Löytyykö kaapistasi joku näistä muumimukeista? Mukien suunnittelija Tove Slotte kertoo, miten suositut kuvat syntyivät.

1. Kaikki alkoi ”vihreästä mukista” (myynnissä 1990-93)

Idean muumiastioista sai Arabian keramiikkatehtaan tuotepäällikkö Christel Vaenerberg. Suunnittelijaksi hän pyysi Tove Slottea, joka oli oppinut jo lapsena rakastamaan muumitarinoita.

Ensimmäisiin mukeihin kokeiltiin sekä sarjakuvaruutuja että vapaata sommittelua. Yllä näkyvä vihreä muki sekä samantyyppinen roosa muki jäivät ainoiksi, joissa oli sarjakuvaruudut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tove Slotte: ”Lupasimme Tove Janssonille, että käyttäisimme pohjana vain hänen tai hänen veljensä Larsin alkuperäisiä piirroksia. Eniten olen käyttänyt kuvia sarjakuvaruuduista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vihreä muki on sarjan ensimmäinen, piirretty huhtikuussa 1990. Mukit ilmestyivät jo samana syksynä. Nykyään suunnittelen mukeja puolitoista vuotta etukäteen.

Kuva on tarinasta 'Aloitamme uuden elämän'. Me Arabialla ainakin aloitimme. Emme voineet aavistaa, että tekisimme mukeja vielä 24 vuotta myöhemmin.”

 2. Rakkaus-muki, kaikkien aikojen suosituin (1996-)

Tove Slotte: ”'Rakkaus' on ollut jatkuvasti tuotannossa vuodesta 1996 lähtien. Hahmot ja aiheet on poimittu kolmesta sarjakuvasta: 'Niiskuneiti Rokokoossa', 'Rakennamme talon' sekä 'Muumit ja marsilaiset'.

Pitkään tein niin, että etsin aiheita eri tarinoista, kunhan ne sopivat yhteen. Nykyään kuitenkin halutaan, että mukin kaikki kuvat ovat samasta tarinasta, koska silloin voi myös kertoa tarinaa eteenpäin. Ja kenties tarinanpätkä innostaa jonkun lukemaan Tove Janssonin kirjan!”

3. Lumilyhty löytyi Taikatalvi-kirjasta (2007)

Tove Slotte: ”'Lumilyhty' oli talven 2007 malli. Se on toinen muki neljästä tummasta, sinivoittoisesta mukista.

Tähän mukiin valitsin kaksi kuvitusta Taikatalvi-romaanista. Oikeanpuolinen aihe on hyvin tunnelmallinen.

Kirjassa Tuu-tikki filosofoi lumilyhdyn äärellä:  'Juuri nyt mietin revontulia. Ei voi tietää onko se olemassa vai näkyykö se vain? Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri tämä seikka rauhoittaa minua.' Lausahdus oli ehkä tarkoitettu lohdutukseksi muumipeikolle, joka vaelsi yksin talvimaisemassa surkeana ja pelokkaana.”

Yllä Tove Slotten luonnokset vuodelta 2007.

4. Sata vuotta Tove Janssonin syntymästä (2014)

Tove Slotte: ”'Toven juhla' on ilmestynyt Tove Janssonin 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Muki on myynnissä vain vuonna 2014, ja jokaisen mukin tuotosta lahjoitetaan kaksi euroa Unicefin koulutusprojekteihin.

Kuvan inspiraationa on Tove Janssonin viimeinen kuvakirja Vaarallinen matka vuodelta 1977. Valitsin kuvan viimeiseltä aukeamalta. Se on juhlakuva, jossa toivotetaan vieraat tervetulleiksi kukkivaan, rehevään ja aurinkoiseen Muumilaaksoon.

Pelkistin kuvaa hieman, poistin tuntemattomat hahmot ja vaihdoin muutaman hahmon paikkaa.

Joka kuudennessa mukissa on pieni yllätys, sisäpuolen reunasta roikkuvat kadotetut silmälasit!”

Juttu on julkaistu alkuaan vuonna 2014. Sarjakuvastripit (c)Moomin Characters.

Sisältö jatkuu mainoksen alla