Julia Hurnanen,19, asuu Vantaalla, harrastaa taitoluistelua ja haaveilee ensihoitajan ammatista.
Julia Hurnanen,19, asuu Vantaalla, harrastaa taitoluistelua ja haaveilee ensihoitajan ammatista.

Ulkonäkö on vain pieni osa ihmistä, mutta voi kaapata nuoren kaikki ajatukset.

Vaatimukset lisääntyvät.

Murrosikäinen ei enää ole lapsi, mutta hän ei myöskään tiedä, millaiseksi on muuttumassa. Silloin moni yrittää rakentaa identiteettiään ulkonäön varaan.

Nuoret eivät nyt ihaile hoikkuutta vaan urheilullisuutta­ ja hyvinvointia. Pakettiin sisältyy, että treenaat salilla ja syöt salaattia, omistat oikean merkkiset tennarit, merkkilaukun ja laadukkaan älypuhelimen – koko lifestyle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaara on siinä, että teini nielaisee syötin sellaisenaan. Moni nuori pitää esimerkiksi rakennekynsiä, ripsien pidennyksiä ja hampaiden valkaisua jo luonnollisina. Koko ajan tulee uusia­ vaatimuksia.    

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Somessa olet kuva.

Ulkonäköstandardit tulevat sosiaalisesta mediasta,­ kaukaa ja nopeasti.

Somessa kuka tahansa voi liittyä jonkun superkuuluisuuden­ seuraajaksi. Ihannoitu ihminen päästää seuraajansa näennäisesti hyvin lähelle.­ Jos hän lataa verkkoon kuvan uudesta laukustaan, sillä on valtava vaikutus. Laukusta tulee himoittava.

Erityisesti kuvasovellus Instagram on moninkertaistanut­ ulkonäön merkityksen. Jos on luonnostaan nätti ja lisäksi on varaa kaikkeen rekvisiittaan, voi saada kuvilleen paljon huomiota. Se lisää kiinnostusta entisestään ja voi tuoda tuhansia seuraajia ja
jopa sponsorin.

Jokainen teini lataa kuvia sillä mielellä, että saisi myönteistä huomiota. Joskus voi käydä kuitenkin päinvastoin.

Sosiaalisessa mediassa ihminen on pelkkä kuva. Siellä nuori jää helposti ulkokuorensa vangiksi. Jos saa paljon huomiota, alkaa uskoa olevansa jotain erityistä. Jos kommentit ovat ilkeitä, voi tulla täysin epätoivoiseksi.

Kaikki ihailu ei ole pahasta.

Urheilullisuus on paljon parempi ihailun kohde kuin laihuus tai tupakointi. Jos käy säännöllisesti lenkillä, alkaa voida paremmin. Sekin tuntuu kivalta, että vaatteet mahtuvat päälle. Itsekin kokeilin nyrkkeilyä sen takia, että itsepuolustuslajit­ ovat trendikkäitä, mutta innostuin­ oikeasti.

Oleellista on, kuinka asioihin suhtautuu. Ostaako­ salikortin sen takia, että kuntoilu tekee­ hyvää vai siksi, että yrittää epätoivoisesti muuttua kokonaan joksikin toiseksi? Jo 13-vuotiaat pojat käyvät salilla, koska luulevat, etteivät kelpaa ilman lihaksia.

Kiinnitä huomio hyvään.

Ulkonäkö on ehkä kaksi prosenttia ihmisestä,­ mutta se voi viedä kaikki ajatukset. Itsellänikin oli vaihe, jolloin näin peilistä pelkkiä virheitä. Olin liian lyhyt ja lihava, hiuksetkin olivat vääränlaiset. En pystynyt nauttimaan edes normaalista syömisestä.

Kokemuksesta tiedän, että kun opettelee kiinnittämään huomion hyviin puoliinsa ja persoonallisuus vahvistuu, voi kasvaa ulos ulko­näkö­­paineista.

Muodit tulevat ja menevät. Kiinnostavinta on, kun joku rikkoo standardeja. 

Toisaalta kun haluan palkita itseni, laitan kynnet tai ostan laukun. Saan siitä onnellisen olon, mutta se on ekstraa. Ei identiteettini. ●

Sisältö jatkuu mainoksen alla