Kodin Kuvalehden toimituksella on joka ilta sama huoli kuin muillakin: Mitä ruokaa sitä tänään tekisi? Keskiviikkona 28.8. otimme kuvat omista lautasistamme. Näyttääkö tutulta?

Lohta, makkaraa, makaronilaatikkoa, keittoa, pastaa, salaattia. Kodin Kuvalehden toimituksen väellä on kotonaan lautasilla ihan samaa ruokaa kuin muillakin.

Varhaisperunaa, silliä ja kananmunakastiketta. Söin sitä yksin, koska miehellä oli iltameno. Halusin tehdä kesäruokaa viimeisten lämpimien kesäpäivien kunniaksi. Helena, toimituksen sihteeri.

 

Tein porkkanakeittoa. On vaikea kuvitella, että siitä voi saada pahaa, mutta minä sain. Laitoin mukaan kaalia ja kaikkia mahdollisia kasvisten jämiä jääkaapista, ja lopputulos oli merkillisen hapan. Anna, toimittaja.

 

Olin piharetkellä 5-vuotiaan kummityttöni kanssa, ja hänen toiveestaan söimme nurmikolla Kotipizzan pizzat. Tässä minun jauheliha-salamipizzani. Kiia, ruokatoimittaja.

 

Kello on yli iltakahdeksan, eikä lapsia ole ruokittu vieläkään. No, tuorepastaa ja tuorepestoa saa kymmenessä minuutissa. Ei puhettakaan basilikanlehtien pilkkomisesta tai oliiviöljyn lorottamisesta ­– kaupan muovirasia auki vain, ja juustolastupussi myös. Kolmevuotias kuumepotilas syö päältä luumutomaatin, 11-vuotias väistelee tomaatteja. Itse syön paljon ja kiitän miestä ruuasta. Ulla, toimittaja.

 

Olen tehnyt siskonmakkarasoppaa viimeksi noin 10 vuotta sitten, mutta nyt 20-vuotias poika pyysi sitä. Hyvää tuli kun vihanneksina oli uuden sadon puikulaa, porkkanaa ja papuja. Mari, toimittaja.

 

Kuvassa mieheni bravuuri shepherds pie eli lihaperunasoselaatikko. (Olipa ihana tulla töistä valmiiseen pöytään!) Muu perhe oli ehtinyt jo syödä, joten olin pöydässä kahdestaan 1-vuotiaan kanssa. Hänkin oli syönyt mutta kärkkyi koko ajan vieressä lisää ja napsi sormin annoksestani aurajuuston murut. Sanna, toimituspäällikkö.

 

Muu Suomi syö rosollia jouluisin, mutta länsi-Suomessa sitä kutsutaan sallatiksi, ja sitä tehdään myös loppukesän mehukkaista juureksista. Mikään pikaruoka se ei ole, sillä keitin punajuuret, porkkanat ja perunat jo edellisenä iltana. Kastike on etikalla maustettua kermaviiliä. Lisäksi söin kaupan tätien tekemiä kreikkalaisia lihapullia. Tarjosin ruokaa myös veljelleni, joka sattumalta piipahti käymään. Velikin tykkää kovasti tästä lapsuutemme ruuasta. Outi, toimitussihteeri.

 

En osaa tehdä mitään aasialaista ruokaa, mutta eilen amerikkalainen vieraani tarjoutui kokkaamaan currya. Ostimme kastikkeet aasialaisesta kaupasta, vihannekset ja tofun marketista. Suomalaisena sain miedomman version, mutta silti otsaan kertyi muutama hikipisara. Nyt jääkaapissa on pullokaupalla mystisiä sooseja, mikä ehkä saa minut näyttämään coolilta. Noora, toimittaja.

 

Söin hernekeittoa ja sen kylkiäisenä pehmoisen rieskan. Simppeli ateria maistui nälkäiseen masuun superhyvältä. Siskoni on kämppikseni, joten hänen kanssaan juttelimme samalla päivän kuulumiset. Annabella, toimittaja.

Laitoin itselleni uunissa paistettua lohta ja höyrytin vihreitä kasviksia. Makua antoi oliiviöljykastike sekä itsetehty pesto. Söin ateriani katsellen tv:stä Akuuttia. Ateriani oli helppo ja nopea valmistaa. Teen harvoin työläitä ruokia. Anneli, muotitoimittaja.

Mitä teillä syödään? Nappaa kuva ateriastasi ja osallistu kuvakisaan, jonka palkintona on Crescent-polkupyörä.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.