Kodin Kuvalehti oli matkalla mukana, kun Vision for All -järjestö vei 2 000 käytetyt silmälasit uusille onnellisille omistajille Bangladeshiin.

Huhtikuisen rillireissun valmistelu alkoi maaliskuussa Espoossa, jossa pidettiin silmälasitalkoot. Vision for All -järjestön keskusvarastosta Porvoosta oli roudattu talkoopaikalle tuhansia ja tuhansia vanhoja silmälaseja. Lasit oli kerätty lahjoituksina eri puolilta Suomea. Talkoissa optikot tutkivat silmälasien kunnon, mittasivat niiden vahvuudet ja pakkasivat ne pusseihin. 

Vision for All Finlandin toiminnanjohtaja Irina Haahtela järjesteli lasit banaanilaatikoihin ja huolehti siitä, että jokaisessa laatikossa on järkevä määrä erivahvuisia laseja. Banaanilaatikot jaettiin kevään silmälasimatkoille lähtijöille eli Malawin- ja Bangladeshin-reissulaisille. Kuvassa oikealla oma matkalaukkuni valmiina Bangladeshiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vihdoinkin perillä Pohjos-Bangladeshissa! Seitsemän hengen porukkamme asettautui työskentelemään silmäklinikalle Lalmonirhatiin. Klinikan yhteydessä on myös koulu huonosti näkeville lapsille. Optikko Laura Kotilainen asettui klinikan terassille tekemään potilaille esitarkastuksia ja loput seurueemme optikot, muun muassa Timo Korhonen, tekivät tarkempia tutkimuksia ja näkökyvyn mittauksia sisällä.

Silmälasiseurueeseemme kuului niin parikymppisiä optikoita kuin vuosikymmeniä alalla olleita. Kuvassa vasemmalla porukkamme nuorin Anna Fjällström ja seuruueen nestori ja mestari Heikki Kaseva, joka on eläkkeelle jäänyt optikko, optikkojen kouluttaja ja avustusmatkojen grand old man. Seurueemme kanssa työskenteli joukko paikallisia avustajia.

Näöntarkastuksen jälkeen potilaat tulivat juuri kirjoitetun reseptin kanssa hakemaan laseja. Yritimme etsiä kullekin mahdollisimman sopivat niiden parintuhannen lasien joukosta, jotka olimme paikalle roudanneet. Pystyimme auttamaan useimpia ihmisiä, mutta aivan kaikille ei löytynyt silmälaseja, joissa olisi ollut edes välttävän oikeanlaiset voimakkuudet. 

Aurinkolasifriikki Lilli Ekdahl kaivoi kätköistään omat Guccinsa, kun havaitsi kasvot, joihin upeat aurinkolasit sopisivat täydellisesti. Silmälasien lisäksi siis myös aurinkolaseja kannattaa kierrättää!

Taas nähdään. Vanhat lasit saivat Bangladeshissa uudet käyttäjät, joiden opiskelu ja työnteko on nyt paljon entistä vaivattomampaa. Monet vahvasti likinäköiset ihmiset tulivat hakemaan elämänsä ensimmäisiä silmälaseja. On vaikea ymmärtää, miten he ovat selvinnneet ilman. Uusia laseja tultiin jonottamaan pitkänkin matkan takaa. Lalmonirhatin alue on köyhää, moni ihminen raapii niukin naukin elantonsa maataloudesta, ja työttömyys ja lukutaidottomuus vaivaavat seutua.

Klinikan yhteydessä olevassa huonosti näkevien koulussa on myös täysin sokeita oppilaita. Heidän opettajansa toivomuksesta etsimme varastoistamme kaikille aurinkolasit. Opettaja sanoi, että ne päässä oppilaiden on helpompi sulautua massaan kaupungilla liikkuessaan. 

Bangladesh oli seurueellemme huima kokemus. Maassa, jossa ei juurikaan käy turisteja, riitti ihmeteltävää. Maasta puuttuvat esimerkiksi henkilöautot lähes tyystin. Kaupungeissa ja kylissä liikutaan riksoilla. Samoin polkupyörien päälle kyhätyissä lavoissa ja koreissa ja viritelmissä kuljetetaan niin kanat, tiilet, tukit kuin muuttokuormatkin. Maanteillä liikenne on kaoottista teiden kuntoon nähden järjetöntä vauhtia kiitävien kuorma-autojen ja rekkojen takia. Esimerkiksi kolmensadan kilometrin matkalla pääkaupunki Dhakasta Lalmonirhatiin näimme kolme vakavaa liikenneonnettomuutta.

Bangladeshissa matkaileva näkee lapsia erilaisissa askareissa yksin ja vanhempiensa kanssa. Lapset hoitavat kotieläimiä ja auttavat kauppiasvanhempiaan. Mitä matkailija ei näe, ovat ne miljoonat lapset, jotka työskentelevät vaate- ja tiilitehtaissa, nyrkkipajoissa, kalastusaluksilla ja kalatehtaissa, palvelijoina ja kotiapulaisina. 

Maailma ei tälläkään hyväntekeväisyysreissulla pelastunut, mutta maailma on nyt vähän kirkkaampi ja selkeämpi paikka noin 800 bangladeshilaiselle, joille seurueemme luovutti matkalla lasit. Ja lisää kirkkautta on luvassa, sillä seurue jätti 1200 paria laseja paikallisen lääkärin jaettavaksi. 

Haluatko sinäkin auttaa? 

Itsellesi tarpeettomiksi käyneet silmälasit voivat tehdä ihmisen onnelliseksi jossain kaukana. Monet optikkoliikkeet ottavat vastaan käytettyjä silmälaseja. 

Voit etsiä itsellesi sopivan liikkeen osoitteesta www.visionforall.info.

Teksti ja kuvat Susanna Lehmuskoski

(Kuva vuohta paimentavista tytöistä Laura Kotilainen) 


PS. Lue lisää optikkoseurueen matkasta Bangladeshiin uudesta Kodin Kuvalehdestä 11/2011!

Sisältö jatkuu mainoksen alla