Luokan nauru saattaa olla hysteeristä pelkoa siitä, että voi joutua itse kiusatuksi.

Poikamme kiusaaminen alkoi kuin salama kirkkaalta taivaalta. Poika pyysi, ettemme puutu asiaan, koska kiusaaminen vain yltyisi. Hän halusi löytää omat keinonsa kiusaamisen lopettamiseksi. Mutta mistä lapselle löytyisi omia keinoja moisen asian käsittelemiseen, kun kiusaajat olivat porukan vahvoja?

Muutamia päiviä tarkkailimme tilannetta ja surimme sitä, että positiivinen kaverimme joutui moiseen tilanteeseen. Sitten päätimme puhua opettajalle ja rehtorille.

Se oli hyvä päätös. He tarttuivat ammattitaidollaan tilanteeseen ja onnistuivat purkamaan painajaisen.

Kaikki opettajat eivät uskalla tarttua härkää sarvista, koska kaikki vanhemmat eivät osaa ajatella omaa lastaan kiusaajana. Toiset ajattelevat vain, että on hyvä, ettei omaa lasta kiusata. Osa taas ei jaksa puuttua vaikeaan asiaan kotona.

Jos lastasi kiusataan, älä anna hänen kokea, että häntä saa kohdella miten vain. Hän alkaa etsiä itsestään vikoja. Sen jälkeen hänen ihmissuhteidensa päällä väijyy jatkossa epävarmuuden pilvi.

Kiusaajille ei myöskään pidä sallia sellaista vallan tunnetta, että he saavat tehdä mitä vain rangaistuksetta. Muuten he jatkavat sitä aikuisenakin.

Jos pääjehuna on hankalaksi tiedetty lapsi, muut eivät uskalla lähteä puolustamaan kiusattua. Luokan nauru saattaa olla hysteeristä pelkoa siitä, että voi joutua itse kiusatuksi.

Asiaan on puututtava myös siksi, että kiusaajalla on usein itsellään paha olo. Hänkin tarvitsee apua.

Leijonaäiti

Huom! Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos.

Tytär uhkaa, että jos en hoida lapsenlasta, niin en saa nähdä häntä lainkaan.

Miten menettelisitte tilanteessani? Tyttäreni on jo usean vuoden ajan ollut alle kouluikäisen lapsen yksinhuoltaja. Hänen työnsä on vuorotyötä, ja minä osallistun lapsen hoitoon parhaani mukaan. Lyhennän lapsen pitkää hoitopäivää illasta tai autan, kun on aikainen aamulähtö.

Minulla ja tyttärelläni on jostain syystä nykyisin viileät välit. En pääse lähelle häntä enkä saa kysellä yhtään hänen yksityiselämästään saati neuvoa mitään. Jos tyttärestä tuntuu, että puutun hänen elämäänsä, saan melkoista ryöpytystä. Tytär kyllä arvostelee minua ja tekemisiäni surutta.

Olen yleensä ollut aina valmis hoitoavuksi, mutta voimieni mukaan. Tavallaan tytär ymmärtää sen, mutta kuitenkin hän uhkaa, että jos en hoida, niin en saa sitten edes nähdä lasta.

Olen pahoilla mielin, etten saa tyttäreltäni enää rakastavaa lämpöä. Minun rakkauteni häntä kohtaan ei ole muuttunut eikä häviä koskaan. Miksi eksyimme toisistamme?

Puun ja kuoren välissä

Vierailija

Lukijan kirje: Välit tyttäreen viilenivät

Tyttäresi voi olla niin äärettömän väsynyt ja myös pettynyt elämäänsä, että ei kykene muuhun. Yksinhuoltajana on taatusti todella raskasta, kun huolehtii kaikesta itse, ja kyselyt elämästä ahdistavat, jos on itsekin pettynyt omaan elämään. Apusi on varmasti arvostettua, mutta ehkä hän kokee olevansa puun ja kuoren välissä väsymyksensä kanssa, jollet pysty apuasi antamaan sillon kun hän sitä toivoisi ja tahtoisi, ja on siksi vihamielinenkin. Itse kahden lapsen äitinä huomaan (vaikken...
Lue kommentti

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti.

Koulunkäyntini meni sekaisin yläkoulun ensimmäisellä luokalla seksuaalisen häirinnän takia. Olin 13-vuotias, ja häirintään syyllistyi englanninopettajani.

Opettaja oli nuori ja kaunis, kaunein nainen, jonka olin siihen ikään nähnyt. Hän pukeutui lyhyisiin vartalonmyötäisiin mekkoihin ja hameisiin. Kaula-aukot olivat syvään uurrettuja.

En kuullut koko vuonna sanaakaan opetuksesta. Korvissani kohisi hormonihyöky. Tunsin opettajan läsnäolon joka solullani ja haistoin hajuveden tuoksun. Vieläkin polveni vavahtavat, jos haistan saman hajuveden.

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää viesteillään. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti. En pysty kuvittelemaan, ettei hän olisi huomannut, miten me pojat häneen reagoimme. Onneksi englanninopettaja vaihtoi koulua vuoden sijaisuuden päätyttyä.

Tiedän naisten sanovan, että jokaisella on oikeus pukeutua niin kuin haluaa, seksistisesti ja provosoivastikin, ja että miesten on hillittävä viettinsä ja halunsa.

Totta toinen puoli.

Toisella puolella ovat hyvät käytöstavat, joihin sisältyy tilannetaju. Hyviin tapoihin kuuluu ottaa huomioon muut ihmiset. Suhteellisuudentaju kertoo, miten missäkin pukeudutaan ja käyttäydytään, esimerkiksi työpaikalla.

JoonaKoo

Järjen käyttö ei ole kielletty...

Lukijan kirje: Opettajan paljastavat vaatteet hämmensivät

Voi hyvät hyssyrät! Onhan sitä nyt muitakin vaihtoehtoja kuin burkha ja napaan asti avoin kaula-aukko! Komppaan JoonaKoota. Itselläni oli kouluaikana melkein vastaava kokemus. Pojat nyt vain ovat tuossa murrosiän vaiheessa siinä tilassa, että viisas opettaja miettii tarkkaan pukeutumisensa. Eihän se ole naisilta pois eikä naisia vastaan, jos perää tervettä järkeä! Miksi nykyään aina teilataan keskustelun yrityskin, jos se koskee naisia. Toisaalta kaikki vaahtoavat meetoota, mutta keskustelu...
Lue kommentti