Poista kaalin kanta ja keitä kaalia kokonaisena suolallamaustetussa vedessä, kunnes koko kaali on pehmennyt.Ota keitinliemi talteen.
Poista kaalin kanta ja keitä kaalia kokonaisena suolallamaustetussa vedessä, kunnes koko kaali on pehmennyt.Ota keitinliemi talteen.
Irrota kaalin lehdet sisuksesta yksi kerrallaan ja kuivaane paperilla taputtelemalla. Ohenna tarvittaessa isojenlehtien paksuja lehtiruoteja. Hienonna poistetutlehtiruodit ja pienet kaalinlehdet silpuksi täytteeseen
Irrota kaalin lehdet sisuksesta yksi kerrallaan ja kuivaane paperilla taputtelemalla. Ohenna tarvittaessa isojenlehtien paksuja lehtiruoteja. Hienonna poistetutlehtiruodit ja pienet kaalinlehdet silpuksi täytteeseen
Keitä riisi tai ohrasuurimot kypsäksi kasvisliemessäja valuta ne. Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota silppuapannulla öljyssä. Sekoita täyteaineet keskenään jaohenna seosta tarvittaessa kaalin keitinliemellä.
Keitä riisi tai ohrasuurimot kypsäksi kasvisliemessäja valuta ne. Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota silppuapannulla öljyssä. Sekoita täyteaineet keskenään jaohenna seosta tarvittaessa kaalin keitinliemellä.
Levitä lehdet työlaudalle. Pane jokaiselle lehdellenoin 2 rkl täytettä. Taita pitkät sivut täytteen päälleja rullaa lyhyeltä sivulta kääröksi. Nosta kääröt liitoskohtaalaspäin vieretysten voideltuun uunivuokaan.
Levitä lehdet työlaudalle. Pane jokaiselle lehdellenoin 2 rkl täytettä. Taita pitkät sivut täytteen päälleja rullaa lyhyeltä sivulta kääröksi. Nosta kääröt liitoskohtaalaspäin vieretysten voideltuun uunivuokaan.
Valuta kääryleille siirappi. Lisää päälle pari voinokarettatai valele hiukan öljyä. Kypsennä uuninkeskitasolla 200 asteessa noin tunti.
Valuta kääryleille siirappi. Lisää päälle pari voinokarettatai valele hiukan öljyä. Kypsennä uuninkeskitasolla 200 asteessa noin tunti.
Valele kääryleitäkeitinliemellä muutaman kerran kypsymisen aikana.
Valele kääryleitäkeitinliemellä muutaman kerran kypsymisen aikana.

Kaalikääryleiden valmistaminen ei ole useasta työvaiheestaan huolimatta lainkaan vaikeaa. Ruokaisien kääryleiden täyte muuntuu helposti moneksi, myös kasvisruokailijalle sopivaksi.

12–15 kpl

1 iso (noin 1½ kg) löyhärakenteinen valkokaali
2–3 l vettä
1 tl suolaa/1 l vettä

Täyte
1 dl puuroutuvaa riisiä, rikottuja ohrasuurimoita tai ohra-riisisekoitusta
1 kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
450 g jauhelihaa
1 dl ruokakermaa
½ dl korppujauhoa
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
2 tl paprikajauhetta
½ tl meiramia

Pinnalle
2–3 rkl siirappia

Lisäksi
kaalin keitinlientä valeluun
öljyä tai voinokareita vuoan voiteluun ja kääryleiden pintaan

1. Poista kaalin kanta ja keitä kaalia kokonaisena suolalla maustetussa vedessä, kunnes koko kaali on pehmennyt. Ota keitinliemi talteen.

2. Irrota kaalin lehdet sisuksesta yksi kerrallaan ja kuivaa ne paperilla taputtelemalla. Ohenna tarvittaessa isojen
lehtien paksuja lehtiruoteja. Hienonna poistetut lehtiruodit ja pienet kaalinlehdet silpuksi täytteeseen.

3. Keitä riisi tai ohrasuurimot kypsäksi kasvisliemessä ja valuta ne. Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota silppua
pannulla öljyssä. Sekoita täyteaineet keskenään ja ohenna seosta tarvittaessa kaalin keitinliemellä.

4. Levitä lehdet työlaudalle. Pane jokaiselle lehdelle noin 2 rkl täytettä. Taita pitkät sivut täytteen päälle
ja rullaa lyhyeltä sivulta kääröksi. Nosta kääröt liitoskohta alaspäin vieretysten voideltuun uunivuokaan.

5. Valuta kääryleille siirappi. Lisää päälle pari voinokaretta tai valele hiukan öljyä. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin tunti. Valele kääryleitä keitinliemellä muutaman kerran kypsymisen aikana.       

Vinkit!

  • Keittämisen sijaan kaalinlehdet voi kypsentää yksitellen vesitilkassa mikroaaltouunissa.

  • Parhaiten kääryleiksi taipuu syksyinen kaali.

  • Käärimiseen liian pienet sisälehdet voi silputa täytteen sekaan tai käyttää erilaisten piirakoiden, laatikoiden ja keittojen raaka-aineina.

  • Kokeile valkokaalin sijaan käärimiseen isoja kiinankaalin-, viinin-, salaatin-, mangoldin- tai punajuurenlehtiä.

  • Mehevimmät kääryleet on kostutettu uunikypsennyksen aikana joko kaalin keitinliemellä, kasvisliemellä tai kasvisliemi-siirappiseoksella.

Kannattaa kokeilla!

  • Saat täytteeseen lisää mehevyyttä lisäämällä sekaan ranskankermaa, smetanaa tai erilaisia juustoraasteita.

  • Mausta täyte perinteisen meiramin sijaan mintulla, kyntelillä, basilikalla tai valmiilla yrttisekoituksilla.

  • Kreikkalaistyylisten kääryleiden täytteeseen voit lisätä murennettua fetajuustoa.

  • Valmista kasviskääryleitä: korvaa liha kuutioiduista tai raastetuista juureksista tehdyllä täytteellä tai erikseen kasvisliemessä kypsennetyllä soijarouheella. Lisää sekaan hiukan tomaattipyreetä mehevyyttä antamaan.

  • Ohran tai riisin voit korvata viljellyillä sienillä tai metsäsienillä, kuten mustilla torvisienillä ja kantarelleilla. Lisää sekaan hiukan rouhittua pähkinää tai mantelia.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

Saaristolaisnäkkäri

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.
Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.
Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.