Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä vastaa KK:n lukijoiden kysymyksiin.

Teimme pari vuotta sitten terassille säleikön, jonka taakse istutin elokuun alussa kaksi Ville de Lyon -jalokärhöä. Molemmat ehtivät kukkia ja kasvaa vähän. Seuraavana kesänä toinen kärhöistä lähti kasvamaan, mutta toinen oli kuollut.

Istutin kuolleen kärhön tilalle uuden heti toukokuun lopussa. Se lähti hyvin kasvamaan ja kukkikin komeasti. Elokuun alkupuolella se kuitenkin yllättäen kuihtui ja kuoli. Mistä tämä voi johtua?

Ongelma tuskin on istutuskuopan syvyys: kaivoimme sen ohjeiden mukaisesti syväksi. Voisiko vika olla maassa? Myös kärhön edessä suojana ollut kurjenpolvipuska voi viime kesänä huonosti. Ensin lehdet muuttuivat punaisiksi, ja sitten kasvi näytti melkein kuolevan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aion tänä keväänä istuttaa vielä kerran jalokärhön samalla paikalle. Ellei se suostu vieläkään pysymään hengissä, luovutan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paksujuuriset jalokärhöt istutetaan syvälle, koska ne ovat talvenarkoja. Tästä voi kuitenkin aiheutua pulmia, jos paakun päällä oleva kasvualusta ei läpäise vettä tarpeeksi hyvin. Yksi syy kasvin nuupahtamiseen voi olla yksinkertaisesti kuivuus. Tilanne voi myös olla päinvastainen: eihän vesi ole maannut istutuskuopassa, jolloin kasvit kärsivät liikamärkyydestä?

Talvi voi kuitenkin tappaa jalokärhön, vaikka sen istuttaisi ja suojaisi kuinka hyvin. Kerrataan silti ohjeet, jotta saat tänä keväänä kaiken tehtyä viimeisen päälle!

Jalokärhöt tarvitsevat menestyäkseen paljon valoa ja tasaisen hikevän eli hietavaltaisen ja kosteutta pidättävän maan sekä runsasravinteisen, kalkitun ja salaojitetun kasvualustan. Istutuskuopan tulee olla noin puoli metriä syvä ja leveä. Laita sen pohjalle "aarrekätköksi” kompostoitua karjanlantaa, kanankakkaa tai muuta lannoitetta. Valitse mullaksi hyvälaatuista, lannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa.

Istuta taimi vähintään 10 senttimetriä mutta mieluiten 15 tai 20 senttiä maanpinnan alle ja kastele hyvin.

Lapioi pintaan varsien ympärille hiekkaa ehkäisemään versojen lakastumistautia. Muotoile kasvualusta loivaksi kummuksi, jotta liika vesi pääsee valumaan pois.

Kärhöt eivät pidä kuivuudesta, mutta eivät myöskään märkyydestä. Ne vierastavat myös kasvualustan lämpenemistä. Siksi kärhön eteen on hyvä istuttaa jotain pieniä pensaita tai perennoja.

Istutuksen jälkeen voit leikata taimen noin 30 sentin korkeudelta mullasta (2 tai 3 silmuparia), jolloin se haarautuu paremmin ja kasvattaa vahvemmat juuret. Ensimmäisenä kesänä anna kasvin keskittyä kukinnan sijasta kasvattamaan juuristoaan. Silloin se talvehtii paremmin.

Jalokärhöjä saa kastella ja lannoittaa heinäkuun puoliväliin saakka. Vaihda sen jälkeen typettömään syyslannoitteeseen ja anna kasville aikaa valmistautua talveen.

Leikkaa jalokärhö syksyllä (Etelä-Suomessa noin lokakuussa) noin 15 sentin korkeudelta. Suojaa se pahimmalta märkyydeltä ja pakkasilta vaikkapa talvisuojan ja havujen avulla. Turvekumpu ohjaa pintavedet pois ja estää jään muodostumisen juurenkaulan päälle. Poista suojat keväällä ennen uusien versojen pintaankasvua.

Lue lisää kärhöistä tästä artikkelista.

Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä vastaa KK:n lukijoiden kysymyksiin joka keskiviikko syyskuuhun asti. Mikä askarruttaa sinun mieltäsi? Meilaa kysymys tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla