Erilainen joulu kotona ihan kahden kesken tuntuu lukijasta kivalta ajatukselta.
Erilainen joulu kotona ihan kahden kesken tuntuu lukijasta kivalta ajatukselta.

Lukijamme tunnustaa: Tunnen helpotustakin siitä, että iso sukujoulu on tänä vuonna ikään kuin peruttu koronan takia. Kerrankin saan ”viranomaisluvalla” jäädä hyvällä omallatunnolla omaan kotiin.

En tiedä, saisiko tätä sanoa ääneen, mutta tunnen helpotustakin siitä, että iso sukujoulu on tänä vuonna ikään kuin peruttu koronan takia. Tuntuu kuin jokin paino olisi pudonnut harteiltani, kun ei ole painetta sovittaa yhteen kaikkia haluja, aikatauluja ja näkemyksiä. Salaa nautin siitä, että joulu on nyt tavallista pienimuotoisempi. Ei ruokaruljanssia, ei pitkiä automatkoja pyhinä, ei kireää pinnaa.

Kerrankin saan ”viranomaisluvalla” jäädä hyvällä omallatunnolla kotiin kahdestaan kumppanini kanssa. Ajatus kahdenkeskistä joulusta tuntuu rehellisesti sanottuna ihanan kiireettömältä. Älkää käsittäkö väärin, eivät sukujoulut ole olleet minulle mitään suurta kärsimystä, mutta nyt oikein odotan tätä erilaista joulua, jota ei tarvitse viettää kenenkään ahtaissa nurkissa. Saan rauhassa laittaa joulun omaan kotiimme ja nauttia hiljaisesta tunnelmasta.

Riskiryhmään kuuluvia vanhempiamme tervehdimme aattona virtuaalisesti, kuten suositus on. Linjoilla ovat silloin myös sisaruksemme perheineen. Seuraava joulu on sitten varmasti erityisen mukava viettää taas isolla porukalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen joulu kahdestaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten sinä aiot viettää joulua tänä vuonna? Kerro kommenttikentässä tai lähetä kirjeesi sähköpostilla osoitteeseen ihmisten.kesken@sanoma.com.

 

Jokainen tavallaan

Jokaisen pitäisi saada itse päättää, miten joulunsa haluaa viettää. Siitä huolimatta tunnistan itsekin paineet tehdä muiden mieliksi ja niinkuin "kuuluu". Perhe/sukujoulu on niin vahva perinne että helposti tulee tunnon tuskia jos ei siihen osallistu. Toinen tabu on yksinäinen joulu. Jos haluaa viettää joulun yksin, helposti ajatellaan ompa surullinen tapaus.

Vierailija

Olen odottanut vuosikausia, että kokisin haluavani viettää joulua omissa oloissani ja oman pienen perheen kesken. Miltei kaikki ystävät ympärillä kun ovat ilmoittaneet jo 15 vuotta sitten että nyt saan laittaa oman joulun, ei tarvitse mennä lapsuuskotiin. Vaan ei ole tunne minulle tullut, vaikka kohta 40 täytän. Oikein odotan että saan jouluna mennä vanhempien luokse ja tiedän että äitini sydän särkyisi jos ei saisi lapsenlastaan jouluna nähdä. Rehellisesti sanottuna, nautin kyllä myös valmiista pöydästä ja joulusta. Vaan on niissä perinteissä minullekin hommia saunan pesusta mummujen ja pappojen kuskaukseen. Etten nyt ihan laakereilla leväten selviä. Hyvää joulua kaikille, kotona tai sukulaisissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla