Rikastuminen ei ole rikos naisellekaan. Omaisuutta saa ja pitää hankkia muutenkin kuin tekemällä työtä, sanoo varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi.

Säästä ensin, kuluta sitten.

Naiset vaalivat uskomusta, että asioilla on tapana järjestyä, vaikkei tekisi mitään. Ei ole. Jos kävellessä hengästyttää, on aika kohentaa kuntoa. Jos rahat eivät riitä, on ryhdyttävä kerryttämään varallisuutta.

Jos kaikki rahat menevät kulutukseen, elintasoa pystyy pitämään yllä vain niin kauan, kun tulot pysyvät samalla tasolla. Pienikin yllättävä kulu sotkee talouden. Parempi ajatus on laittaa tuloista osa sivuun ja sijoittaa ne niin, että niistä tulee tuottoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Mutta kun en halua kituuttaa ja murehtia tulevaisuutta vaan elää juuri nyt”, moni sanoo. Minä sanon, että kaikesta maksetaan joka tapauksessa. Joko kärvistelet hetken pienemmällä rahamäärällä, jotta saisit varallisuutta, tai kulutat kaiken heti ja kärvistelet koko elämäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Vaurastuminen ei ole itsekästä.

Suomessa ihmistä pidetään itsekkäänä, jos hän alkaa haalia omaisuutta jostain muusta kuin työstä. Tätä naisetkin pelkäävät. Moni ajattelee, että se on joltain toiselta pois, jos minä saan rahaa vastikkeetta. Onko maailmassa siis vain yksi kasa rahaa, ja jos minä saan enemmän, joku toinen saa vähemmän? Päinvastoin. Jos pidät huolta taloudestasi ja keräät pienen tai suuremmankin pesämunan, et tarvitse yhteiskunnan avustuksia. On olemassa ihmisiä, jotka eivät oikeasti pysty tekemään töitä. Avustukset on tarkoitettu heille.

 

Jokainen vastaa taloudestaan itse.

Hyvinvointiyhteiskunnan tehtävänä on huolehtia, että päivähoito, terveydenhoito ja muut palvelut toimivat. Sen ei ole tarkoitus taata työkykyiselle kaikissa tilanteissa sellaista elintasoa, johon tämä on tottunut. Jos sen haluaa, se on hankittava itse.

 

Työ ei varjele köyhyydeltä.

Toimeentuloa ei pidä laskea yksin työn varaan, sillä kuka vain voi nykypäivänä saada potkut. Oma isäni jäi 1990-luvun lamassa työttömäksi rakennuksilta. Silloin opin, etten halua koskaan tilanteeseen, jossa rahat yhtäkkiä loppuvat.

Huolehdi siis siitä, että sinulla on ainakin kaksi tulonlähdettä. Toinen on työ ja toinen tulee esimerkiksi sijoituksista.

 

Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä.

Jokainen oppii keinot, joilla rahan saa poikimaan. Sijoitusteollisuus vain haluaa antaa kuvan, että sijoittaminen on vaikeaa, jotta ihmiset antaisivat rahansa muiden hoitoon. Se onkin ollut oikea rahantekokone – varainhoitajille.

Sijoittamisesta pääsee kärryille opettelemalla muutamat yksinkertaiset perusasiat. Toisten ajatuksia voi lainata esimerkiksi lukemalla kirjoja ja nettiblogeja, joissa ihmiset kertovat sijoituksistaan ja antavat säästövinkkejä. Jotta saisi pääkopan kuntoon ja uskaltaisi aloittaa kunnolla, kannattaa lähteä sijoitusvalmennukseen.

 

Oma asunto on pyhä lehmä.

Oma asunto on meillä yleisesti hyväksytty tapa säästää ja rahan upottaminen sisustamiseen on yleisesti hyväksytty tapa kuluttaa. Meidän nelihenkinen perheemme asuu vuokralla, sillä minusta asunto ei ole mikään sijoitus. Kun asuntolaina on maksettu pois, mitä sitten? Otat korjauslainan, ja taas olet riippuvainen pankista.

 

Älä jätä raha-asioita miehelle.

Tavallinen työnjako perheessä menee yhä niin, että mies hoitaa raha-asiat ja nainen kodin. Ei viisasta. Juuri eilen totesin, että taas oli yksi Facebook-kaveri eronnut. Nainen ei ole itsenäinen, jos hän ei ole sitä myös taloudellisesti. Taloudelliseen itsenäisyyteen kuuluu, että päätät itse rahoistasi ja kasvatat koko ajan talouteen tulevaa rahamäärää.

 

Elämänohjeeksi tuotto ja kasvu.

Jos et koko ajan hae henkistä, ammatillista tai vaikka fyysisen kunnon kasvua, jäät sille tasolle, jolla nyt olet. Koska maailma muuttuu koko ajan, muut menevät pysähtyneen ohi, eli todellisuudessa taannut. Sama asia pätee taloudenpitoon. Jos et pidä huolta siitä, että varasi karttuvat, inflaatio syö ne.

 

Lue lisää Suoria sanoja täältä.

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla