Miten basilikan ja muut tuoreet yrtit saisi talviaikanakin pysymään hyvänä pidempään? Ruokatoimittajamme Kiia Renko otti selvää.

Olen huomannut, että lähes kaikissa kaupoissa myytävä basilika on ollut viime viikkoina osittain tummunutta tai lehden päällä on harmaan-mustia täpliä. Kurjan näköistä. Soitin Järvikylän kartanoon ja kyselin myyntipäällikkö Henna Korhoselta, mistä oikein on kyse.

Juuri tämä vuodenaika on basilikan kannalta haastavin mahdollinen. Kun ruukkubasilikaa pussitetaan, voivat lehdet joutua hankaukseen jo siinä vaiheessa. Herkän yrtin pinta ei siedä juuri mitään. Tummuus ei vaikuta basilikan makuun, mutta ulkonäköön sitäkin enemmän.

Basilikan turmiot ovat viileys, kosteus ja veto. Monissa kaupoissa myyntipiste saattaa olla liian lähellä ulko-ovea, jolloin herkät yrtit ovat koko ajan viileässä ja vedossa. Pakkasella basilika saattaa paleltua jo kuljetusvaiheessa kauppaan, useimmiten viimeistään ostoskassissa kotimatkalla. Itse kiedon yrtit aina talviaikaan sanomalehtipaperiin ja nyytti termoskassiin kotimatkan ajaksi. Edes se ei aina riitä suojaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kotona basilika kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, omassa ruukussaan, omassa pakkauspussissaan. Tee reikiä pussin pohjaan ja laita basilika pussissaan pieneen ruukkuun tai lasiin. Kastele alakautta. Basilika ei pidä alle 8 asteen lämpötilasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla