Taideasiantuntija, tohtori Pauliina Laitinen-Littorin kertoo, mitä sinun ainakin pitää muistaa, kun hankit taidetta kotiin.

Rojua, rojua -sarjasta tuttu taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin, 45, on väitellyt tohtoriksi taidemarkkinoista. Hän on siis oikea ihminen kertomaan, mitä aloittelevan taideostajan on hyvä tietää.

1. Mieti tarkoitusta

Ostatko kotiin omaksi iloksi vai haluatko, että teoksen arvo säilyy? Jos teos tulee seinälle, olisi tärkeää, että koko perhe pitää siitä. Silloin se on tärkein valintaperuste.

2. Aloita grafiikasta

Grafiikka on varma valinta, koska sen arvo säilyy hyvin ja sen ostohinta on yleensä edullinen. Jo muutamalla satasella saa nimekkään taiteilijan teoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Suosittu on paras

Jos ihmiset eivät tunnista taiteilijaa, se on huono merkki. Kaikki taiteilijan saama julkisuus lisää todennäköisyyttä siihen, että teoksen arvo säilyy. Julkisuus yhdistettynä kyvykkyyteen taiteilijana on paras tae hyvästä sijoituksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Luota asiantuntijaan

Kerro galleristille, että olet aloittelija. Vastoin ennakko-odotuksia galleristit rakastavat uusia taiteen ostajia. He nauttivat, kun saavat opastaa. 

5. Varo huijareita

Luota vaistoosi, jos ostat yksityiseltä. Mikäli sinusta tuntuu ostotilanteessa, että kaikki ei ole kohdillaan, älä osta. Kysy aina mihin teoksen hinta perustuu. Perääntyminen ei ole noloa, vaan järkevää. Taidekaupoista pitää aina jäädä hyvä mieli.

6. Valitse ilmeisin

Arvonsa säilyttävät ne taiteilijan työt, jotka ilmentävät parhaiten hänen tyyliään. Näyttelyssä parhaat teokset erottaa punaisista pisteistä taulun vieressä. Ne kertovat, kuinka moni on kiinnostunut ostamaan taulun.

7. Osta ennen gallerioita

Tutustu taiteilijoihin ennen kuin heidän työnsä tulevat Helsingin gallerioihin. Se nostaa heti teosten hintaa. Käy Taidekeskus SalmelassaPyhäniemen kartanossa tai muissa maakuntien näyttelyissä. Jos ostat galleriasta, ole ajoissa. Parhaat työt varataan ensin.

8. Myy itsekin

Myymällä taidetta opit parhaiten, kuinka markkinat toimivat. Voit myydä tauluja taidekaupan välityksellä, huutokaupan kautta tai pistää taulun itse myyntiin nettiin.

Pauliina Laitinen-Littorin antaa arvioita taideteoksista Taidetohtori-sivustolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla