Japanilainen Marie Kondo, 31, on ammattijärjestäjä ja pienen vauvan äiti. KonMari-kirjassaan hän antaa järjestelyvinkkejä ja kehottaa puhumaan tavaroille kauniisti.
Japanilainen Marie Kondo, 31, on ammattijärjestäjä ja pienen vauvan äiti. KonMari-kirjassaan hän antaa järjestelyvinkkejä ja kehottaa puhumaan tavaroille kauniisti.

Koti pysyy siistinä, kun säästät vain iloa tuottavat tavarat.

Tähtää täydellisyyteen

Jokaisella on vapaus järjestellä kotinsa tai olla järjestelemättä. Itse olen aina ollut intohimoinen järjestelijä. Koululaisena jäin siivoamaan luokan kaappeja, kun muut lähtivät pelaamaan.

Tehokkain järjestelyvinkkini on tämä: raivaa yhdeltä istumalta. Tähtää täydellisyyteen. Vaikka tuntuisi mukavalta siivota säännöllisesti vähän kerrallaan, se on huijausta. Jos karsit vain osittain, koti on taas pian sotkuinen, eikä työ lopu koskaan.

Karsi kaikki kerralla, muutaman päivän aikana, lajeittain: vaatteet, kengät, kirjat, lelut, paperit, keittiötavarat, sekalainen roina, muisto-esineet...

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasaa jokainen ryhmä lattialle ja ota joka ikinen tavara tai vaate käteesi. Tuottaako se iloa? Ellei tuota, kiitä ja jätä hyvästit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun teet näin, kotiin jäävät vain ne tavarat, joita oikeasti arvostetaan. Jos vain säilytät esinettä ilman syytä, se on sama kuin et pitäisi siitä huolta.

Tärkeintä on ilo

Merkittävin esineen ominaisuus on sen tuottama hyvä olo. Puolivuotiaan lapseni vaatteet tuottavat minulle iloa juuri nyt. Myöhemmin en tarvitse niitä.

Lapsuudesta muistuttavista esineistä kehotan luopumaan, ellei muisto ole hyvin rakas. On parempi keskittyä tähän hetkeen ja siihen, millaiseksi nuo muistot jo ovat sinut luoneet.

Itse omistan esimerkiksi kouluaikaisen ompelulaatikon vain siksi, että se tuottaa minulle syvää iloa. Kun pohdit, miksi mikäkin esine on sinulle tärkeä, opit itsestäsi uutta.

Aloita omista tavaroistasi

Nuorena sain porttikiellon perheenjäsenieni huoneisiin. Myönnän, että joskus hävitin toisten esineitä lupaa kysymättä. Raivatessa kannattaa kuitenkin keskittyä omiin tavaroihin.

Kun omat tavarasi ovat hallinnassa, jo se tuo mielihyvää ja rauhaa. Silloin siedät paremmin muiden epäsiisteyttä. Aloita siis aina omista tavaroistasi ja etene lopulta koko kotiin.

Itse taidan olla onnekas, sillä ainakaan juuri nyt aviomiehelläni ei ole mitään rakasta esinettä, jota inhoaisin.

Säilytystilaa on aina riittävästi

On puppua, etteikö säilytystilaa olisi riittävästi. Kyse on aina vain tavaran määrästä. Japanilaiset asunnot ovat pieniä, länsimaalaiset suurempia. Jokaiseen kotiin mahtuu juuri oikea määrä hyviä esineitä. Jos teet alkuraivauksen tehokkaasti, tavara vähenee radikaalisti.

Säilytettäville tavaroille kannattaa nimetä omat paikat. On tärkeää, että kaikelle on oikeanlainen säilytystapa. Itse taittelen vetolaatikoiden vaatteet rinnakkain pystyyn. Tilaa vapautuu, ja vaatteet saavat hengittää vapaammin.

Siivoaminen kaunistaa

Kodin siivoaminen on estetiikkaa. Siinä on aitoa taikaa.

Järjestely kaunistaa paitsi kotia myös ihmistä itseään. Kun siisteydestä tulee mielekäs osa elämää, se luo sisäistä rauhaa ja itseluottamusta.

Oma elämäni on pala kerrallaan muuttunut harmonisemmaksi. Rehellisesti sanottuna on kuitenkin yhä asioita, jotka onnistuvat aiheuttamaan epätasapainoa. Mutta se on vain ihmisyyttä.

Vierailija

Jos muistan oikein niin kirjassa ei puhuta roskiin heittämisestä vasn pois heittämisestä. Tämähän voi olla myös kierrätykseen viemistä, pääasia että tavara poistuu kotoasi.

  • ylös 18
  • alas 12
Keskustelua seurannut

Tuosta on ollut paljon puhetta, että kohta olisi kännösvirhe ja osin liittyy siihen, että Japanissa kierrätysjärjestelmä on edistyksellisempi kuin esim. Suomessa. Eli ei todellakaan tarkoiteta, että tavaroita pitäisi heittää noin vain roskiin, vaan laittaa pois, mikä voi tarkoittaa kierrätystä, kirpparimyyntiä, lahjoitusta ym. 

  • ylös 17
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla