Luokan nauru saattaa olla hysteeristä pelkoa siitä, että voi joutua itse kiusatuksi.

Poikamme kiusaaminen alkoi kuin salama kirkkaalta taivaalta. Poika pyysi, ettemme puutu asiaan, koska kiusaaminen vain yltyisi. Hän halusi löytää omat keinonsa kiusaamisen lopettamiseksi. Mutta mistä lapselle löytyisi omia keinoja moisen asian käsittelemiseen, kun kiusaajat olivat porukan vahvoja?

Muutamia päiviä tarkkailimme tilannetta ja surimme sitä, että positiivinen kaverimme joutui moiseen tilanteeseen. Sitten päätimme puhua opettajalle ja rehtorille.

Se oli hyvä päätös. He tarttuivat ammattitaidollaan tilanteeseen ja onnistuivat purkamaan painajaisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki opettajat eivät uskalla tarttua härkää sarvista, koska kaikki vanhemmat eivät osaa ajatella omaa lastaan kiusaajana. Toiset ajattelevat vain, että on hyvä, ettei omaa lasta kiusata. Osa taas ei jaksa puuttua vaikeaan asiaan kotona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos lastasi kiusataan, älä anna hänen kokea, että häntä saa kohdella miten vain. Hän alkaa etsiä itsestään vikoja. Sen jälkeen hänen ihmissuhteidensa päällä väijyy jatkossa epävarmuuden pilvi.

Kiusaajille ei myöskään pidä sallia sellaista vallan tunnetta, että he saavat tehdä mitä vain rangaistuksetta. Muuten he jatkavat sitä aikuisenakin.

Jos pääjehuna on hankalaksi tiedetty lapsi, muut eivät uskalla lähteä puolustamaan kiusattua. Luokan nauru saattaa olla hysteeristä pelkoa siitä, että voi joutua itse kiusatuksi.

Asiaan on puututtava myös siksi, että kiusaajalla on usein itsellään paha olo. Hänkin tarvitsee apua.

Leijonaäiti

Huom! Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla