Tänä keväänä Tarja Rantanen voisi toteuttaa tämän asun hiekansävyisenä, tummansinisenä, punaisena tai valkoisena, jotka ovat myös Andiatan kevään 2014 vaatemalliston päävärit. Ohje Suuri Käsityö 1/2014.
Tänä keväänä Tarja Rantanen voisi toteuttaa tämän asun hiekansävyisenä, tummansinisenä, punaisena tai valkoisena, jotka ovat myös Andiatan kevään 2014 vaatemalliston päävärit. Ohje Suuri Käsityö 1/2014.
Pitsitoppi ja hurmaava pitsihame muodostavat viettelevän kokonaisuuden. Avarapäänteinen toppi on kevyesti vartaloa myötäilevä, suoralinjainen hame ulottuu polven yläpuolelle. Valitse kankaaksi läpikuultava brodeerattu organza, jonk alta pilkottaa samanvärinen vuori. Ohje Suuri Käsityö 5/2004.
Pitsitoppi ja hurmaava pitsihame muodostavat viettelevän kokonaisuuden. Avarapäänteinen toppi on kevyesti vartaloa myötäilevä, suoralinjainen hame ulottuu polven yläpuolelle. Valitse kankaaksi läpikuultava brodeerattu organza, jonk alta pilkottaa samanvärinen vuori. Ohje Suuri Käsityö 5/2004.

Suuri Käsityö -lehden tammikuun 2014 numerosta löydät kaavat ja ohjeet Tarja Rantasen toppiin ja hameeseen. Lue ja katso, miltä puku näytti, kun se julkaistiin ensimmäisen kerran 5/2004.

Andiatan juhlamallisto

Hivelevän linjakkaat muodot, laatukankaat ja vaaleanpunainen väri – näin ihanasti tyylikkäistä vaatteistaan tunnettu ja palkittu AndiatanTarja Rantanen haluaa pukea meidät kevään juhliin! Siro jakku,suorat housut, naisellinen pitsitoppi ja pitsihame odottavat ompeluasi.
Tarja Rantanen ei ole Suomessa mitenkään harvinainen nimi, mutta sanopa sana Andiata niin jo alkavat muotitietoisten naisten silmät loistaa.

Laadun vartijana

Lähtiessäni haastattelemaan Tarja Rantasta kyselin toimituksemme väeltä, mitä he haluaisivat Tarjasta tietää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kysy millainen käsityönumero hänellä oli todistuksessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pukeutuuko hän suunnittelemiinsa vaatteisiin?

– Mitä tulevaisuuden toiveita hänellä on Andiatan suhteen?

Kysyn siis.

– Voi kamala!, nauraa Tarja.

– Olikohan käsityönumeroni ysi? Tykkäsin käsitöistä, mutta minulla oli aina kiire, kun yritin aina tehdä kaiken entistä tehokkaammin.

Sitten hän kertoon miten 7-vuotias tytär Matilda, ekaluokkalainen, osaa jo neuloa ja virkata ja on tosi ylpeä taidoistaan. Jokaisella Bratz-nukellakin on oma virkattu peitto.

Ja juu, kyllä hän pukeutuu suunnittelemiinsa vaattesiin. Kotona tosin yllä on verkkarit tai farkut ja T-paita.

Entä ne tulevaisuuden toiveet?

– Ensisijaisesti se, että Andiatan suomalainen asiakaskunta säilyy. Pidetään hyvä huoli jo olemassa olevasta jälleenmyyntiverkosta ja kehitetään yhteistyötä heidän kanssaan. Kasvumahdollisuudet haetaan ulkomailta. Tähtäin on nyt Keski-Euroopan vientiin. Sveitsissä ja Benelux-maissa on saatu jo myönteistä vastaanottoa.

– Ja Andiatan oma liike Helsinkiin, se on toiveissa ja haussa. Ei ole vain löydetty sopivaa liiketilaa sopivalta paikalta.

Linja pitää

Andiata perustettiin vuonna 1986. Kahden hengen kokoonpanolla aloittaneen yrityksen palkkalistalla on nyt 13 henkilöä, ja välillisesti se työllistää noin sata ihmistä.

Tarjan mallimestarin koulutus ja taidot ovat lyömätön etu vaatteiden suunnittelussa. Kun siihen vielä lisää taiteellisuuden, laatutietoisuuden ja tinkimättömän tavoitteellisuuden, päästäänkin jo pitkälle.

Oma tahto ja tyylitaju ovat Tarjalla olleet vahvat pienestä pitäen. Äiti onmuistellut, miten Tarja oli jo lapsena hirveä sisupussi.

– Pienenä se oli ehkä huvittava luonteenpiirre, mutta kyllä siitä on ollut apua bisneksen teossa.

Nuorena Tarja ompeli vaatteita itselleen ja jopa kavereillekin.

– Halusin persoonallista, ja ne vaatteet, joita kaupassa oli, eivät miellyttäneet. Minulla on aina ollut kaipuu esteettisesti kauniisiin asioihin.

Enää ei ompeluun riitä aikaa, nyt ajan vie entisestäänkin nopeutunut suunnittelu. Päämallistoihin Tarja suunnittelee kahdesti vuodessa 80 mallia, kahteen välimallistoon kumpaankin 30 mallia.

Uutta Andiatassa ovat neuleet. Sporttihenkeä ja asusteita on tullut mukaan, samoin nuorennettua linjaa, muutakin kuin jakku- ja housupukuja. Isompia kokoja huomioitu, ja sarjontaa muutettu ulottuvaksi kokoihin 42–44.

– Aina pitää uusiutua, olla valppaana 24 tuntia vuorokaudessa. Jos menetät otteen, se näkyy heti.

– Ensiarvoisen tärkeää on päästä matkustamaan. Italia ja Ranska ovat ne henkireiät. Vain konttorilla istuen, ilman matkustamista, en pystyisi mallistoa suunnittelemaan.

Siitä miten matkoilla saatava life style -elämys ja Pariisin naisellinen taika voi toimia, tässä konkreettinen esimerkki.

Kun Tarja oli äskettäin Pariisissa Première Vision -kangasmessujen aikaan, hänen Suurelle Käsityölehdelle suunnittelemansa juhlamallisto – pitsitoppi, jakku ja pitkät housut – oli jo valmis. Pariisista paluuta seuranneena päivänä Andiatan mallimestari soitti toimitukseen ja sanoi, että Tarja haluaa lisätä mallistoon vielä pitsihameen. Ihana täydennys, kiitos!
Tarjalla on niin vahva hyvä maku, että siihen luotetaan kuin kallioon. Kun Glorian koti -lehdessä oli viime syksynä juttu perheen uuden kodin sisustusratkaisuista ja Tarjan suunnittelemista huonekaluista, eikös niillekin heti syntynyt kysyntää.

Hän ei ole kuitenkaan ajatellut laajentaa suunnitteluaan sisustuksen alueelle.

– Kahden pienen lapsen äitinä joutuu miettimään ajankäyttöä. Aika ei riitä kaikkeen. Linnan juhlien alla minua pyydetään usein suunnittelemaan juhlapukuja, mutta olen joutunut niistäkin kieltäytymään.

Avainasemassa laatu

Kuortaneenkadun toimitilan kahvihuoneen seinällä lukee kissankorkuisin kirjaimin sana LAATU.

Se on Andiatan toiminnan ydin.

Asiakkaita palvellaan viimeisen päälle, ja talossa pidetään ihan laatukeskusteluja kaikesta missä laatua voi toteuttaa.

Pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Andiatan vaatteet kääritään kaupassa jopa Andiatan omaan silkkipaperiin ennen kuin ne sujautetaan Andiatan nimikko-kasseihin ja suljetaan Andiata-teipillä.

Laatu lähtee tietysti materiaaleista.

Parhaat kankaat ostetaan Italiasta ja Ranskasta. Urakkaa on ollut siinäkin, että kangasvalmistajat on saatu ymmärtämään, että vaikka Andiatan toimitusjohtaja ja suunnittelija on vain Sisu-askinkokoinen ja kotoisin kaukaisesta harvaanasutusta maasta jolla on sellainen kummallinen nimi kuin Suomi, hänelle ei kannata lähettää kuin ykköslaatua.

Naisellisuus on tärkeä osa Andiatan vaatteita. Tarja on näyttänyt, että bisnesmallisto voi olla myös naisellinen uskottavuuttaan menettämättä.

Kiitosta ja kunniaa on tinkimättömästä linjasta tullut.

Yksi uusimmista tunnustuksista on toissa vuonna saatu Kultainen vaatepuu, suomalaisen vaatesuunnittelun ykköspalkinto.Sen myöntämisperusteluissa kiiteltiin ennen muuta Andiatan nuorekasta klassisuutta, jossa laadukkaat materiaalit pääsevät oikeuksiinsa.

Mikä sinulle on merkinnyt parasta tunnustusta menestyksestä? kysyn, ja odotan, vastaakohän että kuninkaalliset asiakkaat, koska kuulemma Norjan kuningasperheen naisetkin pukeutuvat Andiataan.

Niin hän vastaakin, tavallaan.

– Parasta tunnustusta? Ehkä tyytyväiset kuluttajat, jotka soittavat ja kertovat miten monta Andiatan asua heillä on, ja miten niiden tyyli kantaa vuodesta toiseen.

– Eräskin nainen kiitteli, että aina kun hän laittaa Andiatan jakkupuvun ylleen, hänen miehensä kehuu miten naisellinen hän on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla