Anoppilassa mykkäkoulu on vakituinen ase, ja mies on tuonut sen omaan perheeseensä. Miten mykkäkouluperimän saisi katkaistuksi?

Mieheni vanhemmat ovat kautta vuosien harrastaneet mykkäkoulua. Anoppilassa on usein painostava tunnelma, ikään kuin ihmisten niskassa olisi vuosien katkerat lastit, joita ei ole puhuttu pois. Joku on loukkaantunut ja mököttää jossain, välillä jopa päiväkausia.

Kerran omat vanhempani olivat kylässä appivanhemmillani. Appeni oli pojalleen jostain loukkaantunut, eikä suostunut vaihtamaan hänen kanssaan sanaakaan edes ruokapöydässä, vaikka minun vanhempani olivat läsnä. Mieheni koki tilanteen hyvin noloksi, ja tilanne jätti häneen taas yhden haavan.

Mutta ei pelkästään mieheni isä vaan etenkin hänen alistettu äitinsä käyttää mykkäkoulua aseena sekä miestään että lapsiansa vastaan. Olen miettinyt, kuinka paljon tämä vaikenemisen ja vaientamisen kulttuuri rikkoo sukupolvia toisensa perään, kun tapa laitetaan eteenpäin lapsille ja heidän lapsilleen?

Mielestäni mykkäkouluperintö on suurin syy siihen, että mieheni on kykenemätön käsittelemään avioliitossamme eteen tulleita ongelmia. Mykkäkoulu on epäreilua sodankäyntiä. Siinä käytetään sääntöjen vastaisia aseita: kun toinen esittää toiveensa tai kritiikkinsä tai kertoo tunteistaan, häntä rangaistaan siitä. Mieheni nolaa minut sulkemalla suunsa ja kertoo mykkäkoulullaan, että tunteeni ovat vääriä, eivätkä ne kiinnosta häntä. Onko mitään keinoa saada mykkäkouluperimä katkaistuksi?

Suu puhtaaksi

Juho

Lukijan kirje: Miten lopettaa mykkäkoulu?

Lihava riita avaa patoja Leffe tarjoaa aivan erinomaista lyhytterapiaa, mutta minun kokemukseni mukaan mykkäkoulun korkeampi oppimäärä vaatii vahvat lääkkeet: äärimmäisyyksiin menevä suora puhe ja kunnon ukkosen lailla ilmaa puhdistavat lihavat riidat. Kaiken uhallakin sinulla ei ole muuta keinoa mykkäkoulun katkaisemiseen kuin se, että puhut suusi puhtaaksi. Kun seuraavan kerran olet anoppilassa ja huomaat mykkäkoulukurssin olevan käynnissä, käy vastaiskuun. Avaa mykkäkoulusta naivin...
Lue kommentti

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti

Pala kerrallaan tehty peruskoulu-uudistus ei toimi kokonaisuutena.

Meneillään olevaa suurta peruskoulun muutosta on viety eteenpäin pala kerrallaan kuin salaa. Ei siinä mitään, jos pirstaleinen uudistus toimisi kokonaisuutena, mutta se ei toimi.

Yksi esimerkki on paljon puhuttu poikien putoaminen kyydistä. Osa pojista ei opi enää edes lukemaan kunnolla, ja he ovat sen takia vaarassa jäädä sivuun yhteiskunnasta.

Uuden opetussuunnitelman mukaisesti lapsia kannustetaan itseoppimiseen ryhmissä. Kukaan ei kuitenkaan ehdi kunnolla valvoa ryhmien tekemisiä, ja niinpä kiltit tytöt usein tekevät kaikkien tehtävät. Kuinka oppivat ne, joiden ei tarvitse itse tehdä tehtäviä?

Samaan aikaan kouluarvostelua on uudistettu niin, etteivät opettajat osaa enää tarkasti sanoa, mitä ryhmissä toisiaan opettaneet koululaiset ovat oppineet ja mitä eivät. Vanhemmilla ei ole enää harmainta aavistusta, miten lapsilla menee koulussa.

Jonkun pitäisi ottaa kouluuudistuksessa kokonaisuus haltuun ja laittaa asiat kuntoon ennen kuin on myöhäistä. Putoamme jo Pisa-tilastoissa.

Peruskoululaisen vanhempi

Vierailija

Lukijan kirje: Koulu-uudistus menee metsään

Koulu-uudistuksen taustalla on ajatus tulevaisuuden ihmisen niistä taidoista, jotka auttavat häntä selviytymään yhteiskunnan vastuullisena ja aktiivisena jäsenenä. Taidot ovat monipuolisia ja niiden perusta on mietitty lähestulkoon kaiken kattavaksi. Kun uudistuneen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet kahlaa läpi, innostuu huomaamattaan kaikesta siitä innovatiivisuudesta, mitä siihen sisältyy. Käytännössä koulun arki ei ilmeisesti toimikaan täysin ideaaliset kaikkien noiden ihanteiden...
Lue kommentti