Voiko lapsettomille ystäville kertoa omien lasten kuulumisista vai aiheuttaako se pahaa mieltä?

Ystäväpiiriini kuuluu erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Olen välillä neuvoton, kun mietin, miten menetellä kunkin kanssa oikein.

Lapsettomalle pariskunnalle on vaikeaa puhua omista lapsista ja heidän tekemisistään. Aiheuttaako siitä puhuminen pahaa mieltä? Samoin arkailen jutella ystävien kanssa, joilla on lapsia, mutta ei lastenlapsia. Miltä heistä tuntuu, jos alan innostuneena kertoa, kuinka minua ilahduttaa, kun lapsenlapset tulevat kylään?

Yritän kuvitella, millaista elämä on, kun ei ole isovanhempi mutta ehkä haluaisi olla, ja sisimmässäni pahoittelen ystävieni puolesta. Kun puntaroin näitä ja tarkkailen omaa käytöstäni, minulle tulee olo, että en ole kokonaan läsnä. Mikä olisi vastaus tähän pulmaan?

Onnellinen mummi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Maijantytär

Olen lapseton aikuinen nainen, nyttemmin eronnutkin, joten joku voisi vaivautua seurassani. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kaikista asioista pitää voida jutella KOHTUUDELLA. Voihan seurueessa olla työttömiä, sairaita, köyhiä, rikkaita, kädentaitajia, tumpeloita, maalaisia, kaupunkilaisia... meitä kun on niin moneen junaan, että eihän kanssakäymisestä tulisi mitään, jos koko ajan pelkäisi pahoittavansa jonkun mielen. Asiasta kuin asiasta voi mielestäni siis jutella hetkisen ja sitten siirtyä kohteliaasti yleismaailmallisempaan aiheeseen. Lapseton tms. voi jopa kokea olevansa aliarvioitu, jos hänen seurassaan ei olla rehellisiä vaan näytellään jotakin muuta. 

Lapseton, mutta ihminen

Onpa ilahduttavaa, kun joku edes pohtii tällaista. Olen lapseton, keskenmenon kokenut. Emme ehkä saa koskaan lapsia, emmekä lastenlapsia. Se on surullista, kyllä vaan.

Toisten ilo ei ole sinänsä minulta pois, mutta tietysti jos ainoa puheenaihe on lapset ja ainutlaatuinen ilo lapsista, voi alkaa tuntea itsensä ulkopuoliseksi.

Lapsettomillakin voi olla ajatuksia lapsiin liittyen. Joskus lapsettomilla voi olla jopa lapsellisia syvällisempiä ajatuksia kasvusta, vaikka usein lapsettomia pidetään ymmärtämättöminä ja kyvyttöminä tässä suhteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla