Kaneli maustaa kahvin ja kaurapuuronkin päälle sitä voi ripotella. Lampaan seuraa kaneli suorastaan rakastaa.

Kaneli on yksi rakastetuimmista mausteistamme. Se on kanelipuun oksien vaalean punaruskeaa sisäkuorta, jonka maku on voimakas ja hieman makea.

Poista kanelitanko, kun ruoka on valmis. Säilytä tanko seuraavaan kertaan.

Kanelia käytetään joko kierteisinä, kuivattuina tankoina tai jauhettuna. Tankoja käytetään hillojen, marmeladien, makeisten (lue kaneli-maitosuklaatryffeleiden resepti), juomien ja ruokien maustamiseen. Useimmiten tanko poistetaan, kun tuote on valmis. Tällöin kaneli on jo antanut ruualle tai juomalle makunsa.

Tankoa voi käyttää uudelleen niin kauan kuin siitä irtoaa makua.

Jauhettuna kaneli sopii erityisen hyvin leivonnaisten ja jälkiruokien maustamiseen, esimerkiksi korvapuusteihin (tee vaikka ihana jättikokoinen patapulla). Sillä voi maustaa myös keittoja, kastikkeita, puuroja, hedelmäkeittoja ja jälkiruokia.

Kanelia ei pidä annostella liikaa, ettei ruuan maku muutu pistäväksi.

Kaneli maustaa myös monia etnisiä ruokia. Sitä ei pidä annostella liikaa, ettei ruuan maku muutu pistäväksi.  Pohjois-Afrikassa kanelia käytetään lammasruuissa, Kreikassa lihapiirakassa. Se on myös yksi aasialaisen curry-mausteseoksen ainesosa.

Laita kanelijauhetta suodatinpussiin kahvin sekaan.

Kaneli on hyvä mauste pikkujoulujen ja joulun odotuksen aikaan. Tuoksuvaa ja maistuvaa kahvia saa laittamalla hieman kanelijauhetta suodatinpussiin kahvin sekaan. Teehen ja glögiin se antaa parhaiten makua tankona.

Kanelia voi ripotella myös kaurapuuron (nam, kaurapuuro voi maistua myös porkkanakakulta) ja viilin päälle.
 

Makea, yleismaito tai gluteeniton: valitse suosikkisi uusista kaurajuomista.
Makea, yleismaito tai gluteeniton: valitse suosikkisi uusista kaurajuomista.

Yhä useampi valitsee kahviinsa nykyään maidon sijaan kaurajuoman. Testasimme kolme uutuutta.

Vegaaninen ja lähellä tuotettu kaura vastaa moneen vaatimukseen, joita nykyelintarvikkeilta toivotaan. Moni ostaakin jo kahviinsa kaurajuomaa, vaikka muuten käyttäisi tavallista maitoa. 

Kodin Kuvalehden ruokatoimittaja Emilia Kolari testasi kolme suomalaista, vitaminoitua kauramaitoa.

Kaikki sopivat sekä kahviin että sellaisenaan juotavaksi. Valintaan vaikuttaa, haluatko juomalta enemmän sakeutta vai raikkautta.

1. Sakea ja makea

Kaslinkin kaurajuoma on täyteläisempää kuin muut. Makea juoma sopii parhaiten murojen, myslin tai puuron joukkoon. Tuoretuote on säilytettävä jääkaapissa myös avaamattomana. Rasvaa on 1,5 g/100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Kaslink Aito Kaurajuoma 1,65e/1 l.

2. Yleismaito

Jos harkitset siirtymistä kasvimaitotuotteisiin, Valion Oddlygood-juoma on helppo alku. Maku on neutraali ja kaurainen. UHT-käsittelyn ansiosta juoma säilyy avaamattomana myös huoneenlämmössä. Rasvaa 1 g / 100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Valio Oddlygood 1,79 e/1 l.

2. Gluteeniton

Juustoportin kaurajuoma on tehty gluteenittomasti tuotetusta luomukaurasta. Maku on kepeä ja raikas. Tuoretuote on säilytettävä jääkaapissa myös avaamattomana. Rasvaa 1,5 g / 100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Juustoportti Suomalainen Kaurajuoma 1,99 e/1 l.

Itse tehdyt kalapuikot ovat rapeita ja meheviä – tuplasti parempia kuin valmisversiot.

Kalapuikot ovat hyvää arkiruokaa, mutta mitäpä jos joskus tekisikin ne itse?

Valitse seiti tai turska

Kalapuikkoihin sopii erinomaisesti pakasteseiti. Turskasta tehdyt kalapuikot voittavat kuitenkin seitipuikot mehevyydessä. Valitse MSC-merkitty turska tai seiti, niin tiedät, että kala on pyydetty ekologisesti kestävästi.

Tuplaleivitys takaa rapeuden

Leivitys onnistuu tavallisilla vehnä- ja korppujauhoilla. Tuplaleivitys takaa rapean lopputuloksen: pyörittele kalapalat ensin vehnäjauhoseoksessa, dippaa ne sitten kananmunaan ja pyöräytä lopuksi korppujauhoissa.

Kokeile leivitykseen myös japanilaisia pankojauhoja, jotka antavat kalapuikkoihin ihanan rapean ja ilmavan pinnan. Niitä löytyy markettien Aasia-hyllyistä.

Leivitys tarttuu parhaiten, kun kalan pinta on sulanut. Kalapuikot on kuitenkin helpoin paistaa, kun sisus on vielä kohmeinen.

Paista keskilämmöllä

Kuumenna rasva laakealla paistinpannulla. Nostele kalapalat rasvaan paistumaan ja alenna lämpöä. Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia/puoli.

Tarkkaile pannun lämpöä: paistaminen onnistuu parhaiten, kun sisus saa kypsyä rauhassa pinnan kärähtämättä. Paistoaikaan vaikuttaa se, kuinka kohmeisia kalapalat ovat.

Tillidippi on helppo lisuke

Sekoita 1 ruukku tilliä, ½ dl manteleita, 2–3 rkl huoneenlämpöistä rypsiöljyä, 2 rkl sitruunamehua, ripaus suolaa ja mustapippuria teholeikkurissa tasaiseksi kastikkeeksi.

Kalapuikkojen tarkka resepti löytyy Kodin Kuvalehden reseptihausta: