Sokerin haittavaikutukset ovat niin suuret, että vanhempien kannattaisi pitää kiinni karkkipäivästä.

Vanhemmat kertovat usein, että heidän perheissään lasten karkkipäivä on kerran viikossa, useimmiten lauantaina. Silloinkin herkutellaan maltillisesti. Vaan mitä näkee kaduilla, kaupoissa, liikuntahalleilla ja puistoissa? Vanhempia lasten kanssa suklaapatukka, jäätelö tai keksi kädessä.

Kaupassa annetaan periksi, kun kuljetaan karkkihyllyn ohi ja napataan jokin herkku ansaitun päivän päätteeksi. Kesällä jäätelöä on pakko saada, jos aurinko vähänkin paistaa. Ovatko vanhemmat näin tekopyhiä?

Onhan se kiva antaa omasta perheestään terveellinen ja esimerkillinen kuva, mutta valehtelu on julmaa. Toki voidaan vedota siihen, etteivät vanukkaat, jäätelö, mehujää tai keksit ole ”karkkia”, vaikka ne voivat sisältää jopa enemmän sokeria kuin vaikka suklaa.

Suolaisia naposteltavia kuten sipsejä ei edes lasketa herkuiksi. Koululaiset kipaisevat lähikaupan kautta melkein jokaisen koulupäivän jälkeen ostamassa sipsipussin tai limupullon.

Vanhempien olisi tarpeen miettiä jälkikasvunsa herkuttelua. Mediassa on sokerista puhuttu niin paljon, etteivät he voi olla tietämättä sen haittavaikutuksista. En kannata ehdottomuutta vaan rehellisyyttä itseä kohtaan ja vastuunkantoa lastemme terveydestä.

Sugar

Ria Hafren

Lukijan kirje: Karkkipäivä joka päivä?

Ei karkkeja ja makeaa tietysti pidä kokonaan kieltää. Mutta vanhemmista sen seuraukset johtuvat... Ihmettelin kovasti, kun veljeni vaimo toimi näin: Kun oli esim. jommankumman lapsen synttärit, hän oli leiponut vaikka mitä herkkuja. Jos leivonnaisia oli vielä jäljellä, hän tyrkytti niitä pojalleen. Poika olikin pienestä pitäen lihava. Vasta 35-vuotiaana hän otti itseään niskasta kiinni ja muutti syömistään, alkoi kuntoilemaan yms. Nykysin hän on komea, hoikahko mies (joka edelleen syö...
Lue kommentti
S

Lukijan kirje: Karkkipäivä joka päivä?

Mieluummin sokeria kjohtuullisesti päivittäin, kuin joku tietty päivä jolloin mässätään koko viikon annos kerralla. Mikään ei taida olla terveellistä liikaa käytettynä, mutta kun pitää kohtuuden, niin kaikkea voi nauttia päivittäin. Kahvikaan ei taida olla vatsaystävällisintä, moni siihen vielä sokeriakin laittaa, joku ottaa kahvileivänkin, mutta en ole koskaan kuullut että sitä pitäisi juoda vain yhtenä päivänä viikossa. Tai että viiniä pitäisi juoda pullo lauantaina - mieluummin otan pienen...
Lue kommentti

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti