Moni kaipaa elämäänsä kiireettömyyttä ja onnellisuutta.

Pyrkimys jatkuvaan talouskasvuun ei ole luonut työllisyyttä vaan työttömyyttä ja sosiaalista eriarvoisuutta. Lisäksi se on epäekologista. Silti Suomessa edelleen koetetaan saada kulutusta nousuun.

Samaan aikaan moni kaipaa elämäänsä kohtuutta, kiireettömyyttä ja onnellisuutta.

Hyvinvointivaltion idea on parantaa kansalaisten hyvinvointia kuten terveyttä, koulutusta ja oikeudenmukaisuutta. Niitä on rahoitettu korkealla verotuksella ja valtion omaisuuden tuotoilla. Ihmiseltä menee vuoden ansioista lähemmäs puolet veroihin ja veron luonteisiin maksuihin. Sekään ei ole riittänyt, vaan valtio on velkaantunut kestämättömästi.

Ruuan, asumisen ja energian hinnat ovat nousseet, kun omistukset keskittyvät muutamille suuryrityksille. Palveluja keskitetään, jolloin kansalaiset joutuvat ajamaan pitkiä matkoja ja hiilijalanjälki kasvaa.

Teknologia ja alemman elintason maat ovat vieneet suomalaisten työpaikkoja. Noin 400 000 suomalaista on työttömänä. Luonnolle ei anneta mitään arvoa. Arvomme ja toiveemme ovat ristiriidassa tehtyjen päätösten kanssa.

Vapaaehtoisesti vähempään tyytyviä ja ekologisempaan elämään pyrkiviä on syytetty elitismistä. Kysytään, miten hyvinvointiyhteiskunnan kävisi, jos kaikki hyppäisivät oravanpyörästä.Vastaus on, että siitä tulisi yhteiskunta, jossa ihmiset tyytyvät kohtuuteen.

Milloin säästäväisyydestä tuli pahe? Miten meidän käy, jos jatkamme nykyistä rataa?

Tarvitsemme ihmisiä, jotka kyseenalaistavat ajattelutapoja, muuten mikään ei muutu. Todellinen hyvinvointi syntyy säästämällä ja ymmärtämällä, mitä ilman voi elää.

Meidän pitää visioida elämäntapa, joka ei perustu velkaan. Meidän tulee tyytyä kohtuuteen, jolloin työtä voitaisiin jakaa tasaisemmin ja vapaa-aikaa olisi enemmän. Elämänhallinta ja onnellisuus lisääntyisivät.

Kysymys on tahdosta ja päätöksistä. Jokainen voi aloittaa itsestään, olipa yhteiskunta, jossa hän elää, millainen tahansa.

Kaarina

Huom. Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos!

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti