Mikään yritys ei voisi toimia yhtä tehottomasti kuin aikuiskoulutus.

Aloin työttömäksi jäätyäni opiskella uuteen ammattiin. Olen järkyttynyt siitä, miten tehotonta ja jonninjoutavaa aikuiskoulutus on. Sellaisesta koulutuksesta sietää valtion todellakin leikata. Mikään yritys ei voisi toimia kuten aikuiskoulutus.

Systeemi on synnyttänyt runsaasti työttömien mukakoulutusta. Verovaroista maksetaan isot rahat yrityksille, joiden koulutus on diibadaabaa, eikä johda työllistymiseen. Ainoat työllistyneet ovat firmojen ”kouluttajat”.

Esimerkiksi otan omaa kurssiani järjestävän koulun. Kukaan ei käytännössä johda paikkaa. Henkilökunta on asiantuntevaa, mutta elää kuin possut pellossa, koska johto ei ole paikalla tai ei välitä. Aikuisopiskelijoiden monesti järkeviä skarppaustoiveita ei kuunnella, eikä niihin vaivauduta edes vastaamaan. Sen sijaan vakinaiset opettajat liehuvat kuka missäkin.

Tuntiopettajat panostavat opetukseen sen, minkä tässä tilanteessa voivat – varmaankin siinä pelossa, että jos heistä valitetaan, heidät voidaan vaihtaa. Vakinaisista ei ilmeisesti pääse eroon, ja kuka välittäisi päästäkään, kun ei kukaan kanna kokonaisvastuuta. Riittää, että rahat tulevat, mutta opiskelijoilla ja heidän oppimisellaan ei ole väliä.

Jos aikuiskoulutuksen löysät siivottaisiin, tulisi reippaasti säästöä. Kursseja voisi tiivistää, yhdistää ja katsoa, ovatko ne sellaisia, että niiden käyneet voivat työllistyä. Nyt tämä touhu on valtiolle rahan hukkaaja opiskelijoille ajan hukkaa.

Aikuisopiskelija

August

Lukijan kirje: Karsikaa turhaa koulutusta

Aikuisopiskelija, Olet oikeassa järjestelmän tehottomuudesta. Et ole kuitenkaan ymmärtänyt villakoiran ydintä. - Ei aikuiskoulutuksen ole tarkoituskaan työllistää kuin satunnaisesti. Koko aikuiskoulutusapparaatin tarkoitus on siivota tilastoja. Muutenhan he eläisivät ja laiskottelisivat kuin ellun kanat pellossa. Lausumani voi tuntua äkkiseltään kyyniseltä, mutta uskallan väittää, että se on vain realismia. Suomen yritystalous mureni johdon bonusten myötä, kun tulosta ruvettiin mittaamaan liian...
Lue kommentti
Päin vastoin, jokaisesta päivä...

Lukijan kirje: Karsikaa turhaa koulutusta

Oma kokemus on täysin päin vastainen. Olen aikuisopiskelijana (alan vaihtaja myöskin) opintojeni loppusuoralla ja kohta siis suorittanut ammattikorkeakoulututkinnon. Opiskelu on ollut monimuotoista, mikä on mahdollistanut aikuisille opiskelijoille työssäkäynnin siinä sivussa. Ainakin omalla alallani tunnistetaan ja tunnustetaan se kuinka tärkeää on oppia ajan ja työskentelytapojen muuttuminen ja tähän on panostettu etenkin opettajien taholta. Ja heidän työhän ei mahdollistuisi, mikäli sitä ei...
Lue kommentti

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti