12-16 palaa

Pohja
200 g Digestive-keksejä
1 dl voisulaa

Täyte
14 liivatelehteä
500 g pakastemansikoita
1 dl sokeria
4 dl vispikermaa
1-1 ½ dl sokeria
2 prk (á 200 g) lime-valkosuklaarahkaa
1 ps (150 g) Marianne-, Wienernougat- tai taloussuklaarouhetta
1 dl sitruunamehua

Kiille
5 dl punaista, sokeritonta, laimennettua mehua
2 ½ dl hyytelösokeria

---


1. Vuoraa 26-senttinen irtopohjavuoka leivinpaperilla.

2. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita kulhossa voisulan kanssa. Painele seos kakkupohjaksi vuokaan leivinpaperin päälle.

3. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään, runsaaseen veteen. Soseuta mansikat sokerin kanssa.

4. Vaahdota kerma hyvin löysäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Vatkaa rahka, mansikkasose ja suklaarouhe sekaan.

5. Kiehauta sitruunamehu ja nosta kattila liedeltä. Purista ylimääräinen vesi liivakoista ja sulata lehdet kuumaan sitruunamehuun. Jäähdytä 10 minuuttia.

6. Sekoita liivateneste kermaseokseen ja kaada kakkupohjalle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

7. Valmista kiille kiehauttamalla laimennettu mehu. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kiehauta uudelleen ja anna jäähtyä. Jos kiille on liian kuumaa, se irrottaa kermapohjaisesta kakusta pintaa ja kakusta tulee läikykäs. Jos kiille kylmenee liikaa, sen voi kiehauttaa uudelleen ja jäähdyttää sopivaksi.

8. Kaada kiille kakun päälle ja anna jähmettyä pari tuntia. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Teksti Kiia Renko ja Tiina Rinkinen, kuva Pia Inberg

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.