Tarvitset keittiösakset, fileerausveitsen, kalapiikin- ja pihdit sekä paistinpannun.
Tarvitset keittiösakset, fileerausveitsen, kalapiikin- ja pihdit sekä paistinpannun.
Huuhdo kalat nopeasti ja kuivaa ne talouspaperilla.
Poista kidukset ja terävät selkäevät keittiösaksia apuna
käyttäen. Sen jälkeen kalaa on helpompi käsitellä.
Huuhdo kalat nopeasti ja kuivaa ne talouspaperilla. Poista kidukset ja terävät selkäevät keittiösaksia apuna käyttäen. Sen jälkeen kalaa on helpompi käsitellä.
Avaa vatsa peräaukosta alkaen saksilla ja poista
sisälmykset sekä selkärangassa kiinnittyneinä olevat
munuaiset. Huuhdo vedellä. Pyyhi kalan maha
talouspaperilla puhtaaksi ja kuivaa kala.
Avaa vatsa peräaukosta alkaen saksilla ja poista sisälmykset sekä selkärangassa kiinnittyneinä olevat munuaiset. Huuhdo vedellä. Pyyhi kalan maha talouspaperilla puhtaaksi ja kuivaa kala.
Tee fileerausveitsellä viilto kalan niskaan ja kuljeta
veitsen terää kalan selkärankaa myöten pyrstöön
saakka. Irrota näin molemmat fileet selkäruodosta.
Tee fileerausveitsellä viilto kalan niskaan ja kuljeta veitsen terää kalan selkärankaa myöten pyrstöön saakka. Irrota näin molemmat fileet selkäruodosta.
Poista fileestä kylkiruodot fileerausveitsellä levymäisenä
liuskana ja nypi jääneet ruodot tarvittaessa
kalapihtejä tai pinsettejä apuna käyttäen.
Poista fileestä kylkiruodot fileerausveitsellä levymäisenä liuskana ja nypi jääneet ruodot tarvittaessa kalapihtejä tai pinsettejä apuna käyttäen.
Paina kalapiikki fileepalan ohueen päähän tukevasti
kiinni ja viillä filee nahkasta yhtenäisellä liikkeellä.
Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paista pannulla
voissa molemmin puolin.
Paina kalapiikki fileepalan ohueen päähän tukevasti kiinni ja viillä filee nahkasta yhtenäisellä liikkeellä. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paista pannulla voissa molemmin puolin.
Varaa perkaamatonta kalaa jokaiselle
ruokailijalle 250–300 grammaa ja
perattua kalaa 150–250 grammaa.
Varaa perkaamatonta kalaa jokaiselle ruokailijalle 250–300 grammaa ja perattua kalaa 150–250 grammaa.

Pyyntituoreet ahvenfileet ovat lähiuokaa parhaimmillaan. Kokonaisen kalan fileointi on helpompaa kuin uskoisi.

4 hengelle

1–1,2 kg tuoreita kokonaisia ahvenia

Lisäksi
maun mukaan suolaa ja valkopippuria
pieni nippu tilliä
voita paistamiseen

1. Huuhdo kalat nopeasti ja kuivaa ne talouspaperilla. Poista kidukset ja terävät selkäevät keittiösaksia apuna käyttäen. Sen jälkeen kalaa on helpompi käsitellä.

2. Avaa vatsa peräaukosta alkaen saksilla ja poista sisälmykset sekä selkärangassa kiinnittyneinä olevat munuaiset. Huuhdo vedellä. Pyyhi kalan maha talouspaperilla puhtaaksi ja kuivaa kala.

3. Tee fileerausveitsellä viilto kalan niskaan ja kuljeta veitsen terää kalan selkärankaa myöten pyrstöön saakka. Irrota näin molemmat fileet selkäruodosta.

4. Poista fileestä kylkiruodot fileerausveitsellä levymäisenä liuskana ja nypi jääneet ruodot tarvittaessa kalapihtejä tai pinsettejä apuna käyttäen.

5. Paina kalapiikki fileepalan ohueen päähän tukevasti kiinni ja viillä filee nahkasta yhtenäisellä liikkeellä. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paista pannulla voissa molemmin puolin.

Vinkit!

  • Varaa perkaamatonta kalaa jokaiselle ruokailijalle 250–300 grammaa ja perattua kalaa 150–250 grammaa.

  • Kalan vatsaa avatessa kannattaa varoa puhkaisemasta pahanmakuista sappirakkoa. Jos se kuitenkin puhkeaa, huuhtele kala nopeasti kylmällä vedellä.

  • Kalan selkärangassa kiinni oleva munuainen irtoaa helpoimmin esimerkiksi pikkulusikan kärjellä raapien.

  • Käytä kala mieluiten jo perkauspäivänä. Jos valmistat sen vasta myöhemmin, säilytä se jääkaapissa jäiden seassa 0–3 asteen lämpötilassa.

Kannattaa kokeilla

  • Paistoöljyn maustamiseen sopivat esimerkiksi seesamiöljy, timjami, basilika, sipulisilppu ja rosmariini.

  • Vähärasvaisen ahvenen voi leivittää ennen paistamista, se suojaa fileetä kuivumiselta. Pyöräytä filee ensin rikotussa munassa, sen jälkeen jauhoissa. Kilolle kalaa tarvitset 2 munaa, 2 dl jauhoa tai muuta leivitettä, 1 tl suolaa ja 1/2–1 tl sitruuna- tai valkopippuria. Leivittämiseen sopivat ruis-, vehnä-, hiivaleipäjauhot, seesaminsiemenet, korppujauhot tai esimerkiksi vehnäjauhojen ja juustoraasteen seos. Mausteet kannattaa lisätä jauhojen sekaan. Purista paistetun kalan päälle sitruunaa tai limettiä makua raikastamaan.

  • Ahvenfileitä voi grillata, mutta koska ahven on vähärasvainen, fileet on hyvä marinoida etukäteen. Yhdistä marinadiin 1 dl sitruunamehua, 1 dl öljyä, 1 tl suolaa ja 1 rkl hunajaa. Valele fileitä marinadilla myös kypsentämisen aikana.

  • Kalan perkeistä saat herkullista kalalientä. Anna pään, nahan ja ruotojen porista vedessä kannen alla puolisen tuntia. Jäähdytä ja siivilöi.