Poista kaalin kanta ja keitä kaalia kokonaisena suolallamaustetussa vedessä, kunnes koko kaali on pehmennyt.Ota keitinliemi talteen.
Poista kaalin kanta ja keitä kaalia kokonaisena suolallamaustetussa vedessä, kunnes koko kaali on pehmennyt.Ota keitinliemi talteen.
Irrota kaalin lehdet sisuksesta yksi kerrallaan ja kuivaane paperilla taputtelemalla. Ohenna tarvittaessa isojenlehtien paksuja lehtiruoteja. Hienonna poistetutlehtiruodit ja pienet kaalinlehdet silpuksi täytteeseen
Irrota kaalin lehdet sisuksesta yksi kerrallaan ja kuivaane paperilla taputtelemalla. Ohenna tarvittaessa isojenlehtien paksuja lehtiruoteja. Hienonna poistetutlehtiruodit ja pienet kaalinlehdet silpuksi täytteeseen
Keitä riisi tai ohrasuurimot kypsäksi kasvisliemessäja valuta ne. Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota silppuapannulla öljyssä. Sekoita täyteaineet keskenään jaohenna seosta tarvittaessa kaalin keitinliemellä.
Keitä riisi tai ohrasuurimot kypsäksi kasvisliemessäja valuta ne. Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota silppuapannulla öljyssä. Sekoita täyteaineet keskenään jaohenna seosta tarvittaessa kaalin keitinliemellä.
Levitä lehdet työlaudalle. Pane jokaiselle lehdellenoin 2 rkl täytettä. Taita pitkät sivut täytteen päälleja rullaa lyhyeltä sivulta kääröksi. Nosta kääröt liitoskohtaalaspäin vieretysten voideltuun uunivuokaan.
Levitä lehdet työlaudalle. Pane jokaiselle lehdellenoin 2 rkl täytettä. Taita pitkät sivut täytteen päälleja rullaa lyhyeltä sivulta kääröksi. Nosta kääröt liitoskohtaalaspäin vieretysten voideltuun uunivuokaan.
Valuta kääryleille siirappi. Lisää päälle pari voinokarettatai valele hiukan öljyä. Kypsennä uuninkeskitasolla 200 asteessa noin tunti.
Valuta kääryleille siirappi. Lisää päälle pari voinokarettatai valele hiukan öljyä. Kypsennä uuninkeskitasolla 200 asteessa noin tunti.
Valele kääryleitäkeitinliemellä muutaman kerran kypsymisen aikana.
Valele kääryleitäkeitinliemellä muutaman kerran kypsymisen aikana.

Kaalikääryleiden valmistaminen ei ole useasta työvaiheestaan huolimatta lainkaan vaikeaa. Ruokaisien kääryleiden täyte muuntuu helposti moneksi, myös kasvisruokailijalle sopivaksi.

12–15 kpl

1 iso (noin 1½ kg) löyhärakenteinen valkokaali
2–3 l vettä
1 tl suolaa/1 l vettä

Täyte
1 dl puuroutuvaa riisiä, rikottuja ohrasuurimoita tai ohra-riisisekoitusta
1 kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
450 g jauhelihaa
1 dl ruokakermaa
½ dl korppujauhoa
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
2 tl paprikajauhetta
½ tl meiramia

Pinnalle
2–3 rkl siirappia

Lisäksi
kaalin keitinlientä valeluun
öljyä tai voinokareita vuoan voiteluun ja kääryleiden pintaan

1. Poista kaalin kanta ja keitä kaalia kokonaisena suolalla maustetussa vedessä, kunnes koko kaali on pehmennyt. Ota keitinliemi talteen.

2. Irrota kaalin lehdet sisuksesta yksi kerrallaan ja kuivaa ne paperilla taputtelemalla. Ohenna tarvittaessa isojen
lehtien paksuja lehtiruoteja. Hienonna poistetut lehtiruodit ja pienet kaalinlehdet silpuksi täytteeseen.

3. Keitä riisi tai ohrasuurimot kypsäksi kasvisliemessä ja valuta ne. Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota silppua
pannulla öljyssä. Sekoita täyteaineet keskenään ja ohenna seosta tarvittaessa kaalin keitinliemellä.

4. Levitä lehdet työlaudalle. Pane jokaiselle lehdelle noin 2 rkl täytettä. Taita pitkät sivut täytteen päälle
ja rullaa lyhyeltä sivulta kääröksi. Nosta kääröt liitoskohta alaspäin vieretysten voideltuun uunivuokaan.

5. Valuta kääryleille siirappi. Lisää päälle pari voinokaretta tai valele hiukan öljyä. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin tunti. Valele kääryleitä keitinliemellä muutaman kerran kypsymisen aikana.       

Vinkit!

  • Keittämisen sijaan kaalinlehdet voi kypsentää yksitellen vesitilkassa mikroaaltouunissa.

  • Parhaiten kääryleiksi taipuu syksyinen kaali.

  • Käärimiseen liian pienet sisälehdet voi silputa täytteen sekaan tai käyttää erilaisten piirakoiden, laatikoiden ja keittojen raaka-aineina.

  • Kokeile valkokaalin sijaan käärimiseen isoja kiinankaalin-, viinin-, salaatin-, mangoldin- tai punajuurenlehtiä.

  • Mehevimmät kääryleet on kostutettu uunikypsennyksen aikana joko kaalin keitinliemellä, kasvisliemellä tai kasvisliemi-siirappiseoksella.

Kannattaa kokeilla!

  • Saat täytteeseen lisää mehevyyttä lisäämällä sekaan ranskankermaa, smetanaa tai erilaisia juustoraasteita.

  • Mausta täyte perinteisen meiramin sijaan mintulla, kyntelillä, basilikalla tai valmiilla yrttisekoituksilla.

  • Kreikkalaistyylisten kääryleiden täytteeseen voit lisätä murennettua fetajuustoa.

  • Valmista kasviskääryleitä: korvaa liha kuutioiduista tai raastetuista juureksista tehdyllä täytteellä tai erikseen kasvisliemessä kypsennetyllä soijarouheella. Lisää sekaan hiukan tomaattipyreetä mehevyyttä antamaan.

  • Ohran tai riisin voit korvata viljellyillä sienillä tai metsäsienillä, kuten mustilla torvisienillä ja kantarelleilla. Lisää sekaan hiukan rouhittua pähkinää tai mantelia.