Anoppilassa mykkäkoulu on vakituinen ase, ja mies on tuonut sen omaan perheeseensä. Miten mykkäkouluperimän saisi katkaistuksi?

Mieheni vanhemmat ovat kautta vuosien harrastaneet mykkäkoulua. Anoppilassa on usein painostava tunnelma, ikään kuin ihmisten niskassa olisi vuosien katkerat lastit, joita ei ole puhuttu pois. Joku on loukkaantunut ja mököttää jossain, välillä jopa päiväkausia.

Kerran omat vanhempani olivat kylässä appivanhemmillani. Appeni oli pojalleen jostain loukkaantunut, eikä suostunut vaihtamaan hänen kanssaan sanaakaan edes ruokapöydässä, vaikka minun vanhempani olivat läsnä. Mieheni koki tilanteen hyvin noloksi, ja tilanne jätti häneen taas yhden haavan.

Mutta ei pelkästään mieheni isä vaan etenkin hänen alistettu äitinsä käyttää mykkäkoulua aseena sekä miestään että lapsiansa vastaan. Olen miettinyt, kuinka paljon tämä vaikenemisen ja vaientamisen kulttuuri rikkoo sukupolvia toisensa perään, kun tapa laitetaan eteenpäin lapsille ja heidän lapsilleen?

Mielestäni mykkäkouluperintö on suurin syy siihen, että mieheni on kykenemätön käsittelemään avioliitossamme eteen tulleita ongelmia. Mykkäkoulu on epäreilua sodankäyntiä. Siinä käytetään sääntöjen vastaisia aseita: kun toinen esittää toiveensa tai kritiikkinsä tai kertoo tunteistaan, häntä rangaistaan siitä. Mieheni nolaa minut sulkemalla suunsa ja kertoo mykkäkoulullaan, että tunteeni ovat vääriä, eivätkä ne kiinnosta häntä. Onko mitään keinoa saada mykkäkouluperimä katkaistuksi?

Suu puhtaaksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Leffe

kannataa kokeilla seuraavaa? 

Tuijota tai etsi vaatekaapista jotain niin kauan kunnes mykkäkoulua pitävä kysyy: mitä etsit? 

Vastaa: juttu kaveria :)

  • ylös 67
  • alas 56
Juho

Lihava riita avaa patoja

Leffe tarjoaa aivan erinomaista lyhytterapiaa, mutta minun kokemukseni mukaan mykkäkoulun korkeampi oppimäärä vaatii vahvat lääkkeet: äärimmäisyyksiin menevä suora puhe ja kunnon ukkosen lailla ilmaa puhdistavat lihavat riidat.

Kaiken uhallakin sinulla ei ole muuta keinoa mykkäkoulun katkaisemiseen kuin se, että puhut suusi puhtaaksi. Kun seuraavan kerran olet anoppilassa ja huomaat mykkäkoulukurssin olevan käynnissä, käy vastaiskuun. Avaa mykkäkoulusta naivin asiallinen keskustelu. Mutta sinun on kaivettava verta ehkä useammastakin nenästä, sillä anoppilassasi ollaan mykkäkoulun korkeammilla tasoilla.

Mitä sinulla on menetettävänä? Jos olet hiljaa ja hyväksyt talon tavan, mykkäkoulu jatkuu ja vielä omat lapsesi ja lastesi lapset sitä jatkavat. Mitä enemmän tilanteessa on paikalla asianosaisia, sitä lihavamman riidan varmasti saat aikaan.

Jokuhan appivanhempiasi ja siippaasi mykkäkoulussa palkitsee eli he saavat sen avulla tahtonsa läpi. Tärkeintä on sabotoida mykkäkoulun tuottamat tuloset. Periksi ei saa antaa. Päinvastoin kaikki on puhuttava auki ja julki, jotta mykkäkoulun luoma jännittynyt ilmapiiri purkautuu kunnon ukoseksi. Mitä julkisempi on tilanne, jossa asian nostat esiin - häät tai hautajaiset, jossa koko suku on paikalla - auttaa taatusti ukkosen nostattamisessa.

Appivanhempasi varmasti loukkaantuvat sinulle, mutta et saa olla tietävinäsi. Joudut epätoivottujen henkilöiden listalle, mutta sinun on kaiken keskellä oltava yliampuvan ystävällinen. Varaudu myös pitkään asemasotaan, sillä välttämättä et saa tilannetta muuttumaan edes vuodessa. Olet kuitenkin appivanhempiesi miniä eikä sinulle voi ikuisesti myklkäkoulua pitää.

Sama pätee mieheesi. Mutta miehen kanssa ukkosenjohdattimet ovat taatusti lyhyempiä ja saat puhdistavan riidan aikaan helposti avaamalla suusi ja puhumalla asiat halki.

Tietysti kyse voi osin olla heimokulttuurista. Veera Niemisen Avioliittosimulaattori kannttaa lukea ennen hyökkäykseen käymistä. Se mikä meille savolaisille on mykkäkoulua, saattaa lännempänä Suomessa olla vain normikäytöstä.

Hyppää pöydälle

  • ylös 61
  • alas 64
Sisältö jatkuu mainoksen alla