Anoppilassa mykkäkoulu on vakituinen ase, ja mies on tuonut sen omaan perheeseensä. Miten mykkäkouluperimän saisi katkaistuksi?

Mieheni vanhemmat ovat kautta vuosien harrastaneet mykkäkoulua. Anoppilassa on usein painostava tunnelma, ikään kuin ihmisten niskassa olisi vuosien katkerat lastit, joita ei ole puhuttu pois. Joku on loukkaantunut ja mököttää jossain, välillä jopa päiväkausia.

Kerran omat vanhempani olivat kylässä appivanhemmillani. Appeni oli pojalleen jostain loukkaantunut, eikä suostunut vaihtamaan hänen kanssaan sanaakaan edes ruokapöydässä, vaikka minun vanhempani olivat läsnä. Mieheni koki tilanteen hyvin noloksi, ja tilanne jätti häneen taas yhden haavan.

Mutta ei pelkästään mieheni isä vaan etenkin hänen alistettu äitinsä käyttää mykkäkoulua aseena sekä miestään että lapsiansa vastaan. Olen miettinyt, kuinka paljon tämä vaikenemisen ja vaientamisen kulttuuri rikkoo sukupolvia toisensa perään, kun tapa laitetaan eteenpäin lapsille ja heidän lapsilleen?

Mielestäni mykkäkouluperintö on suurin syy siihen, että mieheni on kykenemätön käsittelemään avioliitossamme eteen tulleita ongelmia. Mykkäkoulu on epäreilua sodankäyntiä. Siinä käytetään sääntöjen vastaisia aseita: kun toinen esittää toiveensa tai kritiikkinsä tai kertoo tunteistaan, häntä rangaistaan siitä. Mieheni nolaa minut sulkemalla suunsa ja kertoo mykkäkoulullaan, että tunteeni ovat vääriä, eivätkä ne kiinnosta häntä. Onko mitään keinoa saada mykkäkouluperimä katkaistuksi?

Suu puhtaaksi

Juho

Lukijan kirje: Miten lopettaa mykkäkoulu?

Lihava riita avaa patoja Leffe tarjoaa aivan erinomaista lyhytterapiaa, mutta minun kokemukseni mukaan mykkäkoulun korkeampi oppimäärä vaatii vahvat lääkkeet: äärimmäisyyksiin menevä suora puhe ja kunnon ukkosen lailla ilmaa puhdistavat lihavat riidat. Kaiken uhallakin sinulla ei ole muuta keinoa mykkäkoulun katkaisemiseen kuin se, että puhut suusi puhtaaksi. Kun seuraavan kerran olet anoppilassa ja huomaat mykkäkoulukurssin olevan käynnissä, käy vastaiskuun. Avaa mykkäkoulusta naivin...
Lue kommentti