Valitse parvekkeelle lempiyrttisi ja katso tästä kasvatusvinkit!

Yrtit viihtyvät parvekkeella ruukuissaan erinomaisesti, kunhan saavat hellää hoivaa. Monet yrtit ehtii kasvattaa vielä kevään viime metreilläkin siemenestä. Hennot kasvatettavat voi siirtää ulos vasta, kun yöhallat ovat loppuneet kesäkuun puolivälissä. Jos et ehdi kasvattaa yrttejä siemenistä, apu löytyy taimikaupasta, eli osta valmiita taimia.

Näin kasvatat yrtit siemenestä

* Kylvä siemenet tasaisesti kylvölaatikkoon tai salaojitettuun ruukkuun hiekansekaiseen taimimultaan. Salaojitus tehdään laittamalla reiällisen ruukun pohjalle kerros ruukunpalasia, soraa tai sanomalehteä. Näin kasteluvesi ei pääse heti valumaan ulos. Jos ruukussa ei ole reikää, soraa kannattaa laittaa ruukun puoleenväliin saakka.

* Peitä kylvös mullalla ja tiivistä kevyesti, sitten peitä kylvös vielä rei'itetyllä muovikelmulla. Pidä kosteana sumuttamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

* Aseta kylvökset esikasvatukseen aurinkoiselle ikkunalle noin 20-25 asteeseen ja malta odottaa kasvun ihmettä. Tuuleta kylvöstä ottamalla muovi pois, kun näet kastetippoja kelmussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

* Siirrä astia viileään (15-20 astetta) mutta valoisaan paikkaan, kun sirkkalehdet ilmestyvät 6-12 viikon kuluttua. Ota kelmu pois taimien päältä.

* Karaise esikasvatuksen lopussa taimia kestämään kylmää viemällä ne lämpimänä päivänä ulos.

* Kouli eli siirrä kylvölaatikoihin kylvetyt taimet väljempiin ruukkuihin, kun ne ovat saaneet sirkkalehtien lisäksi pari alempaa lehteä. Suoraan ruukkuihin kylvetyt taimet saavat pysyä paikoillaan, niistä jätetään vain vahvimmat taimet jäljelle. Yhteen ruukkuun voi jättää ruukun koosta riippuen 3-5 tainta.

* Anna kasvien kasvaa rauhassa. Huolehdi, etteivät ne kuivu. Yrtit pitävät latvomisesta, eli niitä kannattaa leikellä käyttöön, jotta ne tuuheentuvat ja kasvavat vahvoiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla