Tarvikkeet: kulho, mittasarja, kaulin, muotit, uunipelti ja leivinpaperia.
Tarvikkeet: kulho, mittasarja, kaulin, muotit, uunipelti ja leivinpaperia.
Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.
Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.
Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.
Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.
Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laitajääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.
Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laitajääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.
Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulita taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä.
Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulita taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä.
Paista 175-asteisessa uunissa keskellä tai ylhäällä. Ohuet pikkuleivät kypsyvätnopeimmin, jopa 5–7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15–20 minuuttia.
Paista 175-asteisessa uunissa keskellä tai ylhäällä. Ohuet pikkuleivät kypsyvätnopeimmin, jopa 5–7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15–20 minuuttia.
Koristele jäähtyneinä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle.
Koristele jäähtyneinä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle.

Murotaikinasta voi loihtia helposti edullisia ja näyttäviä herkkuja kahvipöytään. Taikina sopii niin pikkuleipiin, tartaletteihin kuin makeisiin piiraisiinkin.

Nämä tarvitset:

1 dl sokeria
4½–5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g margariinia tai voita
1 muna
(mausteita)

Näin taikina syntyy:

1. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.

2. Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.

3. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.

4. Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulita taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä. Pikkuleivonnaisia eli tartaletteja varten painele taikinaa voideltuihin tartalettivuokiin. Paista 175-asteisessa uunissa keskellä tai ylhäällä. Ohuet pikkuleivät kypsyvät nopeimmin, jopa 5–7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15–20 minuuttia.

5. Koristele jäähtyneinä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle. Laita kahden ohuen pikkuleivän väliin marmeladia tai aksua hilloa. Voit viimeistellä pikkuleivät sirottelemalla päälle tomusokeria.

Vinkit!

  • Murotaikina sopii hyvin myös makeiden piirakoiden pohjaksi. Voitele vuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Lado päälle esimerkiksi ohuita omenalohkoja.Sekoita purkki kermaviiliä ja kaksi munaa. Mausta sokerilla. Kaada kermaviiliseos omenoiden päälle ja kypsennä piirasta 175-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia.

  • Jos haluat valmistaa pursotettavia pikkuleipiä, vaahdota rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten ja lopuksi vehnäjauho-leivinjauheseos.

Kannattaa kokeilla

  • Mausta taikinaa korvaamalla sokeri fariinisokerilla. Lisää taikinaan vielä 1 dl suklaarouhetta tai pähkinärouhetta, niin saat amerikkalaistyyppisiä keksejä.

  • Tummia ja suklaisia pikkuleipiä saa, kun käyttää jauhoina 1 dl kaakaojauhetta ja 4 dl vehnäjauhoja.

  • Taikinaa voi piristää myös sitruunan, limetin tai appelsiinin kuorella. Pese hedelmä hyvin, raasta kuoren pintaa ja lisää taikinaan 1–2 teelusikallista.

  • Myös muut leivontamausteet sopivat pikkuleipien maustamiseen. Teelusikallinen tai pari kanelia, vaniljasokeria, kardemummaa tai pomeranssinkuorta tuo uuttaa hohtoa pikkuleipiin.

  • Ennen paistamista pikkuleivät voi koristella painamalla niihin kokonaisenpähkinän tai mantelin.

  • Raesokeri ja pähkinärouhe pysyvät paistamisen aikana pikkuleipien päällä, jos pinnan voitelee ensin kananmunalla.

  • Käytä koristelussa luovasti suklaasulaa, erilaisia kakunkoristeita, tomusokerikuorrutuksia, pähkinä- ja karkkirouheita.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.