Suunnittelija Anu Kanervo pisti tonttulakin uuteen uskoon. Katso Kanervon froteisen tonttulakin ohjeet.

Anu Kanervon froteinen tonttulakki

Koko: Lakin päänympärys noin 60 cm, lakin pituus noin 150 cm.

Tarvikkeet: Valkoista tikkikangasta 0,70 m, leveys 150 cm, helmenharmaata froteeta 20x65 cm:n pala. Satuhahmo tai eläinkuosi  -kangastilkkuja, vanua, nyöriä, hopeanvärinen kulkunen tai kello.

Piirrä kaava luonnolliseen kokoon pienoispiirroksen mittojen mukaan. Jäljennä alareunasta 10 cm:n levyinen froteekaitale omaksi kaavakseen.

Leikkaa kaksinkertaisesta tikkikankaasta lakki taitteelta kerran ja kaksinkertaisesta froteesta alareunan kaitale taitteelta kerran. Lisää 1 cm:n saumanvarat.

Leikkaa satuhahmoja ja eläimiä kaksinkertaisesta kankaasta noin 4–5 kpl, lisää 5 mm:n saumanvarat.

Aseta froteekaitale lakin alareunaan lakin päälle. Ompele froteen reunat siksakilla kiinni lakkiin.

Ompele tonttulakin takasauma.

Ompele satuhahmokappaleet yhteen, oikeat vastakkain, kiinnitä samalla hahmon yläreunaan noin 10–20 cm:n pituisen nyörin toinen pää, jätä alareunaan kääntöaukko. Käännä oikein päin ja täytä vanulla. Sulje alareunan aukko. Kiinnitä kulkunen/kello nyörinpätkään. Kiinnitä hahmot ja kulkunen/kello hiipan kärkeen.

Salsahelmat  ovat kesän hitti. Tee ihana mekko yhdistämällä kaksi vanhaa leninkiä. Säästyt myös monen pitkän käänteen ompelulta. 

Kirppiksillä roikkuvia mekkoja kannattaa katsoa uusin silmin. Jos malli ei miellytä sellaisenaan, helman kankaista saa paljon iloa rimpsujen materiaalina. Röyhelöt ovat nyt muotia!

Kierrätyskankaiden etsiminen on lisäksi hauskaa ja niistä ompelu ekologista.

Yllä olevalla videolla muodin ja puvustuksen opiskelija Inga Alden näyttää, kuinka kätevästi kahdesta vanhasta mekosta syntyy trenkikäs röyhelömekko.

Katso myös, kuinka Inga tuunasi kirppismekosta uuden henkselimekon ja vanhasta tunikasta kesätopin.

Olat paljastava toppi on nopea tehdä, kun hyödynnät siihen vanhaa tunikaa. 

Muodin ja puvustuksen opiskelija Inga Alden kertoo videosarjassa, kuinka kirppislöydöistä tuunataan trendikkäitä vaatteita. 

Yllä olevalla videolla vanhasta tunikasta syntyy trendikäs kesätoppi.

Katso myös, kuinka kukkaleningistä tulee henkselimekko.