Talo oli pitkään kesähuvilana, ennen kuin Tove Slotte muutti sinne perheineen. Markku saapui tyttärineen vuonna 2006.
Talo oli pitkään kesähuvilana, ennen kuin Tove Slotte muutti sinne perheineen. Markku saapui tyttärineen vuonna 2006.

Karjalohjalla koivumetsän takana on valkoinen talo, jonka ovea vartioivat muumipeikot. Entisessä kesähuvilassa Tove Slotte kuvittaa mukeja ja Markku Toikkanen korjaa kolottavia jäseniä.

Kaksikymmentä kukkivaa omenapuuta. Niihin Tove Slotte ihastui vuonna 2000, kun hän ensimmäisen kerran käveli valkoisen puutalon pihalla Karjalohjalla, koivumetsän takana.

Silloin hän ei tiennyt, kuinka paljon töitä talosta koituisi. Vanha rintamamiestalo laajenisi, perhe kasvaisi, puutarha villiintyisi ja omenoita saisi poimia joka syksy selkänsä kipeäksi.

Muuttoa seuraavina vuosina Toven työstäkin tuli kiireisempää. Piharakennus, vanha taksinkuljettajan autotalli, muutettiin keramiikkapajaksi, mutta Toven lasitukset jäivät ämpäreihin hyllyille. Arabian muumiastiat työllistivät piirtäjäänsä yhä enemmän.

Tyttöjen talo

Muumeja on talossa siellä täällä: kylpyhuoneen pyyhkeissä, purnukoissa hyllyillä ja eteisen ikkunalaudalla. Tove Slotte ja hänen avomiehensä Markku Toikkanen tarjoavat kahvia tietenkin muumimukeista.

 

Tove piirtää vanhanaikai­sesti käsin. Luonnoksen hän teippaa mallimukiin nähdäkseen, miltä  se näyttää.

Markku ja hänen tyttärensä Maria ja Rosa muuttivat taloon joulukuussa 2006. Tove oli tavannut Markun ensi kerran potilaana: Markku on jäsenkorjaaja, ja Tovea vaivasi iskias.

”Ensimmäisen hoitokerran jälkeen soitin Markulle, että nyt pystyn taas tiskaamaan”, Tove kertoo.

”Meillä oli paljon yhteistä: kumpikin oli Helsingistä, kasvissyöjä ja vasta eronnut. Kummallakin oli kaksi tytärtä.”

Talosta tulikin yhteenmuuton jälkeen hyvin naisvoittoinen. Ja ahdas. Tove ja Markku nukkuivat olohuoneessa, Maria ja Rosa pienessä kellarihuoneessa ja Toven tyttäret Hanna ja Freja yläkerrassa. Tove piirsi muumeja vessan eteisessä.

”Aina kun joku tömisteli ohi vessaan tai suihkuun, minun piti nostaa käteni paperista, jotta en tehnyt virhettä.”

Taloa alettiin laajentaa samana keväänä. Tarvittiin lisää makuuhuoneita ja Tovelle oikea työhuone.

 

Talon uuteen siipeen haluttiin valoa, korkeutta ja hengittävät seinät. Timpurin lähdettyä Markku jatkoi rakennustöitä. ”Minä tein päätöksiä ja maalasin ovet”, Tove kertoo.

”Silloin tuntui, että tytöt asuisivat vielä kauan kotona. Mutta lapset kasvavat niin nopeasti. Hanna ja Freja muuttivat pois pian sen jälkeen, kun remontti oli valmis”, Tove kertoo.

Hanna on lukenut graafista suunnittelua ja Freja opiskelee laulusolistiksi. Nyt yläkerran makuuhuone on kylmillään ja ikkunoiden välissä kuolleita kärpäsiä.

Muumeja aamusta yöhön

Keskipäivällä talo on hiljainen ja valoisa. Jossain seitsemästä pesästä palaa aina tuli, ennen kuin kesä saapuu.

Sekä Tove että Markku tekevät töitä kotona. Markku on koulutukseltaan elektroniikka-asentaja, mutta hän lopetti työnsä Helsingissä pian Karjalohjalle muuton jälkeen. Nyt hänellä on alakerrassa jäsenkorjaajan vastaanotto. Jäsenkorjaus on ikään kuin fysioterapiaa, joka perustuu perinteisiin menetelmiin.

Tovella on niin paljon työtä kuin hän ehtii tehdä. Aamuisin hän lähestyy sitä hitaasti: sekoittaa avokadotahnan ja kävelee peltojen poikki vanhan Zaza-koiran kanssa. Palattuaan hän makaa kahdeksan minuuttia magneettipedillä, jonka uskotaan parantavan verenkiertoa. Sitten hän alkaa piirtää.

Tove innostui, kun sai vuonna 2009 muotoilla muumifiguurit. Hän ei ollut päässyt käsiksi saveen pitkään aikaan.

Uusia muumimukeja tulee yleensä neljä vuodessa: kaksi uutta hahmomukia sekä kesä- ja joulumallit. Lisäksi Tove piirtää erikoissarjoja, kulhoja, lautasia, aterimia, kattiloita, saksia ja laseja.

Mukeja Tove suunnittelee noin puolitoista vuotta eteenpäin. Ensin valmistajatehdas Arabialta tulee toivomus hahmosta tai aiheesta. Silloin Tove selailee jälleen Tove ja Lars Janssonin kirjat ja sarjakuvat läpi, valitsee kuvaidean ja piirtää käsin.

Jokaisen kuvan tulee perustua alkuperäisiin piirroksiin. Lisenssiyhtiö Moomin Characters kontrolloi kuonojen muotoja sekä häntien tupsuja ja värejä. Hahmon tulee näkyä kuvassa kokonaan, yksityiskohdat eivät riitä.

Tove empii sanojaan.

”Työni on ihan hauskaa... Mutta joskus rasittaa olla niin sidottu niihin kuviin. Olen koristesuunnittelija ja keraamikko, mutta minulla ei ole taiteellista vapautta.”

Talon huipulla on tähystystorni vähän kuin muumitalossa. Se on tosin sisältä vielä kesken. ”Olin aina halunnut tornin. En oikein osaa selittää, miksi. Siellä voi lueskella kirjoja ja katsella Lohjanjärvelle”, Tove kertoo.

”Ulospäin Toven työstä näkyy jatkuva kiire”, Markku sanoo.

”Hän saattaa istua työhuoneessa vielä kymmeneltä illalla.”

Kumppareissa kauppaan

Työkiirettä tasoittaa maaseudun kiireettömyys. Tove nauttii siitä, että voi mennä savisissa kumisaappaissa kauppaan. Naapureina ei ole kuin mökkiläisiä ja ympärillä kolme järveä. Koirat juoksevat vapaana pihassa ja haukkuvat peuroille ja jäniksille, jotka kärkkyvät omenapuita.

Kun ilta saapuu, pimeys on puhdasta ja tiheää.

”Arabian kokouksissa Helsingissä aina häkellyn siitä, miten sidottu siellä on aikaan. Kokous kestää tasan tunnin, ja sen jälkeen neuvotteluhuoneesta on lähdettävä, vaikka asia olisi kesken”, Tove sanoo.

Markun mielestä rauha herättää luovuuden: maalla tulee tehtyä asioita, joita ei kaupungissa tekisi. Töiden ja remontin viimeistelyn ohessa hän on ruvennut rakentamaan perinteisiä soittimia: jouhikoita ja luuttuja.

Kaksi vuotta sitten Tove ja Markku perustivat ystävien kanssa Karjalohjalle kulttuuriyhdistyksen, joka järjestää klubi-iltoja sekä kesäfestivaalit Sammatin taidenavetassa. Viiden kilometrin päässä kotoa on steinerkoulu, jonka ensin kävivät Hanna ja Freja, nyt siellä ovat 15- ja 13-vuotiaat Maria ja Rosa. Koulun ympärille on muodostunut samanhenkisten käsityöläisten, taiteilijoiden ja opettajien yhteisö.

Tove ja Markku myöntävät välillä kaipaavansa kaupungin elämää ja kulttuuritapahtumia.

”En silti haluaisi enää asua Helsingissä”, Markku sanoo.

”Siellä kiireen tuntee kaikkialla. Sen aistii, vaikka ei kuuluisi ääniäkään.”

Tovelle taas valkoinen talo on ensimmäinen paikka, johon hän on halunnut jäädä. Hän ei ole missään muualla asunut näin pitkään.

Talo on soppelo, jossa on monta paikkaa olla rauhassa. Yläkerrassa majaa pitävät perheen teinitytöt. Vanha alakerta on hämärä ja nariseva. Uudella puolella Tove piirtää muumihahmoja ja katselee ulos ikkunasta. Kellarissa Markku hieroo
asiakkaiden niskoja, kuuntelee musiikkia tai soittaa kitaraa.

 

Markku ja Tove eivät ole puu­tarhaihmisiä, mutta takapihan on vallannut omenatarha. Kun Toven tyttäret olivat pieniä, heillä oli kani sekä salaatti- ja porkkanamaa.

Kesän alkaessa omenapuut puhkeavat kukkaan ja terassista tulee uusi olohuone. Siitä eteenpäin perhe syö kaikki ateriat ulkona vanhan tammen varjossa.

Talon nurkalla oleva keramiikkapajakin on taas raivattu romuista. Hyllyillä odottavat 14 vuoden takaiset lasitukset ja käärepaperien sisällä uunivalmiit käyttöastiat. Ehkä tänä kesänä Tovella on aikaa.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Muumimukien syntytarina

Vuonna 1989 Tove Slotte oli 32-vuotias ja Arabian keramiikkatehtaan nuorin suunnittelija, kun tuotepäällikkö Christel Vaenerberg sai idean muumiastiastosta.

Vanhoilla muotoilijoilla oli voimakkaampi taiteilijaidentiteetti, ja he luultavasti tuhahtelivat idealle muumikuvista. Tove taas oli kasvanut ruotsinkielisessä perheessä ja rakasti muumikirjoja. Hän sai sommitella kokoelman mukit ja lautaset. Kirjailija Tove Jansson hyväksyi ne vielä itse.

”Jännitti, mitä hän sanoisi, koska olin joutunut muuttamaan sommittelua ja lisäämään värit. Jansson oli kuitenkin oikein herttainen.”

Tove ja Christel veivät ensimmäiset mallit näytille Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kotiin. Jansson esitteli innokkaasti kotia, kananmunan mallista ruokapöytää ja Tuulikin grafiikkaprässiä. Hän hyväksyi astiasuunnitelmat vain pienin muutoksin.

Tuulikki oli happamampi.

”Mitäs väliä niillä värisävyillä on. Ihmiset käyttävät niitä kuitenkin tuhkakuppeina”, hän tokaisi seinälautasista.

Muumiastioiden myyntiennusteet ylittyivät moninkertaisesti. Tove Slottelle niistä tuli elämäntyö.

Tavallaan hänelle kävi samoin kuin kaimalleen: muumit peittivät alleen kaiken muun.

”En voi kuitenkaan valittaa. Ne ovat tuoneet niin paljon.”

 

Pate sallii Paulan helliä itseään olohuoneen sohvalla. Maalla kasvanut Paula oli haaveillut jonain päivänä asuvansa juuri tällaisessa kodissa.
Pate sallii Paulan helliä itseään olohuoneen sohvalla. Maalla kasvanut Paula oli haaveillut jonain päivänä asuvansa juuri tällaisessa kodissa.

Punainen tupa lumosi Paula Pesosen, vaikka sisällä lemusi tupakka ja seinät olivat kellastuneet. Raikas, valoisa ja vaalea koti syntyi omin käsin nikkaroiden ja pienellä budjetilla.

Kissat Olli, Elma ja Pate käyvät vuorotellen teroittamassa kynsiään keittiön kynnykseen. Huoneen puulattia on muutenkin naarmuuntunut niiden vauhdikkaissa takaa-ajoissa.

Paula Pesonen ei kuitenkaan raaski uusia kynnyslistaa tai maalata lattiaa uudelleen. Kissat saavat vapaasti tuoda vanhaan 1938 rakennettuun hirsitaloon lisää ilmettä. Ne päivystävät ikkunalaudoilla ja venyttelevät sohvalla kohti auringon heittämiä säteitä.

”Mietin lattian maalaamista, mutta kulunut ilme kertoo elämästä ja sopii tämän kodin tyyliin”, Paula sanoo.


Elma-kissan lempipuuhaa on pihan tarkkailu ikkunalaudalla istuen.

Kun Paula saa vieraita, hän ensi töikseen tarjoaa tulijoille villasukat jalkaan. Talvi on vanhalle talolle vastus, sillä alkuperäisten ikkunoiden välistä vetää.

”Riittävästi pukeutumalla pärjäämme hyvin.”

”Lattiat ovat paukkupakkasella kylmät, mutta riittävästi pukeutumalla pärjäämme hyvin.”

Kiertävät myyjät yrittivät jo saada Paulaa innostumaan uusista ikkunoista, mutta myyntipuheet eivät purreet. Lopulta he yrittivät kehua, miten helppo uusia ikkunoita on pitää puhtaana. Paula naurahtaa. Hänelle riittää ikkunateippi.

”Pidän enemmän vanhoista ikkunoista, sillä ne ovat aidot ja sopivat. Lämmityskulutkin ovat kohtuulliset.”

Paulasta parasta kodissa on kaunis valo, jota riittää joka nurkkaan.

Sattumalta sopiva

Paula asui tyttärensä Sofien kanssa aiemmin Turussa ja haaveili vanhasta talosta maaseudun rauhassa. Siitä oi­keasta, pienestä ja söpöstä auralaistalosta vinkkasi Paulan siskon tuttava.

”Minusta tuntui siltä, että olimme saapuneet kotiin.”

”Siskoni oli varma, etten olisi kiinnostunut Auraan muuttamisesta, mutta mitä vielä! Olin käynyt katsomassa jo ihan liian monta ehdokasta. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, tämän talon pihassa minut valtasi lämmin tunne siitä, että olimme saapuneet kotiin.”

Paula näki kodin potentiaalin ohi kellastuneiden mäntypintojen ja tupakalta haisevan kokolattiamaton. Hän ihastui vanhoihin ikkunoihin, suojaisaan puutarhaan ja yläkertaan asti auki olevaan eteiseen.


Vanhan uunin on ilmeisesti valmistanut Turun Kaakelitehdas. Suuren uunin lämmittäminen tuo pakkasiltoina tunnelmaa, vaikka se onkin hidasta puuhaa. Perhosjuliste on tilattu Country by mail -nettikaupasta.


Kaipuu maalle

Entinen pimeä ja tunkkainen loukko on nyt valoisa ja avara koti. Paula oli jo valmistautunut tilaamaan otsonoinnin tupakanhajun häätämiseksi, mutta sille ei ollut tarvetta. Kun lattiamatto oli kuskattu ulos, katot pesty ja seinät maalattu, haju oli poissa. Mustat seinät ja mäntyiset pinnat muuttuivat vaaleiksi ja raikkaiksi.

Remontin hauskin yllätys oli juuri se kissojenkin rakastama keittiön vanha puulattia, joka löytyi muovimaton ja tiukasti kiinni naputellun lastulevykerroksen alta.


Sisustus ei tullut kalliiksi. Olohuneen korituoli löytyi likaisena kaatopaikalta. Siron lipaston Paula sai siskonsa anopilta.

Paula teki remontin itse tuttavien avulla. Pian asuntokauppojen jälkeen Sofie lähti pariksi kuukaudeksi mummulaan hoitoon, jotta koti saataisiin kesän aikana kuntoon. Silloin Paulalta pääsi itku.

”Koti näytti keskeneräisten töiden ja tavaroiden kuorruttamana kaatopaikalta. Ajattelin välillä, että tuleekohan tästä mitään. Epätoivo puski päälle, mutta päivä kerrallaan alkoi näyttää valmiimmalta.” 

”Kuluneet kohdat kertovat elämästä. En raaski korjata niitä pois.”

Lopputulos palkitsi. Koti tuli valmiiksi ja tytär takaisin kotiin. Sofie oli muuton aikaan 11-vuotias ja innoissaan saadessaan sisustaa yläkertaan oman huoneensa.

Ensimmäisenä päivänä uudessa koulussa tyttö hätisti äitinsä ja tätinsä pois, kun nämä saattoivat hänet koulun pihaan.

”Olin ihan pistoksissa miettiessäni, miten Sofiella sujuu. Huoli oli turha. Iltapäivällä hän käveli kotiin uuden ystävän kanssa.”


Bilteman raudoitusristikkoon on laitettu esille kortteja.

Entisen kodin kalusteet Paula lahjoitti pois. Ne eivät tyyliltään ja väreiltään sopineet vanhaan puutaloon.

Uuden kodin sisustuksen hän toteutti pikkurahalla. Keittiön astiakaappi maksoi Facebook-kirpputorilla kympin, ja roskalavalta ja kaatopaikalta löytyi muutama aarre ilmaiseksi.

Maalaistalossa kasvanut Paula on tyytyväinen mummolatyyliseen kotiinsa.

”Sydämessäni tiesin, että asuisin joskus juuri tällaisessa talossa. Vuosien kuluessa kaipuuni maalle vain voimistui.”

KOTI 1938 rakennettu hirsitalo Aurassa, Varsinais-Suomessa: kolme huonetta ja keittiö, 100 neliömetriä.

ASUKKAAT myymäläpäällikkö Paula Pesonen, 48, tytär Sofie, 15, sekä kissat Olli, Pate ja Elma.

Jaana Mioch lähti vuodeksi töihin Keniaan, mutta matkalla vierähti parikymmentä vuotta. Nyt Jaana perheineen on palannut Suomeen, mutta Afrikka ei koskaan unohdu. Katso kuvat kodista, jossa muistot menneistä vuosista ovat kaikkialla näkyvissä.

Elokuussa 2014 Jaana ja Jaun Mioch sekä lapset Alex, Anja ja Elsa jättivät hyvästit kotikaupungilleen Nairobille.

"Oli hullua muuttaa Suomeen. Riuhtaisimme itsemme irti valmiiksi pedatusta elämästä. Toisaalta oli ihanaa päästä kotiin sukulaisteni luo", Jaana sanoo.

Ensimmäiset viikot perhe asui Jaanan isän luona, lapsuudenkodin yläkerrassa.

"Siinä oltiin kolmen lapsen kanssa entisessä teinihuoneessani. Odottelimme, että naapurissa sijaitsevan kotimme remontti ja laajennus valmistuvat."

Posliiniallas ja kaasuhella muistuttavat Nairobin kodista.
Posliiniallas ja kaasuhella muistuttavat Nairobin kodista.

Muutto mantereelta toiselle oli iso muutos, mutta sitä ei ollut aikaa ihmetellä. Arki tuli vastaan nopeasti. Lapset aloittivat kansainvälisen koulun ja Jaana työt perheyrityksessä.

Ensimmäinen talvi oli aurinkoon tottuneelle perheelle pitkä ja pimeä.

"Kaamoksen keskellä mietin välillä, teimmekö hyvän ratkaisun. Mutta kun näin miten onnellisia lapset olivat, tiesin, että päätös oli oikea."

Vanhempien sängynpäätynä on vanha, puinen sermi.
Vanhempien sängynpäätynä on vanha, puinen sermi.

Ikävä ajoi kotiin

Nuorempana Jaanalla oli kiire pois Suomesta. Rakennusarkkitehdiksi valmistumisen jälkeen hän jatkoi opintojaan Englannissa, kunnes hänet rekrytoitiin ulkoministeriön kautta YK:lle töihin.

Vuoden pesti Nairobissa venyi lopulta lähes kahdenkymmenen vuoden uraksi kestävän kehityksen kaupunkisuunnittelutyön parissa.

"Ulkomaille muutto oli kutsumus. Olin reppureissannut, ja halusin jatkaa opiskelua ja työskentelyä ulkomailla."

Muhkea sulkakoriste on kamerunilainen Juju-hattu, seremoniapäähine. Puunuket ovat kenialaista käsityötä. Ne viihtyvät Kerttu Suvanto-Vaajakallion suunnitteleman valkoisen norsun kaverina.
Muhkea sulkakoriste on kamerunilainen Juju-hattu, seremoniapäähine. Puunuket ovat kenialaista käsityötä. Ne viihtyvät Kerttu Suvanto-Vaajakallion suunnitteleman valkoisen norsun kaverina.

Ensimmäisen Nairobin-vuoden jälkeen Jaana vietti kolme vuotta Irakissa YK:n tehtävissä. Siellä hän tapasi aviomiehensä, eteläafrikkalaisen Jaun Miochin.

Pariskunnan esikoinen Alex syntyi Suomessa, mutta perhe asettui asumaan Nairobiin. Pari vuotta myöhemmin syntyi Anja, ja seuraavana vuonna perhe kasvoi vielä Keniasta adoptoidulla Elsa-tytöllä.

Elämä Nairobissa oli kiireistä ja vartioitua. Terrori-iskut Nairobissa langettivat arkeen oman varjonsa. Lasten liikkuminen oli rajattu kyyteihin kansainvälisen koulun ja kodin välille. Muutoin elämä keskittyi suureksi osaksi omaan pihapiiriin.

"Nairobissa ei lähdetä kioskille tai kavereiden luokse omin avuin, vaan aina aikuisten seurassa ja suunnitellusti", Jaana kertoo.

Jaanan ja Jaunin työhön kuului matkustamista, ja vapaa-ajalla perhe lähti porukalla safareille nauttimaan Afrikan villistä luonnosta.

Kolme vuotta sitten perhe alkoi tehdä henkistä muuttoa Suomeen. Jaanalla oli ollut jo pitkään koti-ikävä, ja nyt tuntui olevan oikea hetki palata.

Koirakaverit Jack ja Retu ovat Afrikasta.
Koirakaverit Jack ja Retu ovat Afrikasta.

Värikkäitä kenialaisia tekstiilejä on Turun-kodissa kaikkialla.
Värikkäitä kenialaisia tekstiilejä on Turun-kodissa kaikkialla.

Suurimpia houkuttimia olivat sukulaiset ja turvallisuus. Jaanasta myös tuntui tärkeältä antaa lapsille mahdollisuus viettää kasvuvuosiaan toisessa kotimaassaan.

Jaana ja Jaun harkitsivat muuttoaan pitkään. Suomi oli entuudestaan perheelle tuttu kesälomilta, joita oli vietetty Iniön mökillä ja Turussa. Lapset olivat saaneet pelata jalkapalloa lähikentällä ja pitää puttauskisoja papan nurmikolla.

"Vaikka Kenia on kaunis ja ihmeellinen, niin arjen haasteet, ennen kaikkea lasten turvallisuus, ratkaisivat. Koulua ajatellen ajankohta oli viimeinen hyvä sauma tuoda lapset juurtumaan Suomeen", Jaana sanoo.

Onnistunut paluumuutto

Erilainen ilmasto, kulttuuri ja aikakäsitys ovat vaatineet perheeltä sopeutumista. Keniassa apuna olivat autokuskit, kodinhoitajat, kokit ja vartijat.

Ylimääräisille käsipareille olisi Jaanan mukaan käyttöä Suomessakin, jotta töiltä jäisi aikaa myös omille harrastuksille. Toisaalta suomalainen yhteiskunta osoitti nopeasti vahvuutensa. Täällä kaikki toimii.

"Yksi suuri helpotus oli pankkitunnusten saaminen. Niiden avulla koko elämänsä voi hoitaa kodin terassilta."

Iloinen yllätys on ollut sekin, että Suomi on muuttunut parissa vuosikymmenessä. Turku on kansainvälistynyt.

"En olisi tuonut ulkosuomalaista perhettäni tänne, jos kokisin, ettemme ole tervetulleita. Mutta meidät on otettu lämpimästi vastaan", Jaana sanoo.

Matka-arkkua koristaa jännittävä kokoelma kalloja ja puisia maskeja.
Matka-arkkua koristaa jännittävä kokoelma kalloja ja puisia maskeja.

Kulttuurit kohtaavat sisustuksessa. Kenialaiset kierrätyslasikoristeet ovat esillä intialaisessa antiikkikulhossa
Kulttuurit kohtaavat sisustuksessa. Kenialaiset kierrätyslasikoristeet ovat esillä intialaisessa antiikkikulhossa

Lapset ovat päässeet ensi kertaa elämässään elokuviin, teatteriin ja kuuntelemaan elävää musiikkia. Nauttimaan siitä, että saavat kulkea vapaasti bussilla kouluun. Parasta lasten mielestä onkin Turun joukkoliikenteen Föli-matkakortti ja se, että pyörällä voi hurauttaa kavereiden luokse koska huvittaa.

"Tietysti kotoutuminen vie aikaa. Varmaan vierähtää toinenkin vuosi ennen kuin tiedämme, minkälaiseksi elämämme täällä lopulta muotoutuu", Jaana miettii.

Koti kuin pieni Afrikka

Miochit lähtivät Afrikasta, mutta Afrikka pysyy aina osana perhettä. Se näkyy päivittäin niin kotona kuin työssä.

Perheen koti Turun Vasaramäessä on kuin pieni Afrikka. Suurin osa kodin kalusteista, tauluista, tekstiileistä ja pikkuesinesineistä muutti Nairobin-kodista Suomeen.

Jaanalle oli jo Keniassa selvää, ettei hän halua jättää Afrikkaa kokonaan. Hän haaveili omasta putiikista ja kiersi paikallisten käsityöläisten markkinoilla ja pajoissa etsimässä kädentaitajia, joiden tuotteita hän voisi myydä.

Buddhapatsas on lahja bangkokilaiselta perheeltä. Lampunjalkana toimii kenialainen saviruukku.
Buddhapatsas on lahja bangkokilaiselta perheeltä. Lampunjalkana toimii kenialainen saviruukku.

Suunnitelmat toteutuivat. Nyt Jaana pyörittää päätyönsä ohella Tyttö ja vuohi -putiikkia ja etsii kehitysmaista uusia kiinnostavia käsityöläisiä.

Toinen linkki Afrikkaan on kehitysmaiden huono-osaisten auttamiseksi perustettu Asante-yhdistys. Työ orpojen ja hylättyjen parissa jatkuu ruohonjuuritasolla kansalaisjärjestön kautta.

"Olemme vieneet Nairobin slummikouluihin ja orpokoteihin koulubussin, kirjoja ja kestovaippoja."

Joulukuussa Jaana matkusti Keniaan ensimmäistä kertaa muuton jälkeen. Tuliaisina Suomesta hänellä oli vaatteita, leluja, äidinmaidonkorvikkeita ja ensiaputarvikkeita.

"Sydäntä riipaisi nähdä ne samat slummimaisemat. Sieltä tulee kotiin aina hiukan sielu riekaleina."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2016.

ASUKKAAT: Arkkitehti, Akaasian alta -blogin kirjoittaja Jaana Mioch, 50, ja konsultti Jaun Mioch, 43, sekä lapset Alex, 15, Anja, 13, ja Elsa, 13.  Perheeseen kuuluu Jaunin Etelä- Afrikassa asuva poika Adrian, 18.

KOTI: Noin 200-neliöinen rintamamiestalo Turun Vasaramäessä. Jaana piirsi talon laajennuksen itse.