Ystävättäreni sai ensimmäisen lapsensa kaksi kuukautta sitten. Lapsi herää yössä monta kertaa, ja lapsen isä on aivan poikki. Nimenomaan lapsen isä, sillä hän käy työssä ja herää lisäksi monta kertaa yössä syöttämään vauvaa. Ystäväni lypsää illalla maitoa pulloon, jotta saa nukkua.

Minun käy sääliksi miestä. Hänet on nujerrettu sillä argumentilla, että isän kuuluu hoitaa lasta tasavertaisesti äidin kanssa. Äidin mielestä tasa-arvo on sitä, että mies hoitaa lasta puolet vuorokaudesta ja tekee puolet kotitöistä ja äiti hoitaa oman puolensa. Työssä käynti on sitten miehen oma juttu.

Kun olen surkutellut miestä, ystäväpiirini naiset suuttuvat. Niin ei kuulemma saa ajatella. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että tilanne ei ole enää tasa-arvoa vaan äidin diktatuuria. Mies tekee vaativaa työtä, ja kun hän tulee kotiin, häntä odottaa toinen työmaa yötä myöten. Milloin on hänen aikansa nukkua?

Minä ajattelen, että äiti on äitiyslomalla sitä varten, että hoitaa lasta. Se on hänen tehtävänsä nyt, ja miehen tehtävä on käydä töissä, koska hän piti jo isyysloman. Jos äiti nousee yöllä syöttämään vauvaa, hän pystyy nukkumaan päivällä lapsen kanssa päiväunia, etenkin kun jättää puolet kotihommista odottamaan miehen töistä tuloa.

Olen itse kahden pienen lapsen äiti, ja tiedän, mistä puhun. Voinko mennä puhumaan asiasta ystävättärelleni, vai onko se sotkeutumista toisten asioihin?  Eikö ystävän tehtävä ole avata toisen silmät, jos uhkana on, että jossain vaiheessa tilanne ajautuu kestämättömäksi? 

Rajansa kaikella

Huom! Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos.

Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen kaappinsa ja komeronsa.

Äitini kerää tavaraa ja varsinkin astioita. Hän rakastaa huutokauppoja ja kirpputoreja ja on hamstrannut astioita vuosikymmenien ajan.

Nyt äiti sanoi, että täytyy ostaa uusi kaappi, kun astiat eivät mahdu enää vanhoihin. Totesin, että jos eivät omakotitalon komerot ja kaapit riitä, sitten on syytä karsia tavaroita, ei ostaa lisää kaappeja. Hän ei ottanut kuuleviin korviinsa.

Sanoin äidille, että myy nuo tavarasi, saat hyvä rahat ja voit käyttää ne vaikka matkustamiseen. Seitsemänkymppisenä hän vielä pystyisi matkustelemaan. Kaapeissa on muun muassa Arabian astioita, joista saa nyt hyvät rahat. Mutta äiti ei raaski luopua mistään.

Itse en kerää mitään ylimääräistä. Jos ostan jotain uutta, laitan vanhan menemään. Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen tavaransa. Eikö olisi parempi, että hän setvisi kaappinsa itse?

Miialiia

Vierailija

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Äläpä viitsi halveksia äitisi harrastuksia. Todella vastenmielinen kirjoitus. Päätä jo nyt, että tilaat jonkun ulkopuolisen siivoojan kuolinpesän varoilla suorittamaan tyhjennys, niin ei tarvitse äitisi elinaikana tuollaisella asialla häntä vaivata. Eivät kaikki halua matkustella, ja äitisi saanee tehdä rahoillaan ja kaapeillaan niitä asioita, joista itse tykkää. Keräily ja sisustus on harrastus siinä missä matkustelukin. Jos itse tykkäät matkustella niin matkusta, mutta anna äitisi olla kuka...
Lue kommentti
Pientå rajaa

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Olen samaa mieltä edellisen vierailijan kanssa, että äidin kasvattaminen (varsinkaan enää tuossa vaiheessa) ei kuulu lapsen tehtäviin. Ymmärrän toki pointtisi yleisemmällä tasolla. Mutta jos äitisi ei pyydä sinua maksamaan keräilyjensä kuluja, ei sinulla pitäisi olla nokan koputtamista hänen harrastuksiinsa. Jos oma lapsesi tekisi saman, tuskin pitäisit neuvoista, toruista ja opastuksesta. Jätä vain pesä sitten joskus ammattilaisten siivottavaksi.
Lue kommentti

Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista, enkä osaa enää unelmoida mistään.

Sitä alkaa elämässä pikkuhiljaa katkeroitua, kun elämä tuntuu aina ottavan enemmän kun antavan. Mietin, miksi edes yritän yhtään mitään, kun unelmani murskautuu heti alkumetreillä. Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista.

En osaa enää unelmoida. Olen täydellisen uupunut. Olen kyllästynyt siihen, että olen vain taakkana kaikille, sillä en kelpaa edes töihin. Nykyään mielenterveytenikin on jo niin huono, etten töihin edes pystyisi. Mietin, miksi pitää lyödä lyötyä?

Lopen uupunut

Stemppiä

Lukijan kirje: En elä elämääni, olen vain olemassa

Joskus käy niin, että itse torppaa unelmansa omilla tiedostamattomilla ajatusmalleilla. En sano että nyt olisi niin, mutta sekin on aina pohdinnan paikka. Olenko tehnyt aidosti kaikkeni saavuttaakseni tyytyväisyyden? Vai olenko pyrkinyt oikotietä onneen, niitä kun ei ole kuin saduissa. Olenko todella ollut valmis näkemään unelmani todellisuudessa, vai vain epämääräisinä muuttuvina ajatuksina jostakin paremmasta? Unelmia pitää tavoitella, tehdä suunnitelma, uskoa niihin ja ottaa pieni askel...
Lue kommentti