Moni kaipaa elämäänsä kiireettömyyttä ja onnellisuutta.

Pyrkimys jatkuvaan talouskasvuun ei ole luonut työllisyyttä vaan työttömyyttä ja sosiaalista eriarvoisuutta. Lisäksi se on epäekologista. Silti Suomessa edelleen koetetaan saada kulutusta nousuun.

Samaan aikaan moni kaipaa elämäänsä kohtuutta, kiireettömyyttä ja onnellisuutta.

Hyvinvointivaltion idea on parantaa kansalaisten hyvinvointia kuten terveyttä, koulutusta ja oikeudenmukaisuutta. Niitä on rahoitettu korkealla verotuksella ja valtion omaisuuden tuotoilla. Ihmiseltä menee vuoden ansioista lähemmäs puolet veroihin ja veron luonteisiin maksuihin. Sekään ei ole riittänyt, vaan valtio on velkaantunut kestämättömästi.

Ruuan, asumisen ja energian hinnat ovat nousseet, kun omistukset keskittyvät muutamille suuryrityksille. Palveluja keskitetään, jolloin kansalaiset joutuvat ajamaan pitkiä matkoja ja hiilijalanjälki kasvaa.

Teknologia ja alemman elintason maat ovat vieneet suomalaisten työpaikkoja. Noin 400 000 suomalaista on työttömänä. Luonnolle ei anneta mitään arvoa. Arvomme ja toiveemme ovat ristiriidassa tehtyjen päätösten kanssa.

Vapaaehtoisesti vähempään tyytyviä ja ekologisempaan elämään pyrkiviä on syytetty elitismistä. Kysytään, miten hyvinvointiyhteiskunnan kävisi, jos kaikki hyppäisivät oravanpyörästä.Vastaus on, että siitä tulisi yhteiskunta, jossa ihmiset tyytyvät kohtuuteen.

Milloin säästäväisyydestä tuli pahe? Miten meidän käy, jos jatkamme nykyistä rataa?

Tarvitsemme ihmisiä, jotka kyseenalaistavat ajattelutapoja, muuten mikään ei muutu. Todellinen hyvinvointi syntyy säästämällä ja ymmärtämällä, mitä ilman voi elää.

Meidän pitää visioida elämäntapa, joka ei perustu velkaan. Meidän tulee tyytyä kohtuuteen, jolloin työtä voitaisiin jakaa tasaisemmin ja vapaa-aikaa olisi enemmän. Elämänhallinta ja onnellisuus lisääntyisivät.

Kysymys on tahdosta ja päätöksistä. Jokainen voi aloittaa itsestään, olipa yhteiskunta, jossa hän elää, millainen tahansa.

Kaarina

Huom. Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos!

Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen kaappinsa ja komeronsa.

Äitini kerää tavaraa ja varsinkin astioita. Hän rakastaa huutokauppoja ja kirpputoreja ja on hamstrannut astioita vuosikymmenien ajan.

Nyt äiti sanoi, että täytyy ostaa uusi kaappi, kun astiat eivät mahdu enää vanhoihin. Totesin, että jos eivät omakotitalon komerot ja kaapit riitä, sitten on syytä karsia tavaroita, ei ostaa lisää kaappeja. Hän ei ottanut kuuleviin korviinsa.

Sanoin äidille, että myy nuo tavarasi, saat hyvä rahat ja voit käyttää ne vaikka matkustamiseen. Seitsemänkymppisenä hän vielä pystyisi matkustelemaan. Kaapeissa on muun muassa Arabian astioita, joista saa nyt hyvät rahat. Mutta äiti ei raaski luopua mistään.

Itse en kerää mitään ylimääräistä. Jos ostan jotain uutta, laitan vanhan menemään. Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen tavaransa. Eikö olisi parempi, että hän setvisi kaappinsa itse?

Miialiia

Vierailija

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Äläpä viitsi halveksia äitisi harrastuksia. Todella vastenmielinen kirjoitus. Päätä jo nyt, että tilaat jonkun ulkopuolisen siivoojan kuolinpesän varoilla suorittamaan tyhjennys, niin ei tarvitse äitisi elinaikana tuollaisella asialla häntä vaivata. Eivät kaikki halua matkustella, ja äitisi saanee tehdä rahoillaan ja kaapeillaan niitä asioita, joista itse tykkää. Keräily ja sisustus on harrastus siinä missä matkustelukin. Jos itse tykkäät matkustella niin matkusta, mutta anna äitisi olla kuka...
Lue kommentti
Pientå rajaa

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Olen samaa mieltä edellisen vierailijan kanssa, että äidin kasvattaminen (varsinkaan enää tuossa vaiheessa) ei kuulu lapsen tehtäviin. Ymmärrän toki pointtisi yleisemmällä tasolla. Mutta jos äitisi ei pyydä sinua maksamaan keräilyjensä kuluja, ei sinulla pitäisi olla nokan koputtamista hänen harrastuksiinsa. Jos oma lapsesi tekisi saman, tuskin pitäisit neuvoista, toruista ja opastuksesta. Jätä vain pesä sitten joskus ammattilaisten siivottavaksi.
Lue kommentti

Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista, enkä osaa enää unelmoida mistään.

Sitä alkaa elämässä pikkuhiljaa katkeroitua, kun elämä tuntuu aina ottavan enemmän kun antavan. Mietin, miksi edes yritän yhtään mitään, kun unelmani murskautuu heti alkumetreillä. Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista.

En osaa enää unelmoida. Olen täydellisen uupunut. Olen kyllästynyt siihen, että olen vain taakkana kaikille, sillä en kelpaa edes töihin. Nykyään mielenterveytenikin on jo niin huono, etten töihin edes pystyisi. Mietin, miksi pitää lyödä lyötyä?

Lopen uupunut

Stemppiä

Lukijan kirje: En elä elämääni, olen vain olemassa

Joskus käy niin, että itse torppaa unelmansa omilla tiedostamattomilla ajatusmalleilla. En sano että nyt olisi niin, mutta sekin on aina pohdinnan paikka. Olenko tehnyt aidosti kaikkeni saavuttaakseni tyytyväisyyden? Vai olenko pyrkinyt oikotietä onneen, niitä kun ei ole kuin saduissa. Olenko todella ollut valmis näkemään unelmani todellisuudessa, vai vain epämääräisinä muuttuvina ajatuksina jostakin paremmasta? Unelmia pitää tavoitella, tehdä suunnitelma, uskoa niihin ja ottaa pieni askel...
Lue kommentti