Mitä ajattelet siitä, että päiväkodin henkilökunta viettää  enemmän aikaa lasten kanssa kuin äiti?

Kuuntelin radiosta ohjelmaa, jossa puhuttiin äitien töissä käynnistä. Hämmästyin, kun eräs äiti sanoi, että hän menee töihin lepäämään, koska lastenhoito ja kotityöt ovat niin raskaita.

Päiväkodin henkilökunta ja muut hoitajat viettävät siis enemmän aikaa lasten kanssa kuin äiti. Eivätkö hälytyskellot ala soida, kun lasten kasvaessa huomaa, miten vähän on ollut omien lastensa kanssa? On jäänyt näkemättä, miten lapset kehittyvät. Kun he oppivat uutta, sen huomaavat vieraat ihmiset.

Olen vanhanaikainen äiti, nyt jo mummo. Ajattelen, että äidin paikka on kotona hoitamassa omia pieniä lapsiaan. Ei se ole vieraiden tehtävä. Mikään raha ei korvaa oman äidin läheisyyttä ja hoivaa.

Äidin paikka on kotona

Tyytyväinen äiti

Lukijan kirje: Vieraat ihmiset hoitavat lapsesi

Olen työssäkäyvä 3-vuotiaan lapsen äiti, mutta en tunnista itseäni nimimerkin Äidin paikka on kotona -kirjoituksesta. Meillä molemmat haluavat olla läsnä lapsen arjessa. Mikään vaihtoehto ei tietenkään ole se, että heittäytyisimme molemmat kotiin. Sen sijaan olemme jakaneet perhevapaita ja järjestäneet työmme niin, että lapsemme on korkeintaan 30 tuntia viikossa hoidossa. Hoitopäiviä viikossa on korkeintaan neljä ja lomaviikkoja n. 9. Tämä on sopinut meille loistavasti, sillä meille molemmille...
Lue kommentti
Serena

Lukijan kirje: Vieraat ihmiset hoitavat lapsesi

Olin haaveillut omasta perheestä niin pitkään, että kun vihdoin sain omia lapsia, ei minulle ollut mitään epäselvää haluanko itse hoitaa omat rakkaat lapseni vai luoda uraa ja antaa muiden hoitaa heidät. Jos olisin ollut töissä, joku muu olisi nähnyt heidän oppivan kaiken, kehityksen ja saanut olla heidän lähellä, tukena ja turvana sekä jakamassa läheisyyttä. Nyt olen saanut olla äiti, nauttia hyvistä ja rankoista hetkistä, iloista ja suruista, olla läsnä. Olen saanut leikkiä ja nähdä uudelleen...
Lue kommentti

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti