Tarkista lahkeen mitta jo ennen housujen leikkaamista ja tee kaavaan tarvittavat muutokset niin lahkeissa säilyy oikea muoto.

Kun lyhennät tai jatkat kaavaa keskeltä, lahkeen muoto säilyy paremmin mallin mukaisena kuin lisäämällä pituutta vain lahkeensuuhun.

Näin lyhennät tai pidennät housun kaavan

1. Mittaa oma sivun pituutesi ja kaavan sivun pituus vyötäröltä lahkeensuuhun. Laske montako senttiä lahje on liian lyhyt tai pitkä.

2. Lyhennä kaava taittamalla siihen riittävän syvä laskos ja teippaamalla se kiinni.

3. Pidennä kaava leikkaamalla kaava auki yhdestä tai kahdesta kohdasta, jos ero on suuri tai lahkeen muoto sitä vaatii. Aseta kaavan alle paperia ja siirrä kaavoja tarvittava mitta erilleen. Teippaa kaava paperiin. Tasoita lopuksi kaavan sivureunat.

Ihanat ja taitavat nuoret tamperelaiset Peppi Rytkönen ja Kaisa Ojaniemi suunnittelevat joka kuukausi lehteen vaatteita ja tekevät ompelusta myös videoita nettisivuillemme ja YouTubeen.

Peppi, 18, on tämän kevään ylioppilas, joka haaveilee, että saisi joskus oman vaatemalliston. Pepin Suuri Käsityö -lehdelle suunnittelema mekko löytyy elokuun numerosta.

Kaisa, 19, puolestaan valmistui keväällä ylioppilaaksi ja ompelijaksi. Hän pitää erityisesti juhla-asujen ompelusta. Ensimmäinen Kaisan suunnittelema vaate, kietaisumekko, kuvattiin juuri syyskuun lehteen.

 

Suuri Käsityö -lehden uusi kässätubettaja Peppi suunnitteli ja ompeli elokuun lehteen ruutumekon.

Etsimme keväällä uusia kässätubettajia. Hakijoiden joukosta tubettajiksi valittiin Peppi ja Kaisa.

Ensimmäisenä vaatteen suunnittelu- ja tubetusvuorossa oli Peppi.

”Halusin tehdä yksinkertaisen mekon, jonka voi laittaa päälle esimerkiksi kouluun, töihin tai mistä oma arki sitten koostuukaan. Vaikka yleisesti rakastan kirkkaita värejä, yritin tällä kertaa pysytellä tummissa kankaissa. Ruutukuvio tekee kankaasta mielenkiintoisen ja piristää muuten maanläheistä väriskaalaa.

Itse yhdistäisin mekon esimerkiksi valkoisen tai vaihtoehtoisesti kirkkaankeltaisen paidan kanssa. Mekon V-kaula-aukko nostaa korkeat paidankaulukset edukseen, eli kaulus- ja poolopaidat esiin!”.

Kaavat mekkoon löydät Suuri Käsityö -lehden numerosta 8/2018.