Pakko saada ruutuhuppari ja kapeat collegehousut! Annika Käkönen suunnitteli pojille tämän asun, jossa on myös makeita yksityiskohtia.


Kuka olet?

Annika Käkönen, 17, Hauholta. Syksyllä aloitan toisen vuoden Koulutuskeskus Tavastiassa vaatetusalalla.

Mikä sinusta ei tule isona?
Ammattini ei ainakaan liity matematiikkaan tai kieliin, sillä en ole niissä kovin hyvä.

Mitä teet 20 vuoden päästä?
Olen toivottavasti mieleisessäni työssä joko ompelijana tai kuvittajana.

Inhokki- ja ihquvärisi?
Käytän paljon mustaa, mutta sen lisäksi muun muassa neonvihreää, punaista, pinkkiä ja muita kirkkaita värejä. Ruskeasta, harmaasta ja vaaleanpunaisesta en pidä.

Millainen käsityöntekijä olet?
Tykkään ommella vaatteita, lisäksi painan itse suunnittelemiani kuvia paitoihini. Neulomisesta ja virkkaamisesta en tykkää kovin paljon.

Manga, gootti, retro vai tavis?
Olen vähän manga ja gootti. Luen mangaa ja piirrän sen tyylisiä kuvia, mutta pukeudun hieman goottityylisesti.

Mistä et luovu?
Kynistä ja papereista, koska rakastan piirtämistä yli kaiken. En luovu myöskään mangapokkareistani ja levyistäni, koska ilman musiikkia en pysty piirtämään.

Unelmiesi matkakohde?
Japani.

Mikä on nyt pop?
Pukeutua niihin vaatteisiin, mistä itse tykkää.

Miksi suunnittelit juuri tällaisen asun Nuori suunnittelija -kilpailuun?
Tällainen pojan asu vaan tuli mieleeni. Suunnittelen vaatteita tytöille ja pojille. Suunnittelen myös sellaisia vaatteita, jotka eivät ole ominta tyyliäni.

Ketä tai mitä ihailet?
Ihailen hyviä piirtäjiä ja ihmisiä, jotka uskaltavat pukeutua erilaisesti ja persoonallisesti. Ihailen myös iloisia ihmisiä.

Tyylisi ydin?
Olen oma itseni ja käytän sellaisia vaatteita, mistä itse pidän – en muodin mukaisia. Hankin paljon vaatteita kirppareilta ja tuunaan niitä mieleisiksini. Pidän kaikenlaisista hauskoista yksityiskohdista ja kuvista vaatteissa.

Osaatko neuloa sukat?
Ala-asteella vielä osasin, mutta enää en ilman apua pystyisi tekemään ainakaan kantapäätä.

Annikan suunnitteleman asun löydät elokuun 2010 Suuri Käsityö-lehdestä sivulta 49.

Näistä säilyketölkkilyhdyistä muodostuu englanninkielinen sana Xmas, mutta yhtä hyvin tölkkeihin voi kirjoittaa joulu suomeksi.

Säilyketölkit menevät helposti roskiin, vaikka ne ovat ihan erinomaista materiaalia kodinsisustukseen. Tällä ohjeella loihdit niistä hienoja lyhtyjä.

Pimeän aikaan puutarhaa tai parveketta piristää itse tehty tuikkiva lyhtyketju, joka julistaa jo joulua. Se syntyy helposti ja melkein ilmaiseksi kierrätysmateriaaleista.

Tarvitset lyhtyihin:

 • säilykepurkkeja
 • tussin
 • ison naulan
 • vasaran
 • rautalankaa
 • metalliketjun
 • tuikkukynttilöitä

Näin lyhdyt syntyvät:

 1. Pese ja kuivaa säilykepurkit.
 2. Siisti niiden terävät reunat.
 3. Sommittele ja merkitse piste pisteeltä kirjaimet X, M, A ja S tussilla tölkkien kylkiin. Jos haluat mieluummin suomenkielisen lyhdyn, ota viisi purkkia ja merkitse niihin kirjaimet J, O, U, L ja U.
 4. Lyö merkitsemiisi kohtiin reiät naulan ja vasaran avulla.
 5. Tee reiät myös purkkien yläreunaan ripustuslenkkiä varten.
 6. Kiepauta ripustuslenkit rautalangasta.
 7. Pujota metalliketju lenkkien läpi ja kierrä kannattimia niin, että purkit pysyvät paikoillaan.
 8. Ripusta lyhtyketju ja anna kynttilänvalon tuikkia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2017.

Suurimmat Liisan tekemät himmelit ovat yli metrin korkuisia.

KOUKUSSA. Liisa Helasto ei ehdi matkustella ennen joulua, sillä hänen on pujoteltava pillejä ja helmiä lankaan.

Milloin jäit himmelikoukkuun?

Toissa kesänä näin Mikkelin Kenkäverossa paksuista pilleistä tehtyjä himmeleitä. Ostin itsellenikin paketin, jossa oli himmelin kuva ja sisällä pillejä. Kun avasin pakkauksen, petyin: ne olivat mehupillejä, joiden päässä oli haitaritaitos! Eihän niitä voinut käyttää. Annoin kyllä palautetta.

Ensimmäisenä vuonna tein vain muutaman himmelin. Viime vuonna kaikki kaverini halusivat ostaa minulta himmeleitä, enkä ehtinyt tehdä tarpeeksi.

Onko tämä perinnöllistä?

Isäni teki aikoinaan olkihimmeleitä. Opiskeluaikoinani vein yhden isän tekemän himmelin työpaikalleni. Kaikki olivat ihastuksissaan, ja sen jälkeen sain kiikuttaa himmeleitä töihin enemmänkin. Isä teki myös pienillä kangaspuilla punaisia joululiinoja.


Keskikokoiseen himmeliin menee noin 350 pilliä ja 8 työtuntia.


Miten miehesi on reagoinut riippuvuuteesi?

Hän hurahti itsekin ja rakensi erikoisia, pitkänomaisia himmeleitä. Viime aikoina hän on lähinnä auttanut minua, koska pillien leikkaamiseen menee aikaa. Jos leikkaa kahdeksan tuntia, saa noin viiden himmelin tarvikkeet. Välillä kun tuskailen, mitä hittoa tein väärin, mieheni tulee apuun ja yleensä ratkaisee ongelman.

Mikä himmeleiden teossa koukuttaa?

Se on kuin taideteoksen tekemistä: kahdesta himmelistä ei koskaan tule samanlaista. Kun aloitan työn, en ikinä tiedä, millainen siitä tulee.

Mitä uhraat, jotta ehdit tehdä himmeleitä?

Ystäväni pyysi minua juuri mukaansa edulliselle ulkomaanmatkalle, mutta enhän minä voi ennen joulua lähteä mihinkään. Minun on pakko tehdä himmeleitä!


Himmeli voi olla myös tunnelmavalaisin.


Liisan himmelit ovat kuin moderneja taideteoksia, joita voi pitää esillä ympäri vuoden.


Mikä on parasta harrastuksessasi?

Minulla on hirveän lyhyt pinna, joten tämä on kasvattanut kärsivällisyyttäni.

Tykkään hirveästi olla ihmisten kanssa tekemisissä. Himmelit herättävät tunteita. Ihmiset haluavat muistella lapsuuttaan ja kertoa, kuinka heidän oma isänsä, äitinsä tai mummonsa teki himmeleitä.

Ensimmäisenä vuonna myin himmeleitäni joulumyyjäisissä Tuusulassa. Olin paikalla muutaman tunnin ja sain kaikki myytyä. Kun pakkasin rekkini pois, muut myyjät alkoivat yhtäkkiä taputtaa. He kertoivat seuranneensa suu auki, kuinka olin puhua pulpattanut ihmisille ja myynyt siinä sivussa tosi hyvin.

 1. Ole kärsivällinen. Älä lannistu ensimmäisen tai toisen himmelin kohdalla. Rutiini auttaa hahmottamaan, miten himmeli kootaan. Lopulta jokainen keksii omat työskentelytapansa.
 2. On tärkeää, että pillit ovat täsmälleen samanmittaisia. Jos mitoissa on millinkin heitto, himmelistä tulee vino.
 3. Materiaalia löytyy askarteluliikkeistä. Koristeeksi tulevia lasihelmiä voi löytää kirpputoreilta. Parhaita himmelilankoja ovat siima ja ohut puuvillalanka.