Joulumausteet
Piparkakkuja tai glögiä on mahdotonta kuvitella ilman oikeita mausteita; vain niillä syntyvät rakastetut maut ja tuoksut. Kokeile rohkeasti mausteita myös uusina yhdistelminä, yllätyt iloisesti.
Jauhettu inkivääri
on vaaleankeltainen ja väkevä mauste, joka on peräisin Kaukoidästä. Jauhettu ja tuore inkivääri ovat aivan eri asioita, eikä jauhettua voi korvata tuoreella. Jouluruuista tuttu mauste sopii piparkakkujen, maustekakkujen, juomien, omenajälkiruokien ja sianliharuokien maustamiseen. Kokeile inkivääri-sokeriseosta viilin maustajana!
Jauhettu kaneli
valmistetaan kanelipuun kuoresta. Jauhettu kaneli kuuluu moniin itämaisiin mausteseoksiin. Meillä sitä syödään riisipuuron päällä ja korvapuusteissa. Jauhettu kaneli sopii loistavasti kaakaon ja kahvin mausteeksi, kakkuihin, leivontaan ja hedelmäjälkiruokiin.
Kokonainen neilikka
saadaan trooppisen puun kuivatuista kukkanupuista. Kokonaista neilikkaa käytetään usein erilaisten kuumien juomien mausteena, etikkasäilykkeissä, marinadeissa sekä silli- ja silakkasäilykkeissä. Jouluna neilikat koristavat kinkun pintaa.
Jauhettu pomeranssi
valmistetaan pomeranssipuun hedelmän kuoresta, joka on kuivatettu auringossa. Jauhetun pomeranssinkuoren maku on voimakas ja muistuttaa appelsiininkuoren makua. Pomeranssinkuori sopii piparkakkuihin, maustekakkuihin, juomiin ja hedelmäjälkiruokiin. Kokeile maustaa sillä itse tehtyä appelsiinimarmeladia!
Jauhettu neilikka
on polttavan voimakas mauste. Arabialainen keittiö pitää kovasti neilikasta, siellä sitä käytetään ympäri vuoden. Meillä jauhettua neilikkaa käytetään piparkakuissa, maustekakuissa, leivonnaisissa sekä kaali- ja porsaanliharuuissa.
Tähtianis
on yksi kauneimmista maustekasveista. Kiinassa erittäin suosittua tähtianista käytetään yleisesti ympäri Aasiaa. Sen maku on voimakas, jo yksi tähtianis maustaa neljän hengen annoksen. Tiiviissä purkissa ja viileässä se säilyttää makunsa yli vuoden. Sopii aasialaisiin ruokiin, kuumiin juomiin ja hedelmäsalaatin marinadin mausteeksi.
Kardemumma
on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi, jonka siemeniä nautitaan mausteena. Kardemummaa käytetään mausteseosten kuten curryn ja garam masalan ainesosana. Arabimaissa kardemumma maistuu kahvissa. Pohjoismaissa sitä käytetään pullataikinassa, kekseissä ja kuivakakuissa. Kokeile kardemummaa lihamurekkeen tai makkaran mausteena!
Kanelitanko
on maailman vanhimpia ja tunnetuimpia mausteita. Sitä saadaan kanelipuun kuoresta. Tanko sopii hyvin kuumien juomien ja marinadien maustamiseen, kiisseleihin ja aasialaisiin ruokiin. Kanelitankoa voit käyttää useita kertoja, kun
peset ja kuivaat sen hyvin.