Tarvitset keittiösakset, fileerausveitsen, kalapiikin- ja pihdit sekä paistinpannun.
Tarvitset keittiösakset, fileerausveitsen, kalapiikin- ja pihdit sekä paistinpannun.
Huuhdo kalat nopeasti ja kuivaa ne talouspaperilla.
Poista kidukset ja terävät selkäevät keittiösaksia apuna
käyttäen. Sen jälkeen kalaa on helpompi käsitellä.
Huuhdo kalat nopeasti ja kuivaa ne talouspaperilla. Poista kidukset ja terävät selkäevät keittiösaksia apuna käyttäen. Sen jälkeen kalaa on helpompi käsitellä.
Avaa vatsa peräaukosta alkaen saksilla ja poista
sisälmykset sekä selkärangassa kiinnittyneinä olevat
munuaiset. Huuhdo vedellä. Pyyhi kalan maha
talouspaperilla puhtaaksi ja kuivaa kala.
Avaa vatsa peräaukosta alkaen saksilla ja poista sisälmykset sekä selkärangassa kiinnittyneinä olevat munuaiset. Huuhdo vedellä. Pyyhi kalan maha talouspaperilla puhtaaksi ja kuivaa kala.
Tee fileerausveitsellä viilto kalan niskaan ja kuljeta
veitsen terää kalan selkärankaa myöten pyrstöön
saakka. Irrota näin molemmat fileet selkäruodosta.
Tee fileerausveitsellä viilto kalan niskaan ja kuljeta veitsen terää kalan selkärankaa myöten pyrstöön saakka. Irrota näin molemmat fileet selkäruodosta.
Poista fileestä kylkiruodot fileerausveitsellä levymäisenä
liuskana ja nypi jääneet ruodot tarvittaessa
kalapihtejä tai pinsettejä apuna käyttäen.
Poista fileestä kylkiruodot fileerausveitsellä levymäisenä liuskana ja nypi jääneet ruodot tarvittaessa kalapihtejä tai pinsettejä apuna käyttäen.
Paina kalapiikki fileepalan ohueen päähän tukevasti
kiinni ja viillä filee nahkasta yhtenäisellä liikkeellä.
Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paista pannulla
voissa molemmin puolin.
Paina kalapiikki fileepalan ohueen päähän tukevasti kiinni ja viillä filee nahkasta yhtenäisellä liikkeellä. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paista pannulla voissa molemmin puolin.
Varaa perkaamatonta kalaa jokaiselle
ruokailijalle 250–300 grammaa ja
perattua kalaa 150–250 grammaa.
Varaa perkaamatonta kalaa jokaiselle ruokailijalle 250–300 grammaa ja perattua kalaa 150–250 grammaa.

Pyyntituoreet ahvenfileet ovat lähiuokaa parhaimmillaan. Kokonaisen kalan fileointi on helpompaa kuin uskoisi.

4 hengelle

1–1,2 kg tuoreita kokonaisia ahvenia

Lisäksi
maun mukaan suolaa ja valkopippuria
pieni nippu tilliä
voita paistamiseen

1. Huuhdo kalat nopeasti ja kuivaa ne talouspaperilla. Poista kidukset ja terävät selkäevät keittiösaksia apuna käyttäen. Sen jälkeen kalaa on helpompi käsitellä.

2. Avaa vatsa peräaukosta alkaen saksilla ja poista sisälmykset sekä selkärangassa kiinnittyneinä olevat munuaiset. Huuhdo vedellä. Pyyhi kalan maha talouspaperilla puhtaaksi ja kuivaa kala.

3. Tee fileerausveitsellä viilto kalan niskaan ja kuljeta veitsen terää kalan selkärankaa myöten pyrstöön saakka. Irrota näin molemmat fileet selkäruodosta.

4. Poista fileestä kylkiruodot fileerausveitsellä levymäisenä liuskana ja nypi jääneet ruodot tarvittaessa kalapihtejä tai pinsettejä apuna käyttäen.

5. Paina kalapiikki fileepalan ohueen päähän tukevasti kiinni ja viillä filee nahkasta yhtenäisellä liikkeellä. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paista pannulla voissa molemmin puolin.

Vinkit!

  • Varaa perkaamatonta kalaa jokaiselle ruokailijalle 250–300 grammaa ja perattua kalaa 150–250 grammaa.

  • Kalan vatsaa avatessa kannattaa varoa puhkaisemasta pahanmakuista sappirakkoa. Jos se kuitenkin puhkeaa, huuhtele kala nopeasti kylmällä vedellä.

  • Kalan selkärangassa kiinni oleva munuainen irtoaa helpoimmin esimerkiksi pikkulusikan kärjellä raapien.

  • Käytä kala mieluiten jo perkauspäivänä. Jos valmistat sen vasta myöhemmin, säilytä se jääkaapissa jäiden seassa 0–3 asteen lämpötilassa.

Kannattaa kokeilla

  • Paistoöljyn maustamiseen sopivat esimerkiksi seesamiöljy, timjami, basilika, sipulisilppu ja rosmariini.

  • Vähärasvaisen ahvenen voi leivittää ennen paistamista, se suojaa fileetä kuivumiselta. Pyöräytä filee ensin rikotussa munassa, sen jälkeen jauhoissa. Kilolle kalaa tarvitset 2 munaa, 2 dl jauhoa tai muuta leivitettä, 1 tl suolaa ja 1/2–1 tl sitruuna- tai valkopippuria. Leivittämiseen sopivat ruis-, vehnä-, hiivaleipäjauhot, seesaminsiemenet, korppujauhot tai esimerkiksi vehnäjauhojen ja juustoraasteen seos. Mausteet kannattaa lisätä jauhojen sekaan. Purista paistetun kalan päälle sitruunaa tai limettiä makua raikastamaan.

  • Ahvenfileitä voi grillata, mutta koska ahven on vähärasvainen, fileet on hyvä marinoida etukäteen. Yhdistä marinadiin 1 dl sitruunamehua, 1 dl öljyä, 1 tl suolaa ja 1 rkl hunajaa. Valele fileitä marinadilla myös kypsentämisen aikana.

  • Kalan perkeistä saat herkullista kalalientä. Anna pään, nahan ja ruotojen porista vedessä kannen alla puolisen tuntia. Jäähdytä ja siivilöi.

Jouluruuat täyttävät jääkaapin, joten aloita jääkaapin tyhjennys viimeistään nyt.

Tarkista ensin, mitä jääkaapissa on.

Poista vanhentuneet elintarvikkeet ja hyödynnä säilykepurkkien jämät ruuassa: oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit sopivat pastakastikkeeseen. Juurekset uppoavat sosekeittoon. Juustonkannikoista saat mehevän täytteen suolaisiin joulutorttuihin. Perunamuusi sopii rieskoihin ja lettujakin perunasoseesta voi paistaa.

Raikas tuoksu soodalla ja sitruunalla

Puhdista jääkaappi astianpesuaineella. Pesun jälkeen raikas tuoksu säilyy, kun laitat pari ruokalusikallista ruokasoodaa kippoon ja kipon jääkaappiin. Sooda imee hajuja itseensä ja raikastaa kaappiasi.

Saman asian ajaa puolikas sitruuna. Kun vaihdat sen uuteen viikon välein, jääkaappiin ei pääse syntymään epämiellyttäviä hajuja.

Tarkista jääkaapin lämpötila. Sen tulisi olla +2–+6 astetta. Joulun aikana jääkaappi yleensä täyttyy kukkuroilleen, joten jääkaapin voi säätää tavallista kylmemmäksi. Tarkista myös, että ilma pääsee kiertämään jääkaapissa.

Ulkonakin voi säilyttää jouluruokia

Jos ulkona on lämpötila on vähintään nollassa ja enintään +6, voi ruokia säilyttää myös esimerkiksi parvekkeella kylmälaukussa. Pakkaa ruuat huolellisesti, jotta eläimet eivät pääse syömään ruokia.

 

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”