Miten basilikan ja muut tuoreet yrtit saisi talviaikanakin pysymään hyvänä pidempään? Ruokatoimittajamme Kiia Renko otti selvää.

Olen huomannut, että lähes kaikissa kaupoissa myytävä basilika on ollut viime viikkoina osittain tummunutta tai lehden päällä on harmaan-mustia täpliä. Kurjan näköistä. Soitin Järvikylän kartanoon ja kyselin myyntipäällikkö Henna Korhoselta, mistä oikein on kyse.

Juuri tämä vuodenaika on basilikan kannalta haastavin mahdollinen. Kun ruukkubasilikaa pussitetaan, voivat lehdet joutua hankaukseen jo siinä vaiheessa. Herkän yrtin pinta ei siedä juuri mitään. Tummuus ei vaikuta basilikan makuun, mutta ulkonäköön sitäkin enemmän.

Basilikan turmiot ovat viileys, kosteus ja veto. Monissa kaupoissa myyntipiste saattaa olla liian lähellä ulko-ovea, jolloin herkät yrtit ovat koko ajan viileässä ja vedossa. Pakkasella basilika saattaa paleltua jo kuljetusvaiheessa kauppaan, useimmiten viimeistään ostoskassissa kotimatkalla. Itse kiedon yrtit aina talviaikaan sanomalehtipaperiin ja nyytti termoskassiin kotimatkan ajaksi. Edes se ei aina riitä suojaksi.

Kotona basilika kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, omassa ruukussaan, omassa pakkauspussissaan. Tee reikiä pussin pohjaan ja laita basilika pussissaan pieneen ruukkuun tai lasiin. Kastele alakautta. Basilika ei pidä alle 8 asteen lämpötilasta.

Jouluruuat täyttävät jääkaapin, joten aloita jääkaapin tyhjennys viimeistään nyt.

Tarkista ensin, mitä jääkaapissa on.

Poista vanhentuneet elintarvikkeet ja hyödynnä säilykepurkkien jämät ruuassa: oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit sopivat pastakastikkeeseen. Juurekset uppoavat sosekeittoon. Juustonkannikoista saat mehevän täytteen suolaisiin joulutorttuihin. Perunamuusi sopii rieskoihin ja lettujakin perunasoseesta voi paistaa.

Raikas tuoksu soodalla ja sitruunalla

Puhdista jääkaappi astianpesuaineella. Pesun jälkeen raikas tuoksu säilyy, kun laitat pari ruokalusikallista ruokasoodaa kippoon ja kipon jääkaappiin. Sooda imee hajuja itseensä ja raikastaa kaappiasi.

Saman asian ajaa puolikas sitruuna. Kun vaihdat sen uuteen viikon välein, jääkaappiin ei pääse syntymään epämiellyttäviä hajuja.

Tarkista jääkaapin lämpötila. Sen tulisi olla +2–+6 astetta. Joulun aikana jääkaappi yleensä täyttyy kukkuroilleen, joten jääkaapin voi säätää tavallista kylmemmäksi. Tarkista myös, että ilma pääsee kiertämään jääkaapissa.

Ulkonakin voi säilyttää jouluruokia

Jos ulkona on lämpötila on vähintään nollassa ja enintään +6, voi ruokia säilyttää myös esimerkiksi parvekkeella. Pakkaa ruuat huolellisesti, jotta eläimet eivät pääse syömään ruokia.

 

 

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”