Valitse oikein veitsi juustolle

Oletko kokeillut leikata yhdellä ja samalla juustoveitsellä kovuusasteeltaan erilaisia juustoja? Ehkä olet huomannut, että perinteinen juustohöylä tai yksi ja ainut veitsi ei sovellu kaikkeen. Ihanteellista olisi, jos juustotarjottimen jokaiselle juustolle olisi oma veitsensä. Ei vain teknisistä syistä, vaan myös siksi, etteivät juustojen maut sotkeennu toisiinsa.

Paras yleisjuustoveitsi on pitkäteräinen veitsi, jonka teräosassa on lovet. Tällaisesta terästä juusto irtoaa paremmin kuin lovettomasta terästä. Lovellinen veitsi on parhaimmillaan pehmeähköjen juustojen leikkaamisessa, kuten brie, gorgonzola ja kermaiset juustot. Se sopii myös puolikoville juustoille, kuten emmentaleille ja edameille.

Saman veitsimallin loveton vaihtoehto on paras kovahkojen juustojen kanssa, mutta yleisveitsenä sillä leikkaa myös pehmeämpiä, kuivia juustoja, esimerkiksi aurajuustoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Juustohöylä on hyvä apu erityisesti koville ja puolikoville juustoille. Sama malli katkaistulla terällä on suunniteltu erityisesti pehmeiden, kermaisten juustojen höyläämiseen. Niin kutsuttu lankaleikkuri on oiva väline silloin, kun pitää leikata siisti viipale herkästi murenevaa juustoa, kuten chevrea tai raclettea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parmesaaniveitsi (kuvassa kauimpana) työnnetään parmesaanipalan sisään, veistä väännetään - ja näin juustosta murtuu ihania suupaloja.

Teksti Kiia Renko, Kuva Pia Inberg

Sisältö jatkuu mainoksen alla