoa kasassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pettymys nostaa esiin vihaa. Se kuuluu kuvioon, eikä siitä kannata soimata itseään. On helpottavaa tajuta, että viha  nousee pettymyksestä.

Opettele keinoja purkaa vihaa. Joku juoksee itsensä henkihieveriin lenkkipolulla, toinen hakkaa halkoja.Siksi Suomessa varmaan on niin supersiistejä halkopinoja. Yhden kurssilaiseni pihalla ihmiset kävivät ihastelemassa hienoa puutarhaa. Hän oli nyppinyt rikkaruohoja raivon voimalla.

Vihaa käsitellään usein fyysisesti, koska se on fyysinen tunne. Sitä voi kuitenkin käsitellä myös esimerkiksi luovalla kirjoittamisella. Vihan kohteelle voi kirjoittaa kirjeen, jota ei lähetä.

Pakota itsesi itkemään.

Suru on tunne. Se ei tapa. Itkut on kuitenkin itkettävä. Leskien surun kaikki ymmärtävät, mutta eronneiden surua ei vieläkään tajuta.

Sure eroa pitkään ja hartaasti. Kulje tutuissa maisemissa, kuvaa rakkaita paikkoja, kirjoita päiväkirjaa tai kirjoita surukirjeitä. Katso yhteisiä kuva-albumeja, jos itku ei muuten tule.

Sureminen on aktiivista kriisin työstämistä, ja se tekee sinulle hyvää.

Suru on sitkeä purkaa, mutta yhtenä päivänä kyllästyt siihen.

Suru muuttaa muotoaan, tulee lievemmäksi ja muuttuu haikeudeksi. Ne, jotka eivät ehdi surra ja kuvittelevat, että voivat ohittaa sen, raahaavat suruaan pidempään ja vievät sen mukanaan uusiin suhteisiin. Käsittelemätön suru voi tuoda odottamattomia vaikeuksia uusissa suhteissa.

Huomaa hyvä uudessa elämässsä.

Älä ole kiinnostunut siitä, mitä muut ajattelevat erostasi tai elämästäsi. Rakenna niin maistuva arki kuin suinkin kykenet.

Se alkaa pienistä asioista. Kodissa on tilaa ja vapautta, mitä ei ole tullut ajatelleeksikaan.

Moni tuntee riemua, kun saa vihdoin maalata keittiön sen väriseksi kuin haluaa, aloittaa harrastuksen tai ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviin.

Kasvata paksu nahka kestämään ympäristön typeriä ”Eikö sulla vieläkään ole ketään?” -kysymyksiä. He eivät tiedä mistä puhuvat.

Miten sinä selvisit erosta? Kirjoita kokemuksistasi Kommentoi-kenttään!

Sisältö jatkuu mainoksen alla