Näillä perinteisestä poikkeavilla kastikkeilla kruunaat kesän parhaat jäätelöannokset.
Näillä perinteisestä poikkeavilla kastikkeilla kruunaat kesän parhaat jäätelöannokset.

Tuunaa jäätelö erilaisilla kastikkeilla. Kokeile valmistaa myös makeaa, itse tehtyä jäätelöä. Se syntyy ilman jäätelökonetta ja sopii tarjottavaksi erilaisten herkullisten kastikkeiden kanssa.

Makea vaniljajäätelö
(n. 1,25 l)

5 dl kuohukermaa

1 prk (397 g) kondensoitua maitoa

½ vaniljatanko

½ sitruunan mehu

Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi.

Halkaise vaniljatanko ja irrota siemenet veitsellä. Purista sitruunanmehu.

Sekoita vaniljatangon siemenet kondensoituun maitoon.

Sekoita vaahdotettu kerma ja kondensoitu maito keskenään ja mausta sitruunanmehulla.

Pakasta laakeassa astiassa yön yli.

Ota jäätelö pehmenemään huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua.


Appelsiini-suklaakrokanttikastike
(n. 4 dl)

200 g appelsiinikrokanttisuklaata (esim. Marabou)

2 dl kuohukermaa

1 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna

(2 cl konjakkia)

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, kokoajan sekoitellen.

Anna kastikkeen kiehua pari minuuttia, sekoita kokoajan ja nosta pois levyltä.

Ohenna kastiketta tarvittaessa tilkalla vettä tai maitoa.

Tarjoa kastike lämpimänä. Säilytä kastike kylmässä ja pehmennä uudelleentarjoilua varten varovasti mikrossa tai vesihauteessa.

Vinkki: Kastike sopii kylmänä hyvin esimerkiksi kakun täytteeksi tai kuorrutteeksi.

Aprikoosi-lakritsikastike
(n. 4,5 dl)

1 prk (420 g) aprikoosin puolikkaita mehussa

1 dl kermaa

8 Kick-patukkaa (tai 150g Kick-karkkeja)

1 dl fariinisokeria

1 rkl tuoreen sitruunan mehua

Laita kattilaan aprikoosin puolikkaat (myös mehu) ja kerma. Keitä n.10 minuuttia.

Lisää fariinisokeri ja Kick-patukat, muutama kerrallaan, koko ajan sekoitellen, kunnes lakritsit ovat sulaneet joukkoon.

Ota kattila liedeltä ja mausta kastike sitruunanmehulla.

Jäähdytä ja tarjoa huoneenlämpöisenä tai kylmänä.

Säilytä kastike jääkaapissa. Ohenna tarvittaessa tipalla maitoa tai vettä.

Inkivääri-chilisiirappi
(n. 1,5 dl)

noin 3 rkl raastettua inkivääriä

3 dl Ginger Alea

3 dl fariinisokeria

1 vihreä chili

Kuori ja raasta inkivääri. Poista chilistä siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja keitä voimakkaasti n. 15 minuuttia tai kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Siivilöi siirappi sopivaan astiaan.

Huomioi, että siirappi paksunee vielä jäähtyessään.

Jäähdytä siirappi ja säilytä jääkaapissa.

Vaahtokarkki-vadelmakastike
(n. 4 dl)

90–100 g vaahtokarkkeja

1,5 dl kermaa

0,5 dl sokeria

4 dl vadelmia

Kiehauta kerma kattilassa ja lisää vaahtokarkit joukkoon.

Kuumenna kokoajan sekoitellen, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet.

Lisää joukkoon sokeri ja vadelmat. Kiehauta kastike. (Mikäli käytät ulkomaisia vadelmia, keitä kaksi minuuttia)

Paseeraa eli painele kastike tiheän siivilän läpi siten, että kaikki vadelmasose irtoaa mukaan kastikkeeseen.

Tarjoa kastike huoneenlämpöisenä. Säilytä jääkaapissa ja pehmennä kylmä kastike varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa.

Vinkki: Kastike sopii myös hedelmien ja marjojen dippailuun.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.