Anna, Björn, Espen, Elviira ja Emil viettävät ison osan kesästä mökillä. Ovessa lukee tilan nimi Välimäki.
Anna, Björn, Espen, Elviira ja Emil viettävät ison osan kesästä mökillä. Ovessa lukee tilan nimi Välimäki.

Torpan heinittyneeltä takapihalta löytyivät piiloutuneet istutukset ja kamarista vanhat kalusteet. Ne saivat kunniapaikat Ekströmin perheen kesänvietossa Kustavissa.  

Osta minut! Rakasta minua!

Anna Ekström vannoo kuulleensa pikku mökin houkuttelevan kuiskauksen käydessään ensimmäisen kerran katsomassa sitä miehensä Björnin kanssa. Vastustelu tuntui turhalta, joten mökki siirtyi Ekströmien rakastaviin käsiin. Sympaattinen miljöö Kustavissa oli hurmannut heidät ensi silmäyksellä. Nyt vanhemmat sekä Emil, 9, Espen, 7, ja Elviira, 6, ovat viettäneet jo neljä huoletonta, puuhakasta kesää mökillä.

Mökkikuume valtasi Ekströmit, kun he kokeilivat keskusta-asumista Turussa. Etsintöjen suunnaksi valikoitui Kustavi, mistä Anna on kotoisin. Mökin löytyminen oli pienestä kiinni. Anna ja Björn olivat menossa katsomaan toista taloa vain kilometrin päässä, kun Anna huomasi mielenkiintoisen ilmoituksen netissä. Hän soitti heti välittäjälle ja sopi yksityisen näytön.

 

Anna kokkaa vuonna 2012 rakennetussa ulkokeittiössä.

Rakkauden syttymistä ei haitannut se, että paikka näytti hylätyltä­ ja kaipasi elämää ympärilleen. Pihapiiriin kuuluu vanha mummonmökki, sauna, saunakamari sekä puuvaja. Hehtaarin suuruisella tontilla on myös pikkuinen vierasmökki yökylään jääviä ystäviä varten.

Taloon ei ollut tehty juuri mitään kunnostustöitä vuosikausiin, mutta se oli yllättävän hyvässä kunnossa.

– Muutama ulkolauta oli mätä, mutta muuten pääsimme pintaremontilla. Lähinnä maalasimme ja tapetoimme sisätiloja, Anna kertoo.

Saunarakennukseen vaihdettiin uusi peltikatto ja osa lattiasta. Saunan vanha vesipata purettiin ja kannettiin pihalle odottelemaan remontin valmistumista. Veden lämmitys on sujunut pihassa sen verran joutuisasti, että toistaiseksi pata on saanut jäädä paikoilleen.

 

Tankkaushetki on tarpeen, jotta jaksaa taas temmeltää.

Kanat ja kissat kavereina

Alun perin mökki oli pienen pieni torppa, johon oli 1950-luvulla rakennettu yksi lisähuone sekä kuisti. Noin 50-neliöiseen mökkiin sopi tuolloin yhdeksänlapsinen perhe.

Edellinen omistaja luopui mökistään haikein mielin, kun ei jaksanut enää pitää siitä huolta. Luopumista helpotti, että uudet omistajat osaavat arvostaa mökin historiaa.

– Sovimme omistajan kanssa, ettei hänen ei tarvitse tyhjentää mökkiä enempää kuin haluaa. Halusimme säilyttää taloon aina kuuluneita huonekaluja ja esineitä. Esimerkiksi vanha vesikelkka, arkku ja muutamat tuolit ovat nyt käytössämme ja luovat mökille hyvää henkeä, Anna kertoo.

Mökin pihapiiri on kaunis. Kallio, vanhat liljat ja syreenit viehättävät vuosikymmenestä toiseen. Aluksi Ekströmit viettivät aikaansa lähinnä talon etupihalla. Takapihan luonne paljastui sattumalta myöhemmin.

 

Keittiössä maalattiin tai tapetoitiin remontin yhteydessä kaikki pinnat.

 

– Menimme kerran siimaleikkurin kanssa raivaamaan takapihaa, ja yllättäen sieltä paljastui viihtyisä piha vanhoine istutuksineen. Nyt olemme siirtäneet ruokapöydän ja grillin sinne ja viime kesänä rakensimme myös pienen ulkokeit­­tiön.

Toissa kesänä Ekströmit ottivat ensimmäistä kertaa mökille kanoja, ja Anna rakensi niille pienen kanalan. Myös viime kesänä pihalla käyskenteli kanaviisikko. Syksyllä ne muuttivat lähellä asuvan maanviljelijän hoteisiin.

Pihalla viihtyvät myös Ekströmien kolme kissaa. Lapset ­luettelevat nopeasti mökin muita eläinvieraita: pihalla on nähty ainakin syreenikiitäjiä, herhiläisiä, palokärpäsiä, kenttäsirkkoja, hirviä ja taivaalla merikotka.

Vaikka mökki ei ole merenrannassa, uimassa käydään usein päivittäin. Kustavin kunnan uimaranta on vain kolmen kilometrin päässä, ja siellä lämpiävät myös hyvät saunat.

Koko kesä mökillä

Mökin hankittuaan Ekströmit muuttivat melko pian pois Turun keskustasta ja remontoivat kodikseen Vinkkilän vanhan rautatieaseman Vehmaalla. Muusikosta sairaanhoitajaksi kouluttautunut Björn työskentelee Vinkkilän terveysasemalla, ja opettajana toimivan Annan työpaikka on Turussa.

 

Saunan ulkopuolella lämpiää pesuvesi.

Vaikka myös Vinkkilässä on nyt ihana koti pihoineen, Ekströmit lähtevät aina tilaisuuden tullen mökille Kustaviin.

– Kohta on taas kesä ja muutamme kokonaan mökille. Onneksi opettajan kesäloma on pitkä! Anna iloitsee.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehti Puutarhassa -lehden numerossa 1/2013. 

Kun on aika hyvästellä mökki talveksi, käy läpi tämä kymmenen kohdan lista. Muistisääntönä on HEIPPA KESÄ.

H = Hormi

Poista tuhkat tulisijoista ja suojaa savuhormi kunnollisella piippuhatulla, joka päästää ilman kulkemaan.

E = Eläimet

Jätä mökille korkeintaan kuivamuonaa ja pakkaa sekin tiiviiskantisiin pelti- tai kovamuovirasioihin. Niihin eivät hiirulaisten hampaat pysty.

Tosin ne voivat kostoksi syödä kaikki kynttilät ja saippuat. Pakkaa siis nekin.

I = Ilmanvaihto

Pidä ovia ja ikkunoita auki ainakin vartin verran ennen lähtöäsi. Silloin lämmin ja kostea sisäilma poistuu ja ulkoa pääsee kuivempaa ilmaa tilalle.

Jätä ilmanvaihtoventtiilit auki ja tulisijojen pellit raolleen, niin mökki pääsee tuulettumaan talvellakin.

P = Putket

Jos mökki jää kylmilleen, tyhjennä vesijohdot, -viemärit ja -astiat. Muista tyhjentää myös astianpesukoneen venttiilit ja säiliöt. Sulje päähana.

P = Pakastin

Sulata ja kuivaa jääkaappi ja pakastin. Irrota ne pistorasioista ja jätä ovet raolleen, ettei kaappeihin ala kasvaa hometta.

A = Asusteet

Tuo puuvillaiset ja pellavaiset tekstiilit talveksi kotiin kuiviin tiloihin, sillä luonnonkuidut imevät paljon kosteutta.

Ripusta mökkiin jätettävät lakanat ja peitot ilmavasti naruille tai tangoille ja nosta patjat sänkyihin pystyyn. Sillä tavoin ne pysyvät kuivempina - ja hiiretkin toivottavasti tekevät pesänsä jonnekin muualle.

K = Katto

Luo katse katolle: kestäähän se syksyn sateet ja lumen painon? Putsaa rännit ja syöksytorvet kuolleista lehdistä ja muusta roskasta.

Jos mökin lähellä on ränsistyneitä puita, ne kannattaa kaataa syksyllä. Mökin katto on vaarassa, jos kaataminen jää lumen ja myrskyn hommaksi.

E = Elektroniikka

Älä jätä mökille herkkiä elektronisia laitteita. Ne kärsivät pakkasesta ja kosteudesta. Ne myös houkuttelevat pitkäkyntisiä.

S = Sähkölämmitys

Jos mökki lämpiää sähköllä, siinä kannattaa pitää pientä kuivanapitolämmitystä. Riittää, että sisäilma on muutaman asteen lämpimämpää kuin ulkoilma: kosteus pyrkii aina lämpimästä kylmempään.

Tosin Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos muistuttaa, että kuivanapitolämmitystä tarvitaan vain korkean kosteuden aikana heinäkuun puolivälistä lokakuun pakkasten alkuun. Pakkasella home ei kasva.

Lämmitys on muistettava kytkeä taas, kun lämpötila keväällä nousee nollan yläpuolelle. Kylmät rakenteet tiivistävät kosteutta lämmenneestä ilmasta.

Ä = Ääliöt

Viimeiseksi katso mökkiä ääliöiden eli varkaiden silmin. Älä jätä sinne talveksi minkäänlaista arvotavaraa.

Vie lukkojen taakse moottorisahat, perämoottori ja muut varkaiden himoitsemat vempeleet. Varmista, että lukot toimivat.

Jos olet oikein kylmähermoinen, tyhjennä mökki kaikesta arvokkaasta niin perusteellisesti, että voit jättää verhot auki talveksi. Rosvo saa sitten kurkistaa ikkunasta ja todeta, että tuonne ei kannata murtautua.

Lähteet: Vattenfall, Omakotiliitto, Taloustaito

KK:n lukijat kertovat, millainen tuliainen ilahduttaa eniten. 

Mietitkö, mitä veisit tuliaisiksi ystävän mökille? Älä mieti enää. Tässä KK:n mökkiläislukijoiden parhaat vinkit vieraille.

Selvää on, että hyvä mökkituliainen tulee heti käyttöön. Mökkiläinen arvostaa kahvipakettia ja tuoretta leipää enemmän kuin hassunhauskaa lämpömittaria.

Ellei mökillä ole juoksevaa vettä ja tulet sinne autolla, pakkaa mukaan puhdasta vettä kanisterissa. 

Käy torilla ja osta yhteiseen pöytään mansikoita, kirsikoita tai pari kappaa uusia perunoita.

Jos olet menossa päivävierailulle, osta mukaan yhteinen herkku. Yksi lukija ilahtui vieraansa tuomasta jäätelopaketista: "Sähköttömälle mökille jäätelö oli hellepäivänä ihana tuliainen. Ja koko paketti oli tietenkin syötävä pois sulamasta.”

Kietaise vihta

Sampoo ja saippua ilahduttavat saunojia. Useimmat tykkävät myös vihdasta, jonka voit ostaa tai tehdä itse, kuten eräs lukija: "Juuri nyt on hyvä aika kerätä vihtatarpeita. Vihdan voi tietysti viedä tuoreeltaan, mutta sen voi myös pakastaa myöhempää mökkireissua varten."

Osta vessapaperia

Kaunis kynttilä tai lautasliinapaketti on hyvä pieni tuliainen. Tiskausta inhoava isäntäväki pitää pahvisista kertakäyttöastioista, jotka voi lykätä käytön jälkeen takkaan tai saunan tulipesään.

Jätä hupaisat huussikyltit kauppaan ja osta sen sijaan mukaasi säkillinen kompostikuiviketta tai iso paketti vessapaperia. Mökkiläisen auto on yleensä tupaten täynnä, ja vessapaperin osto unohtuu helposti. Vessapaperi ei vanhene eikä mene pois muodista.

"Toisia wc-paperin vieminen naurattaa, mutta isäntäväki on siitä tykännyt."

Leivo tikkataulu

Jos viihdyt keittiössä, leivo jompi kumpi tämän kesän hiteistä, tikkataulukakku tai juhannushalko (se maistuu ihan yhtä hyvältä elokuussa kuin juhannuksena). Tai tee kuten yksi lukija, joka toi mukanaan koko herkkuaterian: 

"Vein päivävierailulle tuliaisiksi valmiin lettutaikinan, hillopurkin ja kahvipaketin."

Näppäräsorminen taiteilee mukaan sytykeruusuja, joilla mökkisaunan sytytys käy helposti.

Satsaa uutuuspeliin

Pelit ovat hyvä tuliainen varsinkin lapsiperheille. Hanki kortti- tai lautapeli tai pihapeli, mutta vältä klassikoita. Ne mökiltä useimmiten jo löytyvät. 

Jutun vinkit kerättiin lukijoilta nettikyselyn ja Facebookin kautta.