Tarvikkeet: kulho, mittasarja, kaulin, muotit, uunipelti ja leivinpaperia.
Tarvikkeet: kulho, mittasarja, kaulin, muotit, uunipelti ja leivinpaperia.
Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.
Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.
Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.
Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.
Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laitajääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.
Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laitajääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.
Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulita taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä.
Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulita taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä.
Paista 175-asteisessa uunissa keskellä tai ylhäällä. Ohuet pikkuleivät kypsyvätnopeimmin, jopa 5–7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15–20 minuuttia.
Paista 175-asteisessa uunissa keskellä tai ylhäällä. Ohuet pikkuleivät kypsyvätnopeimmin, jopa 5–7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15–20 minuuttia.
Koristele jäähtyneinä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle.
Koristele jäähtyneinä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle.

Murotaikinasta voi loihtia helposti edullisia ja näyttäviä herkkuja kahvipöytään. Taikina sopii niin pikkuleipiin, tartaletteihin kuin makeisiin piiraisiinkin.

Nämä tarvitset:

1 dl sokeria
4½–5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g margariinia tai voita
1 muna
(mausteita)

Näin taikina syntyy:

1. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.

2. Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.

3. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.

4. Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulita taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä. Pikkuleivonnaisia eli tartaletteja varten painele taikinaa voideltuihin tartalettivuokiin. Paista 175-asteisessa uunissa keskellä tai ylhäällä. Ohuet pikkuleivät kypsyvät nopeimmin, jopa 5–7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15–20 minuuttia.

5. Koristele jäähtyneinä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle. Laita kahden ohuen pikkuleivän väliin marmeladia tai aksua hilloa. Voit viimeistellä pikkuleivät sirottelemalla päälle tomusokeria.

Vinkit!

  • Murotaikina sopii hyvin myös makeiden piirakoiden pohjaksi. Voitele vuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Lado päälle esimerkiksi ohuita omenalohkoja.Sekoita purkki kermaviiliä ja kaksi munaa. Mausta sokerilla. Kaada kermaviiliseos omenoiden päälle ja kypsennä piirasta 175-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia.

  • Jos haluat valmistaa pursotettavia pikkuleipiä, vaahdota rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten ja lopuksi vehnäjauho-leivinjauheseos.

Kannattaa kokeilla

  • Mausta taikinaa korvaamalla sokeri fariinisokerilla. Lisää taikinaan vielä 1 dl suklaarouhetta tai pähkinärouhetta, niin saat amerikkalaistyyppisiä keksejä.

  • Tummia ja suklaisia pikkuleipiä saa, kun käyttää jauhoina 1 dl kaakaojauhetta ja 4 dl vehnäjauhoja.

  • Taikinaa voi piristää myös sitruunan, limetin tai appelsiinin kuorella. Pese hedelmä hyvin, raasta kuoren pintaa ja lisää taikinaan 1–2 teelusikallista.

  • Myös muut leivontamausteet sopivat pikkuleipien maustamiseen. Teelusikallinen tai pari kanelia, vaniljasokeria, kardemummaa tai pomeranssinkuorta tuo uuttaa hohtoa pikkuleipiin.

  • Ennen paistamista pikkuleivät voi koristella painamalla niihin kokonaisenpähkinän tai mantelin.

  • Raesokeri ja pähkinärouhe pysyvät paistamisen aikana pikkuleipien päällä, jos pinnan voitelee ensin kananmunalla.

  • Käytä koristelussa luovasti suklaasulaa, erilaisia kakunkoristeita, tomusokerikuorrutuksia, pähkinä- ja karkkirouheita.

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti