Taideasiantuntija, tohtori Pauliina Laitinen-Littorin kertoo, mitä sinun ainakin pitää muistaa, kun hankit taidetta kotiin.

Rojua, rojua -sarjasta tuttu taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin, 45, on väitellyt tohtoriksi taidemarkkinoista. Hän on siis oikea ihminen kertomaan, mitä aloittelevan taideostajan on hyvä tietää.

1. Mieti tarkoitusta

Ostatko kotiin omaksi iloksi vai haluatko, että teoksen arvo säilyy? Jos teos tulee seinälle, olisi tärkeää, että koko perhe pitää siitä. Silloin se on tärkein valintaperuste.

2. Aloita grafiikasta

Grafiikka on varma valinta, koska sen arvo säilyy hyvin ja sen ostohinta on yleensä edullinen. Jo muutamalla satasella saa nimekkään taiteilijan teoksen.

3. Suosittu on paras

Jos ihmiset eivät tunnista taiteilijaa, se on huono merkki. Kaikki taiteilijan saama julkisuus lisää todennäköisyyttä siihen, että teoksen arvo säilyy. Julkisuus yhdistettynä kyvykkyyteen taiteilijana on paras tae hyvästä sijoituksesta.

4. Luota asiantuntijaan

Kerro galleristille, että olet aloittelija. Vastoin ennakko-odotuksia galleristit rakastavat uusia taiteen ostajia. He nauttivat, kun saavat opastaa. 

5. Varo huijareita

Luota vaistoosi, jos ostat yksityiseltä. Mikäli sinusta tuntuu ostotilanteessa, että kaikki ei ole kohdillaan, älä osta. Kysy aina mihin teoksen hinta perustuu. Perääntyminen ei ole noloa, vaan järkevää. Taidekaupoista pitää aina jäädä hyvä mieli.

6. Valitse ilmeisin

Arvonsa säilyttävät ne taiteilijan työt, jotka ilmentävät parhaiten hänen tyyliään. Näyttelyssä parhaat teokset erottaa punaisista pisteistä taulun vieressä. Ne kertovat, kuinka moni on kiinnostunut ostamaan taulun.

7. Osta ennen gallerioita

Tutustu taiteilijoihin ennen kuin heidän työnsä tulevat Helsingin gallerioihin. Se nostaa heti teosten hintaa. Käy Taidekeskus SalmelassaPyhäniemen kartanossa tai muissa maakuntien näyttelyissä. Jos ostat galleriasta, ole ajoissa. Parhaat työt varataan ensin.

8. Myy itsekin

Myymällä taidetta opit parhaiten, kuinka markkinat toimivat. Voit myydä tauluja taidekaupan välityksellä, huutokaupan kautta tai pistää taulun itse myyntiin nettiin.

Pauliina Laitinen-Littorin antaa arvioita taideteoksista Taidetohtori-sivustolla.

Onni kestää ehkä vain hetken, mutta on sitäkin kauniimpi.
Onni kestää ehkä vain hetken, mutta on sitäkin kauniimpi.

Kevätkukat ovat saaneet pikavauhtia seurakseen ja jatkokseen kukkia, jotka usein pääsevät parhaaseen kukintoon vasta juhannuksen jälkeen.

Juuri nyt voi täyttää kodin ilmaiseksi ihanalla kukkaloistolla! Ojanpientareet, niityt ja metsät tarjoavat parhaillaan mahtavan valikoiman kukkia, joista voi koota kotiin pieniä tai suuria kukka-asetelmia.

Näyttävä esitys syntyy, kun kokoaa yhtä lajia suureen maljakkoon. Valkoiset koiranputket eivät kestä sisällä kauan, mutta tuovat ihmeellisen juhlavaa tuntua esimerkiksi olohuoneen sohvapöydällä leveässä Aalto-maljakossa tai korkeassa lasivaasissa.

Pienemmistä ja raikkaan monenkirjavista kukista saa koottua kimpun täynnä elämäniloa: sellainen toimii myös hetken onnea tuovana tuliaisena. Tarkoitukseen sopivat vaikkapa violetit metsäkurjenpolvet, kirkkaankeltaiset leinikit ja muutama tehokas tervakukka.

Pieni maljakko täynnä kieloja tai muita pienikokoisia kukkia puolestaan tekee onnesta täyden aamukahvipöydässä.

Veistokselliset lupiinitkin kestävät ihmeen monta päivää.

Komean, suorastaan veistoksellisen hienon lisän tuovat kotiin lupiinit. Ne kestävät maljakossa ihmeen monta päivää, ja upeaan asetelmaan tarvitaan vain pari kolme lupiinia.

Kukkien ystävälle vielä vinkkinä: pian alkavat alennusmyynnit ovat hyvää aikaa poistohintaisten maljakoiden löytämiseen. Maljakkovalikoimaa on hyvä löytyä kotoa riittävästi, jotta kaikenlaiset kukat löytävät paikkansa, kun niiden kanssa palaa innoissaan kotiin.

Raija Uosikkisen astiat piristävät kesäpöytiä. Kuva Jenni-Justiina Niemi
Raija Uosikkisen astiat piristävät kesäpöytiä. Kuva Jenni-Justiina Niemi

Kesä on kirpputorien aikaa. Asiantuntija vinkkaa, mitä kirpputoreilla kannattaa nyt myydä ja metsästää.

Kukkaruukut

Huonekasvitrendi on löytänyt tiensä sisustukseen, joten nyt etsitään kukkaruukkuja. Esimerkiksi Arabian 1950–1960-luvun tuotanto on takuuvarma hitti.

Kukkaruukkuja etsitään nyt paljon. Kuva Satu Kemppainen
Kukkaruukkuja etsitään nyt paljon. Kuva Satu Kemppainen

Kukkapylväät ja -hyllyt

Myös erilaiset kukkapylväät ja -hyllyt tekevät nyt kauppansa.

Kasvihyllyillä saa hauskaa piristystä sisustukseen. Kuva Piia Arnould
Kasvihyllyillä saa hauskaa piristystä sisustukseen. Kuva Piia Arnould

Domus-tuolit

Kestosuosikki. Kysytyin malli on koivua tai nahkalla verhoiltu. Tuolit päätyvät useimmiten ruoka- tai kirjoituspöydän kavereiksi.

Domus-tuolin tyyli kestää hyvin aikaa. Kuva Juhani Niiranen
Domus-tuolin tyyli kestää hyvin aikaa. Kuva Juhani Niiranen

Raija Uosikkisen, Laila Zinkin ja Esteri Tomulan keramiikka

Kahvipöytiin katetaan kesäisen värikkäät kahvikupit ja purnukat. Uosikkisen, Zinkin ja Tomulan kädenjälkiä voi bongata esimerkiksi Arabian astioista.

Raija Uosikkisen Pomona-astiasarja on täynnä kesän värejä. Kuva Jenni-Justiina Niemi
Raija Uosikkisen Pomona-astiasarja on täynnä kesän värejä. Kuva Jenni-Justiina Niemi

Pyöreät ruokapöydät

Pöydissä pyöreys on tämän hetken juttu. Materiaaliksi halutaan tiikkiä tai linoleumia, ja jatkopala on plussaa!

Suosituimmat pöydät ovat tiikkiä. Kuva Riitta Sourander
Suosituimmat pöydät ovat tiikkiä. Kuva Riitta Sourander

Pallokuvioidut astiat

50–60-luvulta tutut kuviot ovat nyt suosittuja esimerkiksi kahviastioissa. Pallot vetoavat varmasti.

50-luvun senkit

Olohuoneisiin television alle hankitaan nyt 50–60-luvun puisia senkkejä. Liukuovi on senkin juju, sillä ovet eivät vie tilaa syvyyssuunnassa. Kaikkein suosituimpia ovat matalat ja pitkät senkit.

Liukuovelliset senkit säästävät tilaa pienestäkin asunnosta. Kuva Päivi Anita Ristell
Liukuovelliset senkit säästävät tilaa pienestäkin asunnosta. Kuva Päivi Anita Ristell

Vinkit antoi Harry Juutela Fargovintage-liikkeestä.