Tuoreyrtit antavat ruokaan aromaattisuutta ja väriä, on ne sitten ostettu tai itse kasvatettu. Tunnista eri yrtit ja niiden sopivat käyttötavat.

Basilika

Aromaattinen basilika on suomalaisten suosikki. Perinteinen basilika on italialaisen ruuan ehdoton maustaja. Käytä sitä tomaattiruokiin, pastaan, pestoon pistouhin, salsoihn, sorbetteihin, salsa verdeen, kala-, sika- ja jauheliharuokiin sekä juustojen, salaattien ja salaatinkastikkeiden mausteeksi. Italialaisessa yrttiseoksessa on yleensä basilikaa, meiramia, oreganoa, rosmariinia, salviaa, kynteliä ja ajuruohoa.

Punainen basilika

Väriltää punainen ja mualtaan tavallista basilikaa hiukan miedompi lajike. Käytetään kuten tavallista basilikaa. Kokeile esimerkiksi salaattien sekaan väriksi ja koristeeksi.

Sitruunabasilika

Tavallista basilikaa vaaleampi ja pinempilehtisempi lajike, jonka maussa on aistittavissa selkeä sitruunan aromi. Yksi thaimaalaisen keittiön kolmesta käytetyimmästä basilikalajikkeesta. Sopii erityiseti kosteisiin ruokalajeihin,kuten keittoihin. Käytä myös leivonnaisten, sämpylöiden tai leipien maustamiseen ja boolien kaunistamiseen.

Kanelibasilika

Violetinvihreän vivahtava basilikalajike, jonka maussa on aistittavissa selkeä kanelin aromi. Sopii niin kylmiin kuin kuumiin ruokiin sekä juomiin. Kokeile esimerkiksi omenapiirakassa.

 

Thaibasilika

Thasmaassa suosituin basilikalajike, jonka tunnistaa pienistä tummista lehdistä ja punertavista varsista. Maultaan thaibasilika on selkeästi aniksen ja basilikan makujen sekoitus. Sillä parfymoit minkä tahansa ruokalajin. Thaibasilika kestää kuumennuksen, niinpä se on Aasiassa muun muassa suosittu keittojen, kastikkeiden ja erilaisten karrien maustaja. Kokeile salaattien tai erilaisten vokkiruokien sekaan. Maku sopii hyvin liha-, kala-, ja kanaruokiin. Lisää basilika kuumiin ruokiin vasta ruuanlaiton lopuksi.

 

Kirveli

Makeahko, miedosti anikselta ja lakritsilta maistuva mauste, voidaan ruuanlaitossa käyttää kuten persiljaa. Hentona yrttinä se kannattaa lisätä liha-, kala, makkara-, sieni- ja vihanneskastikkeisiin, patoihin ja keittoihin vasta ruuanlaiton loppuvaiheessa. Yksi Fines herbes -yrttiseoksen yrtti.

 

Korianteri

Maailmalla ikivanha yrtti ja itämaisten ruokine ehdoton maustaja. Korianterin maku on omalaatuinen, ja sen käytön aloittaminen vaatiikin aluksi ehkä totuttelua. Erinomainen tumman liha, tomaatin, porkkanan ja jogurtin seuralainen.

 

Kynteli

Kyntelin tiedetään hellivän vatsaa ja virkistävän oloa. Yksi Herbes de Prvence -yrttisekoituksen yriteistä. Käytä keitoissa ja voimakkaiden lihapatojen, kasvisruokien, kaalin, papujen ja broilerin seurassa. Grillikautena pari oksaa kynteliä grillihiilille heitettynä antaa kypsyvälle ruualle mukavaa aromia.

 

Laventeli

Voimakasta, hartsin makuista laventelia käytetään Etelä-Ranskassa lammas-, kala-, vuohi-, jänis- ja vihannespatojen maustajana. Kuivatulla laventelilla maustetaan öljyä, sokeria ja hunajaa, joita sitten käytetään raikastamaan leivonnaisia ja jälkiruokia.

 

Lehtipersilja

Tavallisen persiljan sileälehtinen korianterin makuun vivahtava muunnos. Käytä mausteena ja koristeena korianterin tai tavallisen persiljan tapaan. Sopii keittoihin,kastikkeisiin, kasvis-, muna-, juusto ja pastaruokiin sekä lihan,kalan ja lintujen mausteeksi.

 

Lipstikka

Voimakasarominen lipstikka on pata- ja riistaruokien maustaja. Lipstikan aromilla korvaat keitoissa lihaliemen.

 

Meirami

Itsekoikeutettu makkara- ja veriruokien maustaja, joka sopii erityisen hyvin hernekeittoon. Kuuluu samaan sukuun oreganon kanssa. Meirami kannattaa lisätä ruokaan noin viisi minuuttia ennen valmistumista.

 

Minttu

Erilaisia minttulajeja on olemassa lukematon määrä. Meillä tunnetuin, viherminttu, sopii niin suolaiten liharuokien kuin höyrytettyjen kasvisten seuraan. Erityisen suosittu mauste muun muassa Lähi-idän keittiöissä. Mintulla viimeistelet niin keittoja, hedelmäisi jälkiruokia kuin salaatteja. Myös arabialaisen teen maustaja.

 

Oregano

Parhaiten tunnettu pizzamausteena, joka luo basilikan kanssa mahtavan makuparin. Käytä myös leipätaikinoissa, grillatun lihan seurassa, tomaattiruuissa ja sianlihan kanssa.

 

Perilla

Tumman purppuranpunalehtinen, kähäräpäinen, hyvin vanha mauste- ja rohdoskasvi Aasiasta. Miedon makuista perillaa käytetään yleisesti kiinalaisessa ja japanilaisessa keittiössä. Meillä sitä käytetään persiljan tapaan salaateisaa, keitoissa sekä koristeena. Kokeile myös munaruokiin.

 

Piparminttu

Viilentävän raikas piparminttu on ehdoton kesäyrtti. Käytä sitä silputtuna salaatteihin, teen mausteeksi sekä perunoiden, porkkanoiden ja omenan kanssa.

 

Rakuuna

Herkkä rakuuna on ranskalaisen keittiön tärkeimpiä yrttejä, joka kruunaa ja korostaa muiden raaka-aineiden makua. Käytä lehtiä voin, öljyn tai viinietikan maustamiseen. Erinomainen myös grillatun kalan, kanan, perunan, äyriäisten ja porkkanan maustamiseen.

 

Ranskalainen rakuuna

Kuivatun Fines herbes -yrttiseoksen oleellinen osa. Ranskalaisen rakuunan lisäksi seokseen kuuluu kirveliä, ruohosipulia ja persiljaa. Seoksella maustat munakkaat, vaaleat kastikkeet ja vaalean lihan. Myös bearnaise-kastikkeen yksinoikeutettu mausteyrtti.

 

Rosmariini

Voimakas, Välimeren alueiden mauste vuohen-, lampaan- ja naudanlihapatoihin. Kokeile myös grillattujen kasvisten kanssa. Erinomainen perunoiden seuralainen. Silppua hyvin pieneksi veitsellä ja lisää pienenä määränä sokeriin sekoitettuna omena- tai muihin hedelmä- ja marjajälkiruokiin tai kermavaahtoon.

 

Salvia

Samettilehtinen salvia on yrtti, jota käytetään usein yksinään sen hallitsevan maun vuoksi. Salvia käytetään yleensä kokonaisina lehtinä. Se soveltuu rasvaisen kalan, makkaran, lihan, tomaatin, pastan ja vasikanlihan seuraan. Kokeile myös grillatun broilerin sisällä meiramin, hunajan ja omenien tai pataruuissa timjamin, rosmariinin ja laakerinlehden kanssa.

 

Sitruunamelissa

Raikas, sitruunainen ja koristeellinen sitruunamelissa sopii jälkiruokien koristelun lisäksi salaatteihin, sitruunavoihin, pastan sekaan, murotaikinapohjan sekaan, drinkkeihin, teehen, kalaruokiin ja grillatun vaalean lihan kanssa.

 

Timjami

Perinteisen, meillä tunnetun timjamin lisäksi on olemassa jopa satoja erilaisia timjameja. Käytä timjamia keitoissa, pata- ja kasvisruuissa punajuuren ja perunan kanssa sekä makeiden ruokien maustajana. Sopii erityisen hyvin rosmariinin, laakerinlehden ja valkosipun kanssa. Timjamilla maustetaan lisäksi hunajaa, ja sen kauniit kukat käyvät ruokien koristeluun.

 

Sitruunatimjami

Sitruunaiselta maistuva lajike, jota käytetään kuten perinteistä timjamia.

Lisää hennot yrtit kuumiin ruokiin vasta kypsennyksen lopuksi!

Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.
Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.

Juhlavalmistelut alkavat jääkaapin ja pakastimen raivaamisella. Niin varmistat, että juhlaruuat ja -leivonnaiset säilyvät hyvinä tarjoiluhetkeen saakka. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari antaa neljä toimivaa vinkkiä.

Siivoa jääkaappi ja pakastin

Tee inventaario jääkaappiin ja pakastimeen ennen kuin aloitat juhlaruokien valmistelun. Jääkaapissa on oltava paljon tilaa esivalmistelluille juhlaruuille ja leivonnaisille. Poista puolityhjät currytahnapurkit, käytä loppuun avatut parmesaanit ja pian vanhenevat kasvikset. Pyhkäise pinnat. Tee tilaa myös pakastimeen käyttämällä ylimääräiset marjat vaikka smoothieen. Pakastin jäädyttää leivonnaiset paremmin ja nopeammin, kun tavaraa ei ole liikaa. 

Turvaudu vaikka valmisruokiin

Vältä säilytettävien tuotteiden ostamista juhlavalmistelujen aikaan. Nyt on hyvä hetki turvautua vaikka valmisruokiin ja puolivalmisteisiin, jotka kuluvat yhden aterian aikana. Säästyneen ajan voi käyttää juhlien valmisteluun, jääkaappitilan taas valmistuville juhlaruuille.

Vältä voimakkaan tuoksuisia ruokia

Vältä ruokia, joissa on voimakas tuoksu. Niin ihanaa kuin paahdettu parsakaali tai kaalilaatikko onkin, niitä ei kannata laittaa jääkaappiin juhlakakkujen kanssa. Kypsennetyn kaalin tuoksu tarttuu leivonnaisiin herkästi. Aina kelmuilla ja kuvuilla suojaaminen ei riitä estämään hajuja tarttumasta. Varmin tapa on jättää voimakkaan tuoksuiset ruuat juhlien aikaan kokkaamatta. Pakastimessakin tuoksut tarttuvat helposti. Käytä pois valmiit keittojuuressekoitukset, sillä niiden tuoksu saattaa tarttua muovikääreiden läpi huokoiseen kakkupohjaan.

Pinoa päällekkäin

Hanki rasioita, joissa on tiivis kansi, ja jotka voi pinota päällekkäin. Hyvät rasiat palvelevat muulloinkin kuin juhlien aikaan. Niihin voi koota tahnoja, salaattien aineksia, kylmässä säilytettäviä leivoksia ja niin edelleen. Ruuat säilyvät raikkaina ja mahtuvat paremmin.

Villivihannekset ovat juuri nyt parhaimmillaan, kun ne ovat vielä nuoria ja makeita. Esittelemme seitsemän tuttua kasvia, jotka sopivat ruuaksi.

Terveellisin ruoka kerätään luonnosta. Paras aika on juuri nyt, kun kasvit ovat vielä nuoria. Hyvä muistisääntö on se, että lehdet napsitaan aina ennen kukkaa.

Näin pääset alkuun villivihannesten keräilyssä ja käytössä:

  • Kerää vain kasveja, jotka varmasti tunnet! Varsinkin syötävä vuohenputki on kinkkinen, sillä sen saattaa sekoittaa myrkyllisiin sukulaiskasveihin.
  • Kerää kukin laji omaan pussiin. Huuhtele kevyesti pölyiset kasvit kylmässä vedessä ennen jatkokäsittelyä. Villivihannekset maistuvat parhailta tuoreena, mutta ne sopivat myös pakastettaviksi.
  • Kuusenkerkkien, puiden lehtien, mahlan, juurien ja jäkälän keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan.
  • Kerätessäsi välttele teiden varsia sekä lannoitettujen peltojen ja kaatopaikkojen vieriä.
  • Jos et mieli metsään, nokkosta voi ostaa kaupasta ruukussa ja koivunlehteä ja voikukkaa myydään kuivattuina.
  • Pelkistä luonnonkasveista ei kannata koota tuoresalaattia, koska villivihannesten maut ovat vahvoja.

1. Vaahtera

Vaahteran lehdet ja kukat käyvät ravinnoksi koivunlehtien tapaan. Vaahteran lehdet ovat parhaimmillaan nuorina ja kiiltävinä. Mustatäpläisiä ja kurttuisia lehtiä ei kannata syödä.

Vaahteran lehtiä voi popsia sellaisenaan, ja ne sopivat osaksi salaattia ja vihersmoothieta. Vaahteran kukat ovat erityisen makeita, ja niitä voi ripotella leivonnaisten koristeeksi ja salaatteihin.

2. Voikukka

Voikukka on nykyään pihojen ärsyttävän sitkeä rikkakasvi. Oikeasti voikukka on vanha hyötykasvi, jota voidaan käyttää ruokana vihannesten tapaan. 

Voikukasta käytetään sen nuoret terälehdet, jotka ovat kauniita salaateissa ja leivonnaisissa. Lehdet sopivat myös munakkaaseen. Lehtien maku pehmenee, kun niitä liottaa vedessä. Nupuista voi valmistaa pikkelssiä tai kapriksia tai pyöräyttää ne pannulla voissa. Kukan terälehtiä voi ripotella koristeeksi kakkuihin tai vaikka paistettujen munien päälle. Jopa voikukan juuret voi käyttää, kunhan ne keittää ensin.

Vinkki! Voit päästä eroon syylistä, kun töpötät voikukan maitiaisnestettä syylän päälle päivittäin. 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Voikukkasiirappi
Resepti
Voikukkasiirappi

3. Kuusenkerkkä

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Kerkkiä voi napsia sellaisenaan tai valmistaa niistä herkullista kuusenkerkkäsiirappia.

Kuusenkerkät kestävät hyvin pakastusta.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kuusenkerkkäsiirappi
Resepti
Kuusenkerkkäsiirappi
Artikkeli jatkuu alapuolella
Kuusenkerkkäjuustokakku
Resepti
Kuusenkerkkäjuustokakku

4. Maitohorsma

Maitohorsman nuoret ja pehmoiset varret sekä kukat kelpaavat syötäväksi. Kasvia käytetään parsan tavoin, ja kesällä sitä voi käyttää haudejuomiin tai salaattiin. Kukkia voi käyttää lisänä mehuihin, hyytelöihin ja hilloihin.

Ihania jääpaloja saa, kun jäädytettävän veden joukkoon pudottaa muutaman kukan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Valkosipulihorsma
Resepti
Valkosipulihorsma

5. Nokkonen

Ihmekasvi nokkonen sisältää paljon rautaa (seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatti!), C-vitamiinia ja kalsiumia (kolme kertaa enemmän kuin maito!). Siksi se sopii mitä parhaiten ruuanlaittoon.

Nokkosen tulisuus taittuu, kun sen kuivaa tai ryöppää. Parhailta maistuvat pienet vaaleanvihreät lehdet ja latvat. Saat aina uutta nuorta satoa, kun niität nokkospehkon ja odotat uusia versoja.

Käytä nokkosta kuten pinaattia esimerkiksi letuissa, pannarissa, teessä, keitoissa, munakkaassa, kastikkeissa ja sämpylöissä.

Kuivat nokkoset voi musertaa ja säilyttää kannellisessa purkissa. Sitä voi lisätä kaikkiin kasvis- ja liharuokiin. Jos pakastat lehdet, ryöppää eli kiehauta ne nopeasti, valuta hyvin ja pakasta annospusseissa.

Vinkki! Nokkonen sopii myös puutarhanhoitoon. Hauduta nokkosia vedessä isossa sangossa. Vesi on hyvää lannoitetta ja torjuu kirvoja.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkosfocaccia
Resepti
Nokkosfocaccia
Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkospasta
Resepti
Nokkospasta
Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkossipsit
Resepti
Nokkossipsit

6. Vuohenputki

Vuohenputki on parasta aivan pieniä versoina. Sen maku on mieto, ja sitä voi käyttää sellaisenaan ja kypsennettynä. Vuohenputkella voi korvata tuoreen persiljan, ja siitä voi tehdä uusien perunoiden lisukkeen pinaattimuhennoksen tapaan. Vuohenputki sopii hyvin myös kuivattavaksi.


7. Peltokanankaali

Toukokuu on keltaisena merenä kukkivan peltokanankaalin huippusesonkia. Sen maku on lähellä villirucolaa, mutta vaatii totuttelu voimakkuutensa vuoksi. Peltokanankaalin nuoret lehden sopivat salaattiin ja leivän päälle. Vanhoja lehtiä ei kannata syödä, sillä ne ovat kitkeriä. Kukkanuput ovat herkullisimmillaan, kun ne höyryttää kevyesti. Maku muistuttaa parsakaalia.

Peltokanankaali säilyttää kauniin värinsä kuivattuna. Kuivattua kukkaa voi käyttää haudejuomiin, pastaan tai salaatinkastikkeeseen.

Lähteet: Raija Kivimetsä – Villiinny villivihanneksiin (Kirjapaja 2016), Jouko Rikkinen – Villivihannekset Suomen luonnossa (Otava 2018)