Riikka, Jani, Lina ja Emil Vestlin eivät pelkää suolaisia tyrskyjä. Mökkilaituri on kesäisin reippaiden kalastajien käytössä.
Riikka, Jani, Lina ja Emil Vestlin eivät pelkää suolaisia tyrskyjä. Mökkilaituri on kesäisin reippaiden kalastajien käytössä.

Riikka ja Jani Vestlinin kauneimmat muistot ovat remonttityömaalta. ”Olemme löytäneet paikkamme maailmassa kaksi kertaa”, Riikka kertoo perheen rantahuvilalla.

Vestlinit suunnittelivat huvilansa itse valmismökkien malleja yhdistelemällä. Siinä on keittiö, oleskelutila, kolme makuuhuonetta ja parvi. 

Riikka:

"Lukiossa vannoin, etten tarvitsisi ruotsin kieltä ikinä. Nyt asun ruotsinkielisessä Uudessakaarlepyyssä, jonne muutin aivan ummikkona rakkauden perässä. Mieheni äidinkieli on ruotsi.

Tarinamme alkoi nettitreffeillä kuusi vuotta sitten. Jo puolentoista kuukauden päästä ensitapaamisesta suunnittelimme yhteisen kodin remonttia. Juuri ennen tapaamistamme Jani oli ostanut 1860-luvulla rakennetun hirsitalon Uudenkaarlepyyn keskustan tuntumasta.

 

Vanhat puulaatikot tuovat sopivasti rosoa sisustukseen. Röykkiö tyynyjä kutsuu katselemaan merelle avautuvaa näkymää. Sohva on Ikean Ektorp.

Ensimmäinen visiittini taloon ei ollut kovin romanttinen. Kylmänä talvipäivänä vanha talo ei herttaisesta ulkonäöstään huolimatta houkutellut asumaan. Matalat sisäkatot, pienet huoneet, umpeen levytetyt ikkunat ja vanhat pintamateriaalit saivat minut toteamaan hiljaa itsekseni, että mies on ihana mutta taloon en kyllä ikinä muuta.

Seisoskelin muutaman tunnin kylmissäni ja kuuntelin, kuinka Jani puhui remonttimiesten kanssa ruotsia Munsalan murteella. En saanut siitä mitään selvää.

Tuosta päivästä kahden viikon päästä olin  kääntänyt potkukelkkani täysin. Olimme päättäneet, että talosta tulisi yhteinen kotimme.

Remontoitu rantasauna maastoutuu luonnon muovaamien bonsaipuiden suojiin. Pienessä tuvassa vilvoitellaan löylyjen lomassa.

Siinä vaiheessa, kun toiset parit kyselevät toistensa lempiruokia, me jo etsimme yhteisiä suosikkeja maalisävyistä. Iso remonttiurakka lujitti vasta-alkanutta suhdettamme. Vain puoli vuotta ensitreffeistämme mieheni polvistui puolivalmiin keittiömme remonttipölyiselle lattialle ja kosi minua.

Poikamme ilmoitti yllätykseksemme tulostaan elokuisena päivänä, jolloin maalasimme räystäslautoja. Seuraavana juhannuksena 2009 hänet kastettiin merivedellä upouudella huvilallamme. Se oli yhteisen elämämme mieleenpainuvin hetki.

Pojasta tuli Emil. Tasan sata vuotta aiemmin huvilamme rantakal­lioon oli enteellisesti kaiverrettu nimi ja vuosiluku Emil Nyby 1909.

 

Emil ja Lina viihtyvät mökillä erityisesti saunassa ja uimassa.

Rakensimme huvilan heti talo­remontin valmistuttua.

Jani oli ostanut tontin Uudenkaarlepyyn Kantlaxista vuonna 2006. Hän istui muutaman kesän yksin silloisen vanhan huvilan terassilla ja mietti, että tontille sopisi isompikin talo. Hän toivoi kuitenkin löytävänsä rakkaan rakennuskumppanikseen. Onneksi ehdimme tavata ja saimme suunnitella huvilan yhdessä. Vanha, pieni mökki siirrettiin ystäväni tontille Vaasaan.

Ihastuin korkeisiin kallioihin ja avomerinäkymään saman tien. Huvilamme isot ikkunat ovat kuin taulut, joiden kuva vaihtuu sään mukaan. Myrskysää on suosikkini.

Saunatuvan sisustus noudattelee huvilan linjaa. Verhoiksi päätyivät ikäloput kalastusverkot, sillä ne eivät peitä maisemaa.

Siksi meillä ei ole verhoja. On upeaa herätä ja nähdä taivas suoraan sängystä. Seuraamme ikkunasta, kuinka pihlaja punertuu ja puiden lehdet kellastuvat kesän jälkeen. Talvella uimme avannossa ja hiihdämme jäällä. Iltaisin vain tähdet ja kuu valaisevat hieman lumen pintaa.

Yhteisen talomme ja huvilamme ansiosta innostuin sisustussuunnittelusta niin, että ryhdyin opiskelemaan alaa. Jani oli oikeastaan ensimmäinen asiakkaani.  

Vaikka Emil ja Janin tytär Lina juoksentelevat paljain varpain sisällä ja ulkona, hankimme huvilalle rohkeasti valkoisen sohvan. Tahroilta olemme ihme kyllä välttyneet. Ehkä pelastuksemme on rantakallio, josta ei tartu kuraa varpaisiin.

Kiireetön elämä rannalla on koko perheelle tärkeää yhdessäoloaikaa.

Kun sisustan huvilaa, kierrän mielelläni kirppiksiä ja antiikkiliikkeitä. On mukavaa, että esineillä on tarinansa.

Joskus tuulisella säällä menen ulos kuin Myrskyluodon Maija: nostan käteni ilmaan ja tyrskyt lyövät suolapisaroita kasvoille. Silloin myönnän olevani onnellinen. Iloitsen siitä, että olemme löytäneet paikkamme maailmassa kaksi kertaa. Rakennamme tulevaisuutta yhdessä.”

Innokas nuori mies on aina valmis auttamaan remontissa. Välillä kuivaharjoittelukin riittää.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2014. 

Huvila: Vuonna 2009 valmistunut merenrantatalo Kantlaxissa, 80 neliötä noin 5400 neliön tontilla: olohuone-keittiö, kolme makuuhuonetta, parvi ja erillinen sauna.

Asukkaat: erityisopettaja ja sisustussuunnittelija Riikka Vestlin, 39, Jani Vestlin, 38, Janin tytär Lina, 10, ja Emil, 4.

Riikan blogi: kotilablogi.blogspot.fi