Yhdistä kesäkassiin kauniit kankaat ja pikkuisen tilkkutyötä. Amy Butlerin upeasta Hapi-mallistosta löydät paljon yhteensopivia kuoseja.

Koko: 48x48 cm

Tarvikkeet: Kuviollisia puuvillakankaita, pääkangasta 0,50 cm ja muita 0,20 m, leveys 132 cm. Vuoriksi tukevaa puuvillakangasta 0,50 m, leveys 140 cm. Kiinnisilitettävää tukikangasta. Koristenauhaa 1,00 m, leveys 2,5 cm. Letitetyt nahkaiset kantohihnat ja niittejä niiden kiinnitykseen.
Kassin Amy Butlerin Hapi-malliston kankaat ovat: pääkangas Celestian ja tilkkukankaat Camel blanket, Oasis ja Trapece ja nauha Belle mosaic.
Tiedustelut: Coats Opti Craft ja FiinaNeule.

Valmistelut: Piirrä kassin kaava 48x48 cm. Jaa se oikeassa reunassa pystylinjalla, jonka leveys on 15 cm = tilkkuosan leveys. Jaa se vielä keskeltä halki.
Leikkaaminen: Leikkaa kaavalla kaksi isompaa päällikappaletta, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat kaikkiin reunoihin. Huom! Asettele kaava ornamenttikuvion reunaan niin, että kuvio jää nauhan leveyden (2,5 cm) ja saumanvaran verran kaavan reunasta. Leikkaa toinen kappale peilikuvana. Leikkaa muista kankaista erilevyisiä suikaleita, joiden pituus on 60 cm. Leikkaa vuorikankaasta yksi kappale, jonka koko on 50x98 cm. Leikkaa ja kiinnitä sen lyhyisiin päihin 5 cm kaitaleet tukikangasta.
Ompeleminen:
1. Ompele kangassuikaleet kahdeksi isoksi palaksi, jonka korkeus on noin 50 cm. Silitä saumanvarat auki. Leikkaa niistä kaavalla kaksi tilkkukappaletta täysvinoon, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat. Huom! Käännä kaavat nurin päin leikatessasi kappaleet toisesta tilkkupalasta, jotta saat niistä peilikuvat.
2. Ompele kaksi tilkkukappaletta yhteen oikeat vastakkain, silitä saumanvarat auki. Ompele toiset kaksi kappaletta samoin.
3. Ompele tilkkukappale isoon päällikappaleeseen. Ompele sauman reunaan nauha molemmista reunoistaan. Ompele toinen puoli samoin.
4. Aseta kassikappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele kassin sivut ja pohja. Käännä kassi oikein päin.
5. Taita vuorikappale kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele sivut, jätä toiseen sivuun kääntöaukko.
6. Aseta päällisen ja vuorin kassin suut oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä kassi kääntöaukon kautta ja ompele aukko kiinni. Tikkaa kassin yläreuna.
7. Kiinnitä kantohihnat kukin pää kolmella niitillä kassin yläreunaan.

 

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike