Viktoriaaninen glamourmekko onnistui Tiian mielestä täydellisesti mallimestari Marja Siltalan taitavan kaavoituksen ansiosta. Ohje Suuri Käsityö 1/2014.
Viktoriaaninen glamourmekko onnistui Tiian mielestä täydellisesti mallimestari Marja Siltalan taitavan kaavoituksen ansiosta. Ohje Suuri Käsityö 1/2014.
Mekon selkäpuolta koristaa halkio, joka päättyy siihen, mistä alusmekko alkaa. Laskostetun pystykauluksen viimeistelee eteen solmittava kapea kaitale ja kaunis nappi. Liehukehihat ja kuminauhapoimutettu vyötärö ovat kepeän naiselliset. Ohje Suuri Käsityö 5/2006.
Mekon selkäpuolta koristaa halkio, joka päättyy siihen, mistä alusmekko alkaa. Laskostetun pystykauluksen viimeistelee eteen solmittava kapea kaitale ja kaunis nappi. Liehukehihat ja kuminauhapoimutettu vyötärö ovat kepeän naiselliset. Ohje Suuri Käsityö 5/2006.
Tässä sifonkimekossa ole juhlien pääroolissa kuin entisaikojen Hollywood-tähti. Supernaisellinen ja seksikäs vaate näyttää ja tuntuu hyvältä päällä.
Tässä sifonkimekossa ole juhlien pääroolissa kuin entisaikojen Hollywood-tähti. Supernaisellinen ja seksikäs vaate näyttää ja tuntuu hyvältä päällä.

Suuri Käsityö -lehden tammikuun 2014 numerosta löydät kaavat ja ohjeet Tiia Vanhatapion mekkoon. Lue ja katso, miltä puku näytti, kun se julkaistiin ensimmäisen kerran 5/2006.

Tiia Vanhatapion glamouria tihkuvat vaatteet

Tämän kevään ihanimman juhla-asun saat ompelemalla sen itse! Hurmaava sifonkimekko ja upea viitta ovat ah, niin romanttiset ja lisäksi huippu-muodikkaat. Uusi nouseva suunnittelijanimi Tiia Vanhatapio suunnitteli tämän täydellisen asun yksinoikeudella sinulle, rakas lukijamme.

Tiia Vanhatapion vaatteiden ympärillä on ollut pientä kohinaa alusta saakka. Tiian omaperäinen suunnittelu täyttää Suomen couture-tyhjiön. Upea muotoilu, käsintehdyt yksityiskohdat ja luksusmateriaalit antavat tämän päivän naiselle mahdollisuuden pukeutua kuin entisaikojen ateljeevaatteisiin, ja tehdä sen tyrmäävän tyylikkäästi!

Kun tapaan Tiia Vanhatapion hänellä on meneillään ”remppaviikko”. Edellispäivänä hän on ollut kasvohoidossa, tänään on vuorossa kulmien ja ripsien värjäys sekä jalkahoito. Yksityisyrittäjän pitää huolehtia firmansa tärkeimmän kunnosta ja jaksamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiia, 35, valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vaatesuunnittelijaksi viime keväänä. Lopputyönä tehdyt kokoelmat, Dark Couture ja Quelle Jolie Bébé, toivat Tiialle kolme stipendiä ja herättivät runsaasti kiinnostusta. Valmistumisensa jälkeen Tiia on perustanut oman yrityksen, osallistunut messuille ja muotinäytöksiin ja etsinyt jälleenmyyjiä kokoelmalleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En tyrkytä itseäni mihinkään. Haluan, että minut löydetään.

Viimeisin löytäjä on suomalaisten vaatesuunnittelijoiden ryhmä, Designers Collection, johon Tiia juuri kutsuttiin mukaan. Ryhmän ovat perustaneet joukko suunnittelijakonkareita mm. Vuokko Nurmesniemi, Iris Aalto ja Ilona Pelli.

Suunnittelijaksi kasvanut

Vastavalmistuneeksi Tiia onkin varsin kypsä tapaus vaatesuunnittelijana. Hyvä vuosikerta on valmistunut hitaasti.

– Olen aina tiennyt haluavani nimenomaan Taideteolliseen korkeakouluun, kulkemaan äidin jalanjälkiä, joko graafikon tai vaatesuunnittelijan opintoihin.

Tie Tampereelta opiskelemaan kulki taidelukion, mallipukineompelijan opintojen ja monipuolisen työkokemuksen kautta.

– Erilaisista hommista vaatteiden parissa on ollut valtavasti hyötyä. Jo koululaisena kesätöissä isovanhempien pesulassa opin paljon materiaaleista ja ennen kaikkea tekemään raskasta työtä.

Rokkityttö on tykännyt pukeutua ja olla esillä. 80-luvulla Tampereella hän herätti huomiota Duran Duran -tyylillään. 90-luvulla rockabilly-bändin laulajattarena piti aina olla huulipunat ja kynsilakat ojennuksessa. Omiin varastoihin on kertynyt huomattava vintage-vaatteiden, -kenkien ja -korujen kokoelma.

Tiian tyyli onkin syntynyt kaikesta siitä, mistä hän itse on aina ollut kiinnostunut: alakulttuurit ja 30-, 40- ja 50-lukujen musiikki, muotoilu ja elokuvat. Tärkeitä asioita ovat mm. Grimmin sadut, art deco ja keskiaika.

Itseä kiinnostavaksi suunnittelijaksi Tiia nimeää Vuokko Nurmesniemen, joka liittyy vahvana lapsuuteen äidin pukeutumisen kautta. Muita nimiä ovat Elsa Schiaparelli, Vivienne Westwood, Eley Kishimoto ja suunnittelijaduo Rinne-Niinikoski. Oman merkin identiteetti on jo niin vahva, että kovin helpolla Tiia ei muiden palvelukseen lähtisi. Ehkäpä Yves Saint Laurentille, jos tilaisuus tulisi kohdalle.

– Jossain on joukko naisia, joilla on luja ote elämään ja jotka pitävät oman päänsä, myös pukeutumisessa. Ja se joukko koostuu kaikenikäisistä ja -kokoisista naisista. Suunnittelen vaatteeni heille.

Suunnittelija uskoo malleillaan puhuttelevansa myös Suuren Käsityölehden lukijoita. Ainakin kaikkia niitä, jotka välillä haluavat kohota arjen yläpuolelle, poiketa positiivisesti valtavirrasta.

– Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta mennä normien mukaan, toteaa Tiia.

– Täydellinen malli asuilleni olisi amerikkalainen tyyli-ikoni Dita von Teese.

Glamouria, mutta ei tiukkapipoista, huumoria ja leikkimieltä löytyy Tiian kokoelmasta.Läpimurron kynnyksellä.

Läpimurron kynnyksellä

Menestys ei tule helposti. Pelkällä Suomen myynnillä suunnittelija ei pärjää. Kansainvälisille markkinoille pääsy on elinehto. Siispä messuille on lähdettävä. Pariisin Who’s Next? -messuilla Tiia oli jo viime syksynä ja tapasi monia kiinnostuneita ostajia Japanista, Ranskasta ja Italiasta. Mallistoa myytiin Espanjaan.

– Ensikertalainen harvoin myy mitään, koska ostajat haluavat nähdä onko merkillä jatkuvuutta. Tänä syksynä on siis jo tuplasti paremmat mahdollisuudet ja kokemuksen tuomaa varmuutta.

Kotimaan markkinoillakin on kiinnostusta uusiin suunnittelijoihin. Helsingin Stockmann antaa tilaa ja aikaa uusille merkeille Young Designers -tapahtumassa toukokuun 19.-20. päivinä. Tapahtumasta voi ostaa Tiian naisten- ja vauvakokoelman vaatteita. Toukokuussa aukeaa Tiian oma showroom/myymälä yhdessä kenkäsuunnittelija Minna Parikan ja korsetti- ja hattuekspertti Kirsi Nisosen kanssa Laivurinkatu 43:ssa. Avoinna keskiviikkoisin 10.5. alkaen ja kesä-kuusta myös lauantaisin.

Persoonallista ja rohkeaa tyyliä etsivät tytöt ja naiset, laittakaa osoite muistiin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla