Nykyinen työ ei tyydytä, mutta yrittäjäksi lähtö arveluttaa. Mitä tehdä?

Olen työskennellyt reilut 20 vuotta liike-elämässä isossa firmassa. Nyt organisaatiotamme uudistetaan. Minut on sijoitettu uuteen tehtävään, jossa joudun hoitamaan entistä enemmän byrokratiaa ja pääsen entistä vähemmän tekemään varsinaista oman alani työtä.

Olen jo aikaisemmin miettinyt, että haluaisin nähdä työelämässä vielä jotain muuta. Organisaatiouudistus on vauhdittanut ajatusta. Olen käynyt läpi, mitä osaan, missä onnistun ja mitä tykkään tehdä. Haluaisin keskittyä niihin, nähdä konkreettista kätteni jälkeä ja kehittyä osaamisessani. Isossa firmassa suuri osa työajasta menee muuhun kuin varsinaiseen omaan työhön, sähköposteihin, byrokratiaan ja palavereihin.

Ihmettelen, mikä tai kuka ruokkii ajatusta, että viisikymppinen nainen ei ole enää käypä työmarkkinoilla? Meillä on kokemusta, lapset ovat isoja ja olemme luotettavia ja innokkaita oppimaan uutta. Pelkään kuitenkin, että iästä johtuen en löydä työtä työmarkkinoilta, ja siksi olen pohtinut yksityisyrittäjäksi ryhtymistä, mutta se pelottaa. Onko minulle töitä ja mistä löydän riittävästi asiakkaita? Jos Suomen taloustilanne olisi toinen, olisi helpompi jäädä itsensä varaan, mutta nyt elämme taantumassa.

Miten minun kannattaisi lähteä etenemään tässä tilanteessa? Vai pitäisikö luopua unelmasta ja jatkaa turvallisessa, mutta epätyydyttävässä työpaikassa vielä seuraavat 15 vuotta?

Samuliina

Huom. Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos!

Olin tutkinut netissä pyörän varaosien hintoja. Muutaman minuutin kuluttua sähköpostiin helähti polkupyörämainos.

Tuli kafkainen olo, kun sain mainospostia. Olin tutkinut netissä pyörän varaosien hintoja, ja muutaman minuutin kuluttua sähköpostiin helähti polkupyörämainos.

Kun avasin uudelleen netin, minulle mainostettiin pyöriä, pyörien varaosia ja pyöräilyvarusteita.

Haluanko oikeasti, että joku seuraa tekemisiäni 24/7? En todellakaan!

Mutta minkäs teet, kun ilman internetiä ei nyky-Suomessa pärjää. Kaupat purkavat myymäläverkostojaan, ja jos haluat tietää, mistä saa mitä ja millä hinnalla, tiedustelut on pakko tehdä netissä. Myymälässä sain viimeksi vastauksen, että katso netistä, mä oon vain harjoittelija.

Sanotaan, että Facebook tietää minusta jo enemmän kuin muistan itse itsestäni. Missä kulkee raja? EU:n tietosuojadirektiivi asettaa rajat teoriassa, mutta takaako se, etteivät kaupalliset toimijat kerää tietoa?

On pelottavaa, että joskus pelkkä tuotteen mainitseminen puhelimessa tuo minulle Facebookiin ja sähköpostiin mainoksia siitä tuotteesta. Minua siis myös kuunnellaan.

Pelottavaa

Olisiko syytä keskittää rahat ja toimenpiteet asioihin, jotka ovat oikeasti rikki, ja jättää rauhaan hyvin toimivat systeemit?

Suomessa on kummallinen tapa romuttaa toimivat systeemit ja jättää korjaamatta se, mikä toimii huonosti.

Kun koulussa toteutettiin aiempaa opetussuunnitelmaa, Suomi oli Pisa-tilastojen ykkönen. Sitten keksittiin, ettei vanha opetussuunnitelma ole hyvä, vaikka tulokset olivat loistavat. Tehtiin uusi, ja nyt putoamme Pisa-tilastossa alaspäin.

Suomen erikoissairaanhoito on ollut erinomaista. Nyt se meinataan romuttaa, koska terveyskeskuksiin ei joka paikassa saa tarpeeksi nopeasti aikoja. Sen sijaan, että hoidettaisiin terveyskeskukset kuntoon, pannaan päreiksi koko systeemi.

Aikaisemmin tuuletettiin avaamalla ikkunat, ja rakennukset voivat hyvin. Sitten tyyli ei enää kelvannut, vaan piti keksiä hienot ilmanvaihdot ja byrokraattiset rakennusmääräykset. Nyt rakennukset ovat homeessa.

Moneen asiaan puututaan, mutta ei esimerkiksi poikien syrjäytymiseen, vaikka se vaikuttaa jo syntyvyyteenkin.

Teitä ei korjata korkeasta autoverosta huolimatta, ja tiet ovat täynnä kuoppia. Päiväkotiryhmiä kasvatetaan, vaikka lasten mielenterveysongelmat lisääntyvät.

Olisiko syytä keskittää rahat ja toimenpiteet asioihin, jotka ovat oikeasti rikki, ja jättää rauhaan hyvin toimivat systeemit?

Terveisiä Hölmölästä

Drumpf

Lukijan kirje: Miksi syrjäytymiseen ei puututa?

En nyt ihan ymmärrä, mitä Joku Muu voisi tehdä poikien syrjäytymiselle. Eikös Suomessa ole eri instansseja nuorison auttamiseksi, vaikkakaan ei mikään ei varmaan täydellinen? Viime kädessä vastuu on ihmisellä itsellään, väkisin ei poikaa peräkammarista saa väännettyä ulos. Suorastaan pistää vihaksi vaatimuksesi, kun ajattelee kuinka Suomi hyysää ja tukee kansalaisiaan.
Lue kommentti
Vierailija

Lukijan kirje: Miksi syrjäytymiseen ei puututa?

No kerrohan viisaampana, millä rahalla tuo kaikki tehdään, kun huoltosuhdekin vain huononee? Tuollainen entisaikojen glorifiointi on muutenkin mielestäni aika haitallista. Ja typerääkin, kun katsoo miten paljon paremmin maailmalla menee nyt kuin ennen. Kannattaa lukea vaikka hieman Esko Valtaojaa niin saa perspektiiviä asioihin ja näkee, että ei nykyaika ihan niin kauhea olekaan.
Lue kommentti