Lokakuu on hyvää aikaa valmistella piha ja puutarha talvea varten.

Viileät viimat saavat puhaltaa. Talvi voi tulla, kun nurmikko on siistitty ja istutukset valmisteltu kevääseen ja uuteen kasvukauteen.

 • Puutarhan parhaat työvälineet ovat kestäviä ja käytännöllisiä, ja myös kauniita käyttöesineitä, joilla somistetaan puutarhaa. Syystalvella hyviä työkaluja saa edullisesti. Nyt kannattaa tarkistaa, mitä puutarhavajasta löytyy ja mitä sinne tarvittaisiin. Leikkurit tarvitsevat huoltoa vuosittain ja lapiokin kestää aikaa, kun se ei loju lumen alla.
   
 • Lapio, harava, talikko, kuokka ja hara ovat puutarhan perustarvikkeita. Valikoimat ovat runsaat. Puuvartiset klassikot ovat houkuttelevan kauniita. Kevyet metalliset työvälineet ja säädettävät teleskooppivarret on suunniteltu parantamaan työasentoa ja säästämään selkää. Tärkeintä on löytää käytännöllinen lapio ja muut tärkeät työkalut, jotka sopivat omaan työtahtiin.
   
 • Risuiset oksat ja syksyn lehdet siivotaan pois pihamaalta ja nurmiheinä leikataan talven alla vielä kerran. Kestäviä kasveja voi istuttaa maan routaantumiseen saakka. Nyt muokataan kasvimaa valmiiksi kevään kylvöjä varten ja perustetaan istutusalueita uusille taimille.

Kunnosta ja kompostoi

 • Puutarhakasvit kuluttavat maasta ravinteita ja kunnostamaton kasvualusta köyhtyy vähitellen. Tiivis ja kova maa on merkki siitä, että tuoreen mullan lisääminen on tarpeen. Syksy on parasta aikaa kasvualustan kunnostukseen. Kasvit ovat aloittaneet lepokauden eikä maan muokkaamisesta ole niille haittaa.
   
 • Jos taimien kesäinen kasvu oli hidasta, lehdet kalpean vihreitä ja kukinta heikkoa, niillä on puutetta ravinteista. Liika lannoittaminen ei kuitenkaan paranna kasvua eikä lisää kukintaa. Maan ravinnetilanteesta saa täsmällistä tietoa,  kun lähettää maanäytteen Viljavuuspalveluun. Näytteen tutkiminen on maksullista. Se paljastaa kuitenkin, mitä ravinteita istutuksilta puuttuu, ja mitä niissä on.
   
 • Elokuun puolenvälin jälkeen istutuksia lannoitetaan ainoastaan syysravinteilla, jotka eivät sisällä typpeä. Typpi rehevöittää kasvua ja on haitaksi taimien talvilevolle. Ravinteikasta kompostimultaa lisätään istutuksille syystalvella, kun kasvukausi on lopussa. Useimmat kukkakasvitkin virkistyvät, kun niiden juurakko jaetaan säännöllisesti 3–5 vuoden välein. Syksyllä tai alkukeväällä emotaimesta irrotetut pikkutaimet istutetaan takaisin maahan, kun kasvualusta on kunnostettu.
   
 • Ajoita puutarhan muokkaustyöt syystalveen, jotta taimet pääsevät kasvuun varhain keväällä. Tuoreen mullan lisäksi kasvualustaan lisätään tarvittaessa myös maanparannusaineita. Jos maa on savinen ja vetinen, siihen sekoitetaan turvetta, hiekkaa ja multaa. Jos kasvualusta on hiekkapitoinen, sitä parannetaan lisäämällä siihen savea, turvetta tai multaa. Eloperäiset maanparannusaineet, kuten maatunut kompostiaines, kuohkeuttavat kasvualustaa. Vettä läpäisevä kasvualusta on suotuisa useimmille puutarhalajeille.
   
 • Kun syksyn lehdet ovat varisseet, kerää osa kompostiin ja jätä osa maatumaan pensaiden alle. Lehdet maatuvat aikanaan ravinteeksi ja maanparannusaineeksi. Syystöiden jälkeen työkalut kerätään talteen ja huolletaan valmiiksi kevättä varten.
   
 • Saapastele puutarhassa myös sadepäivinä. Muutaman tunnin jälkeen tuulet tai tuiskut eivät tunnu missään. Ulkoilu puutarhassa on elämää parhaimmillaan lokakuussakin

Teksti Stina Pyrrö Kuvat Hanna Marttinen