Mikään yritys ei voisi toimia yhtä tehottomasti kuin aikuiskoulutus.

Aloin työttömäksi jäätyäni opiskella uuteen ammattiin. Olen järkyttynyt siitä, miten tehotonta ja jonninjoutavaa aikuiskoulutus on. Sellaisesta koulutuksesta sietää valtion todellakin leikata. Mikään yritys ei voisi toimia kuten aikuiskoulutus.

Systeemi on synnyttänyt runsaasti työttömien mukakoulutusta. Verovaroista maksetaan isot rahat yrityksille, joiden koulutus on diibadaabaa, eikä johda työllistymiseen. Ainoat työllistyneet ovat firmojen ”kouluttajat”.

Esimerkiksi otan omaa kurssiani järjestävän koulun. Kukaan ei käytännössä johda paikkaa. Henkilökunta on asiantuntevaa, mutta elää kuin possut pellossa, koska johto ei ole paikalla tai ei välitä. Aikuisopiskelijoiden monesti järkeviä skarppaustoiveita ei kuunnella, eikä niihin vaivauduta edes vastaamaan. Sen sijaan vakinaiset opettajat liehuvat kuka missäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuntiopettajat panostavat opetukseen sen, minkä tässä tilanteessa voivat – varmaankin siinä pelossa, että jos heistä valitetaan, heidät voidaan vaihtaa. Vakinaisista ei ilmeisesti pääse eroon, ja kuka välittäisi päästäkään, kun ei kukaan kanna kokonaisvastuuta. Riittää, että rahat tulevat, mutta opiskelijoilla ja heidän oppimisellaan ei ole väliä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos aikuiskoulutuksen löysät siivottaisiin, tulisi reippaasti säästöä. Kursseja voisi tiivistää, yhdistää ja katsoa, ovatko ne sellaisia, että niiden käyneet voivat työllistyä. Nyt tämä touhu on valtiolle rahan hukkaaja opiskelijoille ajan hukkaa.

Aikuisopiskelija

August

Aikuisopiskelija,

Olet oikeassa järjestelmän tehottomuudesta. Et ole kuitenkaan ymmärtänyt villakoiran ydintä. - Ei aikuiskoulutuksen ole tarkoituskaan työllistää kuin satunnaisesti. Koko aikuiskoulutusapparaatin tarkoitus on siivota tilastoja. Muutenhan he eläisivät ja laiskottelisivat kuin ellun kanat pellossa.

Lausumani voi tuntua äkkiseltään kyyniseltä, mutta uskallan väittää, että se on vain realismia. Suomen yritystalous mureni johdon bonusten myötä, kun tulosta ruvettiin mittaamaan liian lyhyellä perspektiivillä ja pitkäjänteinen rehellinen yrittäminen loppui. Nokia ja moni muukin firma kävi kannattamattomaksi, pistettiin lihoiksi ja myytiin. Johto sai bonuksensa.

Aikuiskoulutuksessa pyörivät pienemmät rahat, mutta tilastokaunistukset ovat sen systeemin bonuksia.

Tehottomuus ja näennäistoiminta on suomalaisen yhteiskunnan syöpä. Yksi sen rakenteita on Ray-vetoinen kolmannen sektorin projektimaailma. Vain harvat projektihankkeet tuottavat todellista tulosta. Suurin osa on kannettua vettä kaivossa ja tarjoaa vain kauniin mielikuvan. - Toki tietysti työtä hankkeessa mukana olevaille. Sitä ei voi kieltää.

Lisää vettä myllyyn ovat tuoneet tulvan lailla erilaiset EU-projektit. EU-rakenteiden rinnalla suomalainen aikuiskoulutus on kuitenkin oikea tehomylly.

Toivon mukaan Sipilä tarttuu tähän samalla tehokkuudella kuin hoiti hallitusneuvottelut.

  • ylös 22
  • alas 26
Päin vastoin, jokaisesta päivä...

Oma kokemus on täysin päin vastainen. Olen aikuisopiskelijana (alan vaihtaja myöskin) opintojeni loppusuoralla ja kohta siis suorittanut ammattikorkeakoulututkinnon. Opiskelu on ollut monimuotoista, mikä on mahdollistanut aikuisille opiskelijoille työssäkäynnin siinä sivussa. Ainakin omalla alallani tunnistetaan ja tunnustetaan se kuinka tärkeää on oppia ajan ja työskentelytapojen muuttuminen ja tähän on panostettu etenkin opettajien taholta. Ja heidän työhän ei mahdollistuisi, mikäli sitä ei johdettaisi siten, että myös johtoportaassa asiat nähtäisiin yhtä tärkeiksi. Opettajien metodeista on saanut antaa palautetta jatkuvasti ja sitä on myös pyydetty ja kaivattu ja palautteen antamisesta on muistutettu. Toki meilläkin mukaan on mahtunut niitäkin opiskelijoita, joilla on puuttunut halu oppia ja laajentaa omaa näkemystään, mutta se ei ole ollut vaikuttamassa ainakaan omaan oppimiseeni tai oppimisintooni. Kannatan siis todellakin aikuisopiskelua. Se motivoi aivan toisella tapaa kuin nuorempana ja lisäksi elämänkokemus tuo opintoihin aivan uutta ulottuvuutta.

  • ylös 9
  • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla