Näillä perinteisestä poikkeavilla kastikkeilla kruunaat kesän parhaat jäätelöannokset.
Näillä perinteisestä poikkeavilla kastikkeilla kruunaat kesän parhaat jäätelöannokset.

Tuunaa jäätelö erilaisilla kastikkeilla. Kokeile valmistaa myös makeaa, itse tehtyä jäätelöä. Se syntyy ilman jäätelökonetta ja sopii tarjottavaksi erilaisten herkullisten kastikkeiden kanssa.

Makea vaniljajäätelö
(n. 1,25 l)

5 dl kuohukermaa

1 prk (397 g) kondensoitua maitoa

½ vaniljatanko

½ sitruunan mehu

Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi.

Halkaise vaniljatanko ja irrota siemenet veitsellä. Purista sitruunanmehu.

Sekoita vaniljatangon siemenet kondensoituun maitoon.

Sekoita vaahdotettu kerma ja kondensoitu maito keskenään ja mausta sitruunanmehulla.

Pakasta laakeassa astiassa yön yli.

Ota jäätelö pehmenemään huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua.


Appelsiini-suklaakrokanttikastike
(n. 4 dl)

200 g appelsiinikrokanttisuklaata (esim. Marabou)

2 dl kuohukermaa

1 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna

(2 cl konjakkia)

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, kokoajan sekoitellen.

Anna kastikkeen kiehua pari minuuttia, sekoita kokoajan ja nosta pois levyltä.

Ohenna kastiketta tarvittaessa tilkalla vettä tai maitoa.

Tarjoa kastike lämpimänä. Säilytä kastike kylmässä ja pehmennä uudelleentarjoilua varten varovasti mikrossa tai vesihauteessa.

Vinkki: Kastike sopii kylmänä hyvin esimerkiksi kakun täytteeksi tai kuorrutteeksi.

Aprikoosi-lakritsikastike
(n. 4,5 dl)

1 prk (420 g) aprikoosin puolikkaita mehussa

1 dl kermaa

8 Kick-patukkaa (tai 150g Kick-karkkeja)

1 dl fariinisokeria

1 rkl tuoreen sitruunan mehua

Laita kattilaan aprikoosin puolikkaat (myös mehu) ja kerma. Keitä n.10 minuuttia.

Lisää fariinisokeri ja Kick-patukat, muutama kerrallaan, koko ajan sekoitellen, kunnes lakritsit ovat sulaneet joukkoon.

Ota kattila liedeltä ja mausta kastike sitruunanmehulla.

Jäähdytä ja tarjoa huoneenlämpöisenä tai kylmänä.

Säilytä kastike jääkaapissa. Ohenna tarvittaessa tipalla maitoa tai vettä.

Inkivääri-chilisiirappi
(n. 1,5 dl)

noin 3 rkl raastettua inkivääriä

3 dl Ginger Alea

3 dl fariinisokeria

1 vihreä chili

Kuori ja raasta inkivääri. Poista chilistä siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja keitä voimakkaasti n. 15 minuuttia tai kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Siivilöi siirappi sopivaan astiaan.

Huomioi, että siirappi paksunee vielä jäähtyessään.

Jäähdytä siirappi ja säilytä jääkaapissa.

Vaahtokarkki-vadelmakastike
(n. 4 dl)

90–100 g vaahtokarkkeja

1,5 dl kermaa

0,5 dl sokeria

4 dl vadelmia

Kiehauta kerma kattilassa ja lisää vaahtokarkit joukkoon.

Kuumenna kokoajan sekoitellen, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet.

Lisää joukkoon sokeri ja vadelmat. Kiehauta kastike. (Mikäli käytät ulkomaisia vadelmia, keitä kaksi minuuttia)

Paseeraa eli painele kastike tiheän siivilän läpi siten, että kaikki vadelmasose irtoaa mukaan kastikkeeseen.

Tarjoa kastike huoneenlämpöisenä. Säilytä jääkaapissa ja pehmennä kylmä kastike varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa.

Vinkki: Kastike sopii myös hedelmien ja marjojen dippailuun.

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.