Tarvikkeet: kulho, mittasarja, kaulin, muotit, uunipelti ja leivinpaperia.
Tarvikkeet: kulho, mittasarja, kaulin, muotit, uunipelti ja leivinpaperia.
Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.
Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.
Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.
Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.
Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laitajääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.
Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laitajääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.
Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulita taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä.
Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulita taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä.
Paista 175-asteisessa uunissa keskellä tai ylhäällä. Ohuet pikkuleivät kypsyvätnopeimmin, jopa 5–7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15–20 minuuttia.
Paista 175-asteisessa uunissa keskellä tai ylhäällä. Ohuet pikkuleivät kypsyvätnopeimmin, jopa 5–7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15–20 minuuttia.
Koristele jäähtyneinä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle.
Koristele jäähtyneinä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle.

Murotaikinasta voi loihtia helposti edullisia ja näyttäviä herkkuja kahvipöytään. Taikina sopii niin pikkuleipiin, tartaletteihin kuin makeisiin piiraisiinkin.

Nämä tarvitset:

1 dl sokeria
4½–5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g margariinia tai voita
1 muna
(mausteita)

Näin taikina syntyy:

1. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.

2. Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.

3. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.

4. Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulita taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä. Pikkuleivonnaisia eli tartaletteja varten painele taikinaa voideltuihin tartalettivuokiin. Paista 175-asteisessa uunissa keskellä tai ylhäällä. Ohuet pikkuleivät kypsyvät nopeimmin, jopa 5–7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15–20 minuuttia.

5. Koristele jäähtyneinä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle. Laita kahden ohuen pikkuleivän väliin marmeladia tai aksua hilloa. Voit viimeistellä pikkuleivät sirottelemalla päälle tomusokeria.

Vinkit!

  • Murotaikina sopii hyvin myös makeiden piirakoiden pohjaksi. Voitele vuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Lado päälle esimerkiksi ohuita omenalohkoja.Sekoita purkki kermaviiliä ja kaksi munaa. Mausta sokerilla. Kaada kermaviiliseos omenoiden päälle ja kypsennä piirasta 175-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia.

  • Jos haluat valmistaa pursotettavia pikkuleipiä, vaahdota rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten ja lopuksi vehnäjauho-leivinjauheseos.

Kannattaa kokeilla

  • Mausta taikinaa korvaamalla sokeri fariinisokerilla. Lisää taikinaan vielä 1 dl suklaarouhetta tai pähkinärouhetta, niin saat amerikkalaistyyppisiä keksejä.

  • Tummia ja suklaisia pikkuleipiä saa, kun käyttää jauhoina 1 dl kaakaojauhetta ja 4 dl vehnäjauhoja.

  • Taikinaa voi piristää myös sitruunan, limetin tai appelsiinin kuorella. Pese hedelmä hyvin, raasta kuoren pintaa ja lisää taikinaan 1–2 teelusikallista.

  • Myös muut leivontamausteet sopivat pikkuleipien maustamiseen. Teelusikallinen tai pari kanelia, vaniljasokeria, kardemummaa tai pomeranssinkuorta tuo uuttaa hohtoa pikkuleipiin.

  • Ennen paistamista pikkuleivät voi koristella painamalla niihin kokonaisenpähkinän tai mantelin.

  • Raesokeri ja pähkinärouhe pysyvät paistamisen aikana pikkuleipien päällä, jos pinnan voitelee ensin kananmunalla.

  • Käytä koristelussa luovasti suklaasulaa, erilaisia kakunkoristeita, tomusokerikuorrutuksia, pähkinä- ja karkkirouheita.