Kun ruotsalainen ja suomalainen mansikka kohtasivat, auringossa kypsynyt voitti ylivoimaisesti.
Kun ruotsalainen ja suomalainen mansikka kohtasivat, auringossa kypsynyt voitti ylivoimaisesti.

Mansikanystävällä on edessä kiperä kysymys: kumpi kannattaa valita – edullisempi ulkomainen vai tyyriimpi kotimainen. Toimituksen pikatesti paljasti, ettei mansikan alkuperästä voi päätellä, miltä mansikka maistuu.

Kiinteä, kauniin punainen ja juuri sopivasti pullea mansikka houkuttelee ja saa parhaat ulkonäköpisteet. Mutta maku yllättää.

”Mansikan makeaa makua saa hakea. En olisi onnellinen, jos olisin ostanut näitä torilta.”

”Onko tämä edes mansikkaa? Voisi olla melkein mitä tahansa hedelmää.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yllätys on melkoinen, kun sokkona maistettu mansikka osoittautuu kotimaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruotsalainen mansikka vie voiton

Kotimaisen kilpailijaksi on valittu ruotsalainen tuontimansikka. Sen hinta on sama 4,99 euroa kuin kotimaisen, mutta rasiakoko on kaksinkertainen.

Makutestissä kotimaista mansikkaa tummempi ja pyöreämpi marja voittaa puolelleen kaikki maistajat.

”Tämän tunnistaa mansikaksi. Ihanan makea ja paljon parempi kuin toinen.”

Useampi koemaistaja erehtyy luulemaan ruotsalaista suomalaiseksi: ”Ihan selvästi suomalainen, koska toinen on aivan muovinen.”

Vinkki: kysy alkuperämaan sijaan kasvupaikkaa

Miksi ruotsalainen oli niin ylivoimainen suomalaiseen verrattuna? Selitys on yksinkertainen. Testissä maistettu ruotsalainen mansikka on viljelty avomaalla, kun taas suomalainen on kypsytetty kasvihuoneessa.

Torilla ja kaupassa kannattaakin kesäkuun alun päivinä kysyä: missä mansikka on kasvanut?

Jos vastaus on avomaalla, sen valitseminen kannattaa. Avomaalla kasvanut mansikka on saanut tasaisesti aurinkoa, joten se myös maistuu makeammalta.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton mukaan suomalaista avomaan mansikkaa täytyy vielä odottaa pari viikkoa, vaikka sato kypsyykin lämpimän toukokuun ansiosta etuajassa.

Sokeri tasavertaistaa maun

Makutestissä mansikkaviipaleita maistettiin myös kevyesti sokeroituina. Tällöin maussa ei ollut juurikaan eroa. Sokeri onkin pika-apu mansikan makeuttamiseen, jos kohdalle osuvat marjat eivät onnistu maistumaan mansikalta.

Mansikkatestissä mansikoita maistettiin kokonaisina, viipaloituina ja sokeroituina.
Mansikkatestissä mansikoita maistettiin kokonaisina, viipaloituina ja sokeroituina.

Kotimainen mansikka kypsyi etuajassa

  • Lämpimän toukokuun ansiosta kotimaisen mansikan kausi on alkanut pari viikkoa keskimääräistä aiemmin.
  • Kotimaista avomaan mansikkaa saa parin viikon kuluessa. Tällä hetkellä myynnissä on kasvihuoneissa viljeltyä marjaa.
  • Mansikkasadosta odotetaan normaalia. Keskimäärin mansikoita saadaan Suomessa 12–13 kiloa. Pääsatokaudesta ennustetaan vain kolmen viikon mittaista. Jos säät pysyvät viileinä, poiminta saattaa kestää viisi viikkoa.
  • Kotimainen mansikka on myyntivaltti, jolla yritetään myydä ulkomaistakin marjaa. Mansikkahuijareiden toiminta vaikeutuu tänä kesänä merkittävästi, sillä Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Luonnonvarakeskus (Luke) ovat kehittäneet menetelmän, jolla mansikan alkuperämaa selviää luotettavasti.

Lähteet: Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto, Evira

Sisältö jatkuu mainoksen alla