Slow life -vauva-aika päättyi eroon.

Kun esikoiseni syntyi, ajattelin, että hän ansaitsee parhaan mitä voin tarjota. Seesteisen slow life -vauva-ajan, johon tarvitaan kestovaipat, villahousut, perhepeti ja bioruokaa. Mukaan lukien luomupalsternakoista itse soseuttamani muussit.

Harrastin kaikkea tätä hikipäissäni uskoen, että lapseni kasvaa huonommaksi aikuiseksi, jos syötän hänelle joskus eineksiä. Järkevä neljän lapsen isä sanoi kerran temppuiluani seurattuaan: ”Eikös lasta auta eniten se, että totutat hänet siihen elämäntyyliin, mikä perheellä muutenkin on?”

Silloin en häntä uskonut. Sen sijaan olin stressaantunut ja kiukkuinen. Entisen boheemin ja huumorintajuisen minän tilalle tuli kireä komentoora, joka antoi miehelle tarkkojamääräyksiä siitä, miten lasta on hoidettava. Erohan siitä tuli.

Aloin miettiä, mistä ajatukseni täydellisestä pikkulapsiajasta juonsivat juurensa. Mieleen tulivat lehtijutut, joissa lapsiperheillä on valkoiset sohvat eikä leluja missään. Vain henkarissa seinällä roikkuu mekko koristeena. Nyt ajattelen, että sellaisessa kodissa lapset saavat olla lapsia korkeintaan päiväkodissa ollessaan.

Tai ehkä unelmani oli peräisin siitä, että lapset ovat nykyisin projekteja. Lapsi ei enää tule nuorenparin elämään silloin, kun itse päättää tulla. Nyt hän tulee tilauksesta vanhempiensa elämän keskipisteeksi. Hän on napa, jonka ympärillä kaikki pyörii.

Ostan kyllä edelleen luomua aina kun voin. Mutta kun ajattelen maailman naisia, esimerkiksi äitiemme ja isoäitiemme tai kehitysmaiden naisten elämää, tajuan, että lapset kuuluvat yhtenä osana jokapäiväiseen arkeen. Ei toisinpäin. Ei niin, että lapsen edessä yritetään silotella kaikki arjen töyssyt ja että suoritetaan projektia nimeltä täydellinen perhe. Jota tavallinen arki sitten kuitenkin tulee häiritsemään.

Olisinpa tiennyt tämän, kun esikoiseni syntyi.

Armollista äitiyttä

Huom! Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos.

Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen kaappinsa ja komeronsa.

Äitini kerää tavaraa ja varsinkin astioita. Hän rakastaa huutokauppoja ja kirpputoreja ja on hamstrannut astioita vuosikymmenien ajan.

Nyt äiti sanoi, että täytyy ostaa uusi kaappi, kun astiat eivät mahdu enää vanhoihin. Totesin, että jos eivät omakotitalon komerot ja kaapit riitä, sitten on syytä karsia tavaroita, ei ostaa lisää kaappeja. Hän ei ottanut kuuleviin korviinsa.

Sanoin äidille, että myy nuo tavarasi, saat hyvä rahat ja voit käyttää ne vaikka matkustamiseen. Seitsemänkymppisenä hän vielä pystyisi matkustelemaan. Kaapeissa on muun muassa Arabian astioita, joista saa nyt hyvät rahat. Mutta äiti ei raaski luopua mistään.

Itse en kerää mitään ylimääräistä. Jos ostan jotain uutta, laitan vanhan menemään. Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen tavaransa. Eikö olisi parempi, että hän setvisi kaappinsa itse?

Miialiia

Vierailija

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Äläpä viitsi halveksia äitisi harrastuksia. Todella vastenmielinen kirjoitus. Päätä jo nyt, että tilaat jonkun ulkopuolisen siivoojan kuolinpesän varoilla suorittamaan tyhjennys, niin ei tarvitse äitisi elinaikana tuollaisella asialla häntä vaivata. Eivät kaikki halua matkustella, ja äitisi saanee tehdä rahoillaan ja kaapeillaan niitä asioita, joista itse tykkää. Keräily ja sisustus on harrastus siinä missä matkustelukin. Jos itse tykkäät matkustella niin matkusta, mutta anna äitisi olla kuka...
Lue kommentti
Pientå rajaa

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Olen samaa mieltä edellisen vierailijan kanssa, että äidin kasvattaminen (varsinkaan enää tuossa vaiheessa) ei kuulu lapsen tehtäviin. Ymmärrän toki pointtisi yleisemmällä tasolla. Mutta jos äitisi ei pyydä sinua maksamaan keräilyjensä kuluja, ei sinulla pitäisi olla nokan koputtamista hänen harrastuksiinsa. Jos oma lapsesi tekisi saman, tuskin pitäisit neuvoista, toruista ja opastuksesta. Jätä vain pesä sitten joskus ammattilaisten siivottavaksi.
Lue kommentti

Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista, enkä osaa enää unelmoida mistään.

Sitä alkaa elämässä pikkuhiljaa katkeroitua, kun elämä tuntuu aina ottavan enemmän kun antavan. Mietin, miksi edes yritän yhtään mitään, kun unelmani murskautuu heti alkumetreillä. Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista.

En osaa enää unelmoida. Olen täydellisen uupunut. Olen kyllästynyt siihen, että olen vain taakkana kaikille, sillä en kelpaa edes töihin. Nykyään mielenterveytenikin on jo niin huono, etten töihin edes pystyisi. Mietin, miksi pitää lyödä lyötyä?

Lopen uupunut

Stemppiä

Lukijan kirje: En elä elämääni, olen vain olemassa

Joskus käy niin, että itse torppaa unelmansa omilla tiedostamattomilla ajatusmalleilla. En sano että nyt olisi niin, mutta sekin on aina pohdinnan paikka. Olenko tehnyt aidosti kaikkeni saavuttaakseni tyytyväisyyden? Vai olenko pyrkinyt oikotietä onneen, niitä kun ei ole kuin saduissa. Olenko todella ollut valmis näkemään unelmani todellisuudessa, vai vain epämääräisinä muuttuvina ajatuksina jostakin paremmasta? Unelmia pitää tavoitella, tehdä suunnitelma, uskoa niihin ja ottaa pieni askel...
Lue kommentti