Suuri Käsityö -lehden tammikuun 2014 numerosta löydät kaavat ja ohjeet Jukka Rintalan kotelomekkoon. Lue ja katso, miltä puku näytti, kun se julkaistiin ensimmäisen kerran 12/2000.
Juhla mielessä
Muotitaiteilija Jukka Rintalan vahvaa aluetta ovat naistenjuhlavaatteet – kukapa ei muistaisi hänen upeita pukujaan Linnan itsenäisyyspäivän juhlissa? Niinpä pyysimme Jukkaa suunnittelemaan täksi talveksi Suuren Käsityölehden lukijoille monikäyttöisen juhla-asun. Tuloksen näet tässä: klassisen kotelopuvun ja jakun, jossa Jukan persoonallinen kädenjälki näkyy kauneimmillaan.
Jukka Rintala juhlien haltiakummi
Jukka Rintalan nimi on tuskin jäänyt tuntemattomaksi edes niille, jotka eivät juuri muotilehtiä selaile. Linnan juhlien jälkeen lehdet esittelevät aina näyttävimpien kaunottarien kantamia upeita luomuksia, jotka tuntuvat usein olevan juuri Jukan käsialaa.
– Vaikuttaa siltä, että suuri osa ihmisistä tuntee minut juuri iltapukujen perusteella. Olen kuitenkin urani aikana suunnitellut monenlaisia valmisvaatteita aina bikineistä kokoturkkeihin muun muassa Friitalalle, Marimekolle ja Nansolle sekä koruja Aarikalle. Uusin aluevaltaus tänä syksynä on Tunne-sisustustekstiilimallisto Anttila Kodin Ykköselle, Jukka kertoo.
Juhla-asuja joka vartalolle
Jukan ura vaatesuunnittelijana alkoi 1970-luvun puolivälissä, kun hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta. Alkuvaihe meni valmisvaatteita suunnitellessa. Ilta-asujen suunnittelemiseen Jukka pääsi sisälle 1980-luvulla.
– Suunnittelin Lenita Airiston muotinäytöksiin uniikkikappaleita. Nykyään minulla on paljon vakioasiakkaita, joille olen suunnitellut pukuja esimerkiksi Linnan juhliin. Lisäksi olen suunnitellut ilta-asuja esimerkiksi Marimekolle.
Jukan mielestä ilta-asu on suunnittelijalle haaste, jonka toteuttaminen vaatii vahvaa kokemusta.
– Ilta-asuun käytetään hienoimpia, mutta samalla myös haastavimpia materiaaleja kuten liukasta silkkiä ja jäykkää samettia. Mallit ovat usein istuvia, joten leikkauksen on oltava hyvä. Jokaisen sauman on oltava kohdallaan!
Uniikkikappaleen ja valmisvaatemallistoon kuuluvan ilta-asun suunnittelemisessa täytyy kiinnittää huomiota eri asioihin.
– Kun teen asiakkaalle mittojen mukaan uniikkikappaletta, suunnittelen yleensä yhden pukuvaihtoehdon. Piirrän sen asiakkaalle. Mielestäni hänen oma persoonansa inspiroi minua aina suunnittelussa, ja sen pitää näkyä lopputuloksessa.
– Valmisvaatteen on puolestaan sovittava monenlaisille naisille. Sen pitää istua erilaisille vartaloille ja miellyttää monien eri ostajien silmää. Jukka kuitenkin painottaa, että uniikkikappaleita suunnitellessa oppii paljon hyödyllistä myös valmisvaatteista. Asiakkaiden tapaamisen myötä huomaa, miten monia erilaisia vartalotyyppejä on olemassa.
Glamourin puolestapuhuja
Suurelle Käsityölehdelle suunnittelemassaan villakreppisessä kotelopuku-jakkuyhdistelmässä Jukka halusi painottaa monikäyttöisyyttä.
– Kotelopukua voi käyttää vaikka arkena töissä neuletakin alla. Jakku paljettiyksityiskohtineen kuitenkin tuo asuun glamouria, joka kruunaa juhlaillan.
Jukka on muutenkin glamourin suuri puolestapuhuja.
– Silloin, kun naiset vielä teettivät vaatteensa mittojen mukaan, niissä oli todellista tyyliä. Valmisvaateteollisuus toi mukanaan käytännöllisyyden, mutta glamour jäi sen varjoon. Mielestäni nykyajan edulliset kimalletopit eivät edusta missään nimessä glamouria, joka merkitsee ainakin minulle pehmeää, naisellista tyyliä, Jukka filosofoi.
Jukan mielestä glamour tuo varsinkin juhliin oikeaa tunnelmaa. Juhlava asu luo juhlamieltä paitsi juhlijalle itselleen myös muille ja saa myös kantajansa näyttämään kauniilta.
– Suurelle Käsityölehdelle halusin suunnitella juuri pikkumustan, koska se pukee useimpia naisia. Mielestäni hyvä vaatesuunnittelija pitää aina mielessään sen, että jokaisella naisella on erilainen vartalo. Jokainen vartalotyyppi on upea, jos sitä osataan korostaa oikealla tavalla, Jukka painottaa.