Huippukokkikaan ei ole seppä syntyessään. Sokeri vaihtuu suolaksi ja öljy syttyy palamaan.

Liekitetyt ranskalaiset
Peppi Aralehto, 33, ravintola Savoyn kokki
Mieleenpainunein muisto on reilun kymmenen vuoden takaa. Olin silloin töissä tanskalaisessa ravintolassa. Friteerasin ranskalaisia perunoita korkeassa kattilassa. Kun kaadoin perunat astiaan, öljy kuohui yli ja alkoi palaa isolla liekillä kaasuhellalla. Itselleni ei käynyt kuinkaan ja sammutuspeitteellä saatiin palo hallintaan. Sain kyllä kuulla tapauksesta erään kerran jälkikäteen. Opin kerrasta, että vähempikin määrä öljyä riittää friteeraukseen.
Mitään vallankumouksellisen suurta mokaa ei ole kohdalleni sattunut. Useimmiten keittiön draamat eivät näy asiakkaille. Kerran ihmettelin, mikä muovinpala tuli leipää leikatessa vastaan. Työtakin taskussa olevan kynän pidike oli tippunut vahingossa taikinaan.
Joskus asiakkaan lautaselle joutuu sellaista, mikä ei sinne kuulu. Kelmumuovi on helposti naamioituvaa. Täytyy katsoa todella tarkkaan ja hyvässä valossa, ettei muovisuikaleita jää tarjoiltavan ruuan joukkoon. Kollegoilta olen kuullut tapauksista, missä riistalihaan on jäänyt aseen hauleja. Asiakkaan hampaat ovat rikkoutuneet ja ravintola on joutunut korvaamaan hampaiden korjauksen.
Kerran on ruokaa jouduttu kaivamaan roskiksesta. Olimme panemassa marinoidut ja tuoreyrttimaustetut ankankoivet uuniin, kun huomasimme niiden yhtäkkiä hävinneen. Tiskari oli heittänyt ne vahingossa roskiin. Kompostipussi oli onneksi tyhjä ja puhdas, joten pystyimme pelastamaan koivet huuhtelun kautta. Asiakkaat voivat olla tällaisen tarinan kuultuaan turvallisella mielellä. Mitään sellaista ei asiakkaille tarjota, mitä kokki itse ei hyvillä mielin söisi.

Makeat kalapalat
Teemu Laurell, 28,Top Chef -voittaja, ravintola Goto
Mokiahan sattuu koko ajan. Kerran ripottelin kaloihin suolan sijasta sokeria. Tarjolle ehti mennä muutamat suunniteltua makeammat paistetut kalat ennen kuin virhe paljastui.
Unohduksia tapahtuu myös. Kerran työnsin lihat yöksi uuniin hautumaan seuraavaa päivää varten. Aamulla vastassa olivat kylmät ja pilalle menneet lihat. Olin unohtanut panna uunin lämpiämään.
Joskus olen vahingossa lyönyt asiakasta lautasella päähän, kun olen vienyt annoksia pöytään. Kokemusta on myös siitä, miten lättänä kakusta tulee ilman leivinjauhetta ja mauton leivästä ilman suolaa.
Kaikesta on kuitenkin selvitty. Mokiin on hyvä suhtautua niin, että niitä sattuu ja sitten tehdään juttu uudelleen. Tietenkin harmittaa, jos raaka-aine on kallista ja sen joutuu heittämään pois. Mokaaminen on kuitenkin inhimillistä. Eihän kukaan tahallaan pilaa ruokia.
Allergioiden huomioiminen saattaa joskus kiireessä unohtua, mutta asiakkaalle saakka ei väärä annos ole ehtinyt. Tilaus tarkistetaan ennen kuin se viedään pöytään ja ruoka valmistetaan tarvittaessa uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös Kiian kattaus samasta aiheesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla