Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä vastaa KK:n lukijoiden kysymyksiin.

Kaivoimme viinimarjapensaan ja kanadanmustikkapensaan tuttavan pihalta juurineen ja laitoimme ne omalle pihalle kuoppaan ja multaan. Pettymys oli suuri, kun ne eivät alkaneetkaan kasvaa. Mistäköhän se johtuu? Tuttavan pihalla ne kasvoivat vuosia hienosti.

Syitä saattaa olla useita. Koska kumpikaan siirtotaimista ei selvinnyt, epäilen niiden yksinkertaisesti kuivuneen muuton aikana. Vai siirsittekö kasvit lepotilassa ja mahdollisimman kookkaan juuripaakun kera? Eiväthän kasvit olleet kuumassa autossa? Ja kastelittehan pensaat kunnolla istutuksen yhteydessä?

Muutokset olosuhteissa eivät oikeastaan selitä tapahtunutta - ellette yrittäneet saada niitä kasvamaan menestymisvyöhykkeidensä ulkopuolella? Harukkapensaillahan ne ovat V ja VI, ja pensasmustikoilla lajikkeista riippuen III-V.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvit tulee aina siirtää mieluiten lepotilassa ja kookkaan juuripaakun kera. On tärkeää huolehtia kasvin vesitaloudesta matkan, istutuksen ja ensimmäisen kasvukauden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvi pitää myös istuttaa vastaaviin olosuhteisiin, joissa se ennen oli – ja joissa se menestyy.

Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä vastaa KK:n lukijoiden kysymyksiin joka keskiviikko syyskuuhun asti. Mikä askarruttaa sinun mieltäsi? Meilaa kysymys osoitteeseen kodin.kuvalehti@sanoma.com ja laita aihekenttään teksti Puutarhakysymys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla