Turismiprofessori Soile Veijola ihmettelee, miksi matkailijat eivät äänestä jaloillaan ja hotellit tee lepäämisestä elämystä.

Turistit eivät ole tyhmiä.
Eri alojen asiantuntijoita ja muita neuvokkaita tyyppejä matkustelee maailmalla työn puolesta, mutta myös turisteina. Silti heidän halutaan vain ostavan tavaroita ja palveluita matkakohteessa. Heiltä voisi kuitenkin myös oppia ja kysyä neuvoja erilaisiin paikallisiin ongelmiin. Vierailija huomaa paljon sellaista, mille paikalliset tulevat sokeiksi. Turistit voisivat jättää vinkkejä vaikkapa kaupunginjohtajalle tai kaavoituspäällikölle siitä, miten kaupunkia kannattaisi kehittää. Turisteista voisi olla hauskaa tehdä vapaaehtoistyötä muuallakin kuin köyhissä maissa, joissa siihen voi liittyä myös lieveilmiöitä: holhoamista ja länsimaisen kulttuurin itsestään selvää siirtämistä.

Voisin olla matkailijana maailman omatunto.
Tekevätpä muut turistit mitä tahansa, se ei vapauta minua omaan matkustamiseeni liittyvästä vastuusta. Matkailu ei siis ole yksityisasia. Valitsenko omia kansalaisiaan sortavia maita matkakohteekseni ja tuen sitä kautta niiden kansantaloutta? Vai valitsenko matkojani sen mukaan, mihin itse uskon ja mitä kannatan? Jos turistit äänestäisivät jaloillaan, se voisi vaikuttaa valtioiden politiikkaan ja kansainvälisiin suhteisiin. Turisminhan katsotaan olevan rauhan ja kansojen välisen yhteisymmärryksen asialla.

Hotelleissa pitää saada myös nukkua.
Miksi hotellit eivät tee lepäämisestä, nukkumisesta ja elpymisestä oikeasti elämystä ja liiketoimintaa? Meidät otetaan matkoillamme hotelliin usein näkösuojaan ja yösäilöön mutta ei kuulosuojaan. Olemme ansainneet lomallamme ja työmatkoillamme syvän ja virkistävän unen. Moni kaipaa hotelliyöltä hiljaisuuden kokemusta, johon liittyvät myös hyvät valaistusratkaisut, laadukkaiden tekstiilien tuntu, huonetilan harmonia ja vapaus nukahtaa ja nukkua mihin aikaan haluaa.

Matkailualan töitä aliarvostetaan rajusti.
Matkailualan töissä tiivistyvät nykyajan työelämässä vaadittavat taidot: ihmistuntemus, persoonallisuuden hyödyntäminen, organisointikyky, tunnetaidot. Koska kyse on perinteisistä naistaidoista, ei ole ihme, että palkkoja poljetaan. Oppaiden ja muiden työntekijöiden ammattitaidosta kuitenkin riippuu elämystemme ja hyvinvointimme lisäksi turvallisuutemme. Jos matkailualan nais- ja miestyöntekijöillä olisi halua ja varaa asua matkakohteessa eli kotiseudullaan ympärivuotisesti, siitä hyötyisivät sekä aluetaloudet että matkailijat.

Kauan kestävät matkat lähelle ovat tulevaisuutta.
Purkakaamme työ- ja lomamatkailun välistä eroa kestävällä tavalla. Tehkäämme matkanteosta osa matkaa, niin ei tarvitse pitää niin kovaa kiirettä kauas ja takaisin. Konferenssit voi aloittaa jo junassa tai bussissa. Yhdensuuntaiset lentoliput pitäisi hinnoitella ainakin sesonkien ulkopuolella kohtuullisiksi, sillä ne tukevat työ- ja lomamatkojen yhdistämistä. Se olisi paljon fiksumpaa ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta kuin monta eri lentoa maailman toiselle puolelle. Samalla perhe-elämän ja työn yhdistäminen olisi helpompaa.

Matkailua olisi opiskeltava jo koulussa.
Olisi tärkeää, että lapset oppisivat jo koulussa, mistä matkailu syntyi, miten matkailuteollisuus toimii eri puolilla maailmaa ja miten voi matkailla eettisemmin ja vastuullisemmin. Lomanviettoon liittyvistä unelmista ja liiketoiminnasta voisi silloin tulla osa parempaa elämää ja reilumpaa yhteiskuntaa. Ei riitä, että arvostellaan massamatkailua. Muiden turistien välttely omilla matkoilla ei tee matkailusta kestävää! Omatoimimatkailijat odottavat usein saavansa ilmaisen majoituksen köyhien paikallisten luona – mutta miten reilua se on?

Millainen on unelmamatkasi?
Nyt odotan kahden viikon tutkija- tai taiteilijaresidenssimatkoja sekä pohjoiseen että Euroopan kaupunkeihin heinäkuussa alkavan tutkimusvuoteni aikana. Kirjoitusprojekti vain mukaan ja kohti täydellistä keskittymistä ja läsnäoloa siellä missä kulloinkin olen!

Soile Veijola, 51, on matkailun kulttuuritutkimuksen professori Lapin yliopistossa. Hän itse matkustaa mieluiten lähelle ja mahdollisimman pitkäksi aikaa.

Lue lisää Suoria sanoja täältä.