Lämpöennätykset ovat paukkuneet tänä kesänä meillä ja maailmalla.
Lämpöennätykset ovat paukkuneet tänä kesänä meillä ja maailmalla.

”Olen huolissani kerrostalomme vanhuksista, joiden asunnoissa lämpötila on noussut hurjiin lukemiin. Mitä muuta voin tehdä kuin hakea heille kaupasta kivennäisvettä vielä niin kauan kuin sitä saa? Tunnen itseni avuttomaksi, mutta yritän tehdä parhaani”, lukijamme kirjoittaa.

Hirmuhelteiden hirmuinen putki pelottaa minua. Maailmalla ihmisiä on kuollut ja metsää sekä koteja palanut, meilläkin kalavedet melkein kiehuvat ja pätseiksi muuttuneiden sairaaloiden päivystykset ovat täyttyneet heikkokuntoisista.

Olen huolissani kerrostalomme vanhuksista, joiden asunnoissa lämpötila on noussut hurjiin lukemiin. Mitä muuta voin tehdä kuin hakea heille kaupasta kivennäisvettä vielä niin kauan kuin sitä saa? Tunnen itseni avuttomaksi, mutta yritän tehdä parhaani.

Samaan aikaan kiistellään ilmastonmuutoksesta. Toiset sanovat: Onhan helteitä aina ollut! Nyt nautitaan mahtavasta lomasäästä valittamatta! Toisten mielestä taas olisi viimeinen hetki havahtua ilmastokriisiin, mikäli haluamme säästää Maapallon jälkipolville elinkelpoisena. Löytävätkö ääripäät koskaan toisiaan?

Ymmärrän, ettei asian ajatteleminen ole kivaa. Avuttomuus lamaannuttaa. Mitä minä muka voin tehdä? En silti ymmärrä pään pensaaseen työntämistä. Ilmastokriisin kieltäminen ja itsekkyys surettavat. Miksi niin monien on niin vaikea pohtia, miten omaa elämäntapaa voisi muuttaa kestävämmäksi? Onko tosiaan niin, että sitä muutetaan vasta pakon edessä? Siihen kannattaa kyllä varautua kaikkien. Pystymmekö sanomaan jälkipolville, että yritimme parhaamme?

Uneton

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä ajatuksia kirje herätti? Keskustele alla kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia ihmisten.kesken@sanoma.com.

Elämästä voi nauttia monin tavoin

Samoja ajatuksia minulla. Läkähdyttävä helle käy voimille. Luontokin on rutikuiva. EU:n ilmastopaketista alkoi heti riitely. Voi kunpa jokainen meistä ymmärtäisi ajatella nyt laajemmin eikä pitää kynsin hampain kiinni omista ”saavutetuista eduistaan” ja oikeuksistaan polttomoottoriautoihin, tehotuotettuihin liha-aterioihin, lento- ja laivalomiin, kerskakulutukseen ja energian tuhlaukseen. Toivomme ja lohtumme on siinä, että toimimme yhdessä, pohdimme vaihtoehtoja emmekä aja vain omaa itsekästä etuamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla