Peterin kokoelma sisältää yli 50 000 palikkaa. Kellarihuoneessa koko kaupunki mahtuu esille. Maailmanpyörä pyörii pattereilla.
Peterin kokoelma sisältää yli 50 000 palikkaa. Kellarihuoneessa koko kaupunki mahtuu esille. Maailmanpyörä pyörii pattereilla.

Peterille Lego-kaupungin rakentaminen merkitsee kaiken turhan unohtumista ja yhteistä aikaa lasten kanssa.

Peter Palander on 40-vuotias Lego-harrastaja ja kokki, joka asuu Turussa vaimonsa Lotan ja poikiensa Maxin ja Theon kanssa. Peter ei varsinaisesti leiki Lego-kaupungillaan, mutta luo hahmoille tarinoita.

Miten legot tulivat elämääsi?

”Leikin niillä jo lapsena. Teini-iässä tein kuitenkin sen virheen, että vaihdoin kaikki Legoni mopoon. Mopo hajosi kahden viikon kuluttua, ja Legoista luopuminen harmittaa vieläkin. Kymmenisen vuotta sitten löysin Legot uudestaan, kun törmäsin kiinnostavaan Lego Technic -autoon, jonka halusin ostaa.”

Peter nikkaroi harrastukselleen sopivan pöydän, jonka syvyys määräytyi Legojen pohjalevyjen mukaan. Talojen katot voi irrottaa ja nähdä täydellisesti sisustetut huoneet. Legokaupungissa on kauppoja ja esimerkiksi etsivätoimisto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten hurahduksesi näkyy?

”Rakentelen isoja rakennuksia ja niistä kaupunkia, jonka elementit sopivat yhteen. Yleensä rakennan ohjeiden mukaan, mutta silloin tällöin käytän luovuuttani ja lisään omia yksityiskohtia. Kodissamme on Legoille omistettu kellarihuone, jonne saan kaikki rakennelmani mukavasti esiin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paljonko aikaa harrastus vie?

”Rakentelen Legoilla muutaman kerran viikossa. Olen töissä risteilylaivalla, joten työvuorojen välissä on pitkät vapaat. Aamupäivisin, kun muut ovat poissa kotoa, istun usein Lego-huoneessa. Havahdun muuhun maailmaan vasta silloin, kun lapset tulevat koulusta kotiin.”


Peterillä on kaulassaan Lego-palikkatatuointi, jonka avulla löytyy helposti puheenaiheita ja paljastuu muita harrastajia.
Peterillä on kaulassaan Lego-palikkatatuointi, jonka avulla löytyy helposti puheenaiheita ja paljastuu muita harrastajia.


Miten perheesi suhtautuu harrastukseen?

”Seitsemän- ja kymmenenvuotiaat poikani rakentelevat usein kanssani. Heillä on aina vapaa pääsy Lego-huoneeseen. Nykyään pojat jo tietävät, etten pidä siitä, jos rakennuksia puretaan liikaa. Toisaalta Legot on tarkoitettu leikkimistä ja uudelleenrakentelua varten. Pojille ostetaan omiakin Legoja, jos he niitä toivovat. Vaimoni pitää harrastustani hauskana, muttei osallistu rakenteluun.”

Paljonko panostat harrastukseen?

”Kotimme valintaan vaikutti se, että talossa pitää olla Legoille oma huone. Vaimollani taas on oma ompeluhuone. Rahaa Legoihin kuluu muutama satanen vuodessa. Raha ei kuitenkaan mene hukkaan, koska vanhojen Legojen arvo kasvaa, jos kyseisen setin valmistus on lopetettu.”

Kiehtovan yksityiskohtainen Ninjago City -setti on suurin rakennelma, jonka Peter omistaa. Parhaillaan hän rakentaa sille jatkoa.

Jätätkö jotain tärkeää tekemättä päästäksesi rakentamaan?

”Joskus tiedän, että minun pitäisi remontoida tai tehdä muita kodin askareita, mutta jumiudun Legojen pariin. Silloin pitää vain ottaa itseään niskasta kiinni ja panna asiat tärkeysjärjestykseen.”

Mitä Legot sinulle merkitsevät?

”Mieleni nollautuu niiden parissa. Kellariin voin tulla pakoon arkea ja unohtaa kaiken muun. Siinä mielessä Legot ovat terapeuttisia. Legot tuovat myös mieleen lapsuuden ja saavat pohtimaan, miten erilaista Legoilla leikkiminen oli lapsena. Silloin rakentelu oli luovempaa. Nykyään mieli on rajoittuneempi.”

Irtonaiset palikat on lajiteltu väreittäin.

 

Vinkit aloittelijalle

  1. Kokeile, minkälaiset Lego-rakennelmat kiinnostavat eniten, jotta pääset vauhtiin.
  2. Jos kotona ei ole tilaa Lego-huoneelle, rakennelmia voi pitää hyllyillä tai vitriinissä. Jotkut harrastajat kokoavat rakennelman vain kerran, purkavat sen ja laittavat jälleen myyntiin.
  3. Kaikkia tuotannossa olevia Legoja voi ostaa yhtiön nettisivuilta. Harvinaisuuksia löytyy esimerkiksi ruotsalaisesta eBrix-nettikaupasta, joka toimittaa lähetyksiä Suomeenkin. Harrastajien sivusto Bricklink.com on myös hyödyllinen lähde.
Vierailija

Hieno kokoelma, ja kiva harrastus. :) Hauskaa, että kokoelmalle on noin hyvät tilat, missä voi pitää valmista kaupunkia esillä.

  • ylös 22
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla